Gökhan Günaydın, ''son 10 yılda Venezuela ve Türkiye pasaportlarının en çok değer kaybeden pasaportlar olduğunu'' iddia ederek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Günaydın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Günaydın, önergesinde şu değerlendirmeyi yaptı:

“Londra merkezli Henley Pasaport Index’in 2024 verilerine göre, en değerli beş ülke pasaportu birinci sırayı paylaştı. Bu pasaportlar; Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Singapur pasaportları oldu ve bu pasaportlarla 194 ülkeye vizesiz girilebiliyor. Toplam 199 ülkenin, 227 noktaya yapacağı seyahatler değerlendirildi. Buna göre Almanya ve diğer dört ülke sadece Cezayir, Küba, Gana, Rusya ve Hindistan’a vizeyle gidiyor.

Son 10 yılda en çok değer kaybeden ise Venezuella ve Türkiye pasaportları oldu. Türk pasaportunun değer kaybında serbest düşüş yaşadığı diğer iki ülke ise Nijerya ile Yemen. Türk pasaportu, 2014 ile 2024 arasında büyük değer kaybetti. 2014 yılında Türk pasaportuyla vizesiz 38 ülkeye gidilemezken, bu sayı 2024 yılında 52’ye yükseldi.” 

“TÜRK PASAPORTUNUN SON ON YILDA DEĞER KAYBETMESİNİN NEDENİ NEDİR”

Günaydın, Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

''Dünya pasaportlarının değeri ve geçerliliği göz önünde bulundurulduğunda, Türk pasaportunun son on yılda değer kaybetmesinin nedeni nedir?

Bakanlığınızın Türk pasaportunun uluslararası geçerliliğinin arttırılmasına yönelik çalışmaları nelerdir?

Ülke pasaportunun değeri ve geçerliliğinin uluslararası politik düzlemdeki karşılığı düşünüldüğünde, Türk pasaportuyla son on yılda vizesiz girişin kaldırıldığı ülkeler hangileridir? Bu ülkelerle vizesiz girişin engellenmesinin nedeni nedir?''