Yozgat'ın birçok ilçesinde üretici kadınlar, yaz dönemi boyunca talepleri karşılayabilmek için yoğun şekilde çalışıp, yöresel ürünleri mamul haline getirdi.
Organik gıda ürünlerini hazırlayıp pazara sunan üretici kadın oluşumlardan birisi de Yozgat'ın Yenifakılı ilçesinde "Üretici Kadınlar Birliği" adıyla faaliyet gösteriyor.
Birlik yöneticisi Mustafa Zararsız, ilçede kadınlar tarafından çorbalık, kesme mantı, kuru tarhana, renkli erişte, kuru üzüm, bulgur, düğürcük, yarma, kuru fasulye, turşu, sirke, pekmez, kabak pekmezi gibi ürünlerin üretiminin yapıldığını ve bunların başta Ankara Büyükşehir Belediyesine ait tanzim satış mağazaları olmak üzere farklı mağazalarda satıldığını, daha fazlasını da kargoyla yurdun çeşitli yerlerine göndererek, talepleri karşılamaya çalıştıklarını bildirdi.
“Gıda Laboratuvarı'na ürünü tahlil yaptırırız”
Yenifakılı Kadın Üreticiler Birliği yöneticisi Mustafa Zararsız, ürünlerin tamamen organik ve geleneksel usullerle, elde yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne veriyoruz, düzenli olarak. Kırıkkale İl Özel İdaresi’nin bir kooperatifi var, onlara ürünler veriyoruz. Kayseri Damızlık Birliği'ne üzüm sirkesi, elma sirkesi, alıç sirkesi veriyoruz. İnternet üzerinden PTT AVM'deki mağazamızdan satış yapıyoruz. Ankara'da yoğun bir şekilde Yenifakılılar, Yozgatlılar var, onlarla da iki üç sefer Ankara’ya gidiyorum, giderken arabanın içine koyup götürüyorum, onlar geliyor Yenimahalle'de teslim alıyorlar.

Yaz döneminde burada 10-12 tane kadın birden çalışır. Bulgur, anam babam usulü biz kazanlarda kaynatırız, okulun avlusuna sereriz. Orayı biz kullanırız. Domates kurusu, biber kurusu, onları da kapalı halı sahamız var, belediye bize orayı verir. Bir ay da orayı kullanırız. Ürünlerimizde kesinlikle kimyasal katkı maddesi yok. Hatta şunu da gönül rahatlığıyla diyebilirim; Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ürünü götürürken de Çorum Gıda Laboratuvarı'na ürünü tahlil yaptırırız, kimyasal analizlerini yaptırırız. O analizleriyle birlikte götürürüz.”




