Açılışa, Filiz Akın Köksal’ın eşi Sönmez Köksal, oğlu oyuncu İlker İnanoğlu, Türk sinemasının efsane isimleri Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, bazı CHP genel başkan yardımcıları, eski bakanlar ve ilçe belediye başkanları katıldı.
Mansur Yavaş, konuşmasında Filiz Akın Köksal ile Beypazarı’ndaki anılarını paylaştı: “Beypazarı Belediye Başkanıyken, Filiz Akın’ın doğduğu yer olduğunu duyuyorduk. Kendisini davet ettik, doğduğu evi restore edip gösterdik. Ardından orayı Filiz Akın Sokağı olarak adlandırdık. Bizi Beypazarı’na geldiğinde anılarını paylaşmıştı, sonrasında da iletişimimiz devam etti. Sağlığı hakkında bilgi almaya özen gösterdik. Unutturmamak lazım. TED Üniversitesi’nin bu vefası için Selçuk Bey ve ekibini tebrik ediyorum.”
Sönmez Köksal’dan Yavaş’a Teşekkür
Sönmez Köksal, Yavaş’a teşekkür ederek, “Filiz’i Beypazarı’na davet ettiğinde geçirdiğimiz günleri ve dağ evindeki geceyi unutmadı. Filiz, dolma yerine ‘doğma’ derdi; Mansur Başkan bizi Beypazarı’nın lezzetli dolmalarından mahrum bırakmadı. Filiz adına teşekkür ediyorum” dedi.
Hülya Koçyiğit: “Filiz Akın Bir Beyaz Orkide”
Hülya Koçyiğit, “Filiz Akın benim için bir beyaz orkide; zarif, nadide, vakur bir kadındı. Hastalığı sırasında bile umutla mücadele etti. Onun adını bu salonda yaşatmak çok anlamlı” diye konuştu.
Türkan Şoray’ın Gözyaşları
Türkan Şoray, gözyaşları içinde, “Filiz’e her konuşmamızda ‘manolyam’ derdim. Onun aramızda olmayışı gerçeğiyle yüzleşmek zor. Ama o buralarda, anıları burada yaşıyor” sözleriyle Akın'ı andı.
TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, “Filiz Akın Köksal’la mütevelli üyeliği yaptık. Meşalemizi son anıya kadar taşıdı. Binlerce çocuğa burs veren dernek olarak sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ise “Filiz Akın, zarafeti, duruşu, kalemi ve eğitime desteğiyle örnek bir isimdi. Bu salon, onun sanata ve gençliğe inancının sembolü olacak” değerlendirmesi yaptı.