Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yarın tatilini bitirip yeni yasama dönemine başlıyor. Vekilleri bu dönemde oldukça yoğun bir yasama yılı bekliyor. Hükümetin gündeminde, daha önce kamuoyunun tepkisi nedeniyle geri çekilen yasa teklifleri de dahil olmak üzere, pek çok kritik düzenleme yer alıyor. TBMM’nin yeni dönemde masasında bekleyen konular arasında, beklentileri karşılamayan ekonomi programıyla uyumlu bir bütçe, ‘Sansür Yasası’ olarak da bilinen ‘etki ajanlığı’ düzenlemesini içeren yeni yargı paketi, yeni anayasa çalışmaları ve Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi önemli başlıklar olacak. Özellikle ‘etki ajanlığı’ ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun sert tartışmalara sahne olması bekleniyor.

YENİ YASAMA YILI: MECLİSİN İLK GÜNDEMİ EKONOMİ

28. Dönem 3. Yasama Yılı, 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Açılış konuşmasını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yapacak, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul'da bir konuşma gerçekleştirecek. Yeni yasama yılına ilk olarak ekonomi damga vuracak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sonuç vermeyen ekonomi programıyla uyumlu bir bütçe hazırlanması beklenirken, ekim ayında bu bütçenin Meclis'e sunulması planlanıyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda enflasyon ve para politikası üzerine bir sunum yapacak. 2025 Yılı Bütçe Kesin Hesap Kanunu görüşmeleri ilk olarak bu komisyonda ele alınacak ve bütçe, kasım ayında komisyon görüşmelerinin ardından, 31 Aralık tarihine kadar Genel Kurul’da yasalaşacak.

Hükümetin sunacağı yeni bütçenin, işçiden çiftçiye, esnaftan emekliye kadar geniş kesimlere ağır yükler getiren mevcut ekonomi politikalarıyla uyumlu olacağı ifade ediliyor. Öte yandan, ekim ayının ilk haftasında ekonomiyle ilgili yeni bir yasa teklifinin Meclis gündemine geleceği belirtiliyor. Bu teklifin, kayıt dışılıkla mücadelede yeni tedbirler içermesi bekleniyor.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI HIZLANACAK

Yeni yasama döneminin önemli başlıklarından biri de iktidarın yeni anayasa çabaları olacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, geçen dönemde yeni anayasa için Meclis'teki siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni anayasa çalışmaları için bu yasama dönemine işaret etmişti. Kurtulmuş, yeni anayasa süreciyle ilgili olarak parti ziyaretlerine 1 Ekim'den itibaren yeniden başlayacak.

‘ETKİ AJANLIĞI’ DÜZENLEMESİ YENİDEN GÜNDEMDE

Bir önceki yargı paketinden çıkarılan ‘etki ajanlığı’ düzenlemesi, bu yasama döneminde yeni bir yargı paketiyle birlikte Meclis gündemine getirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekim ayının ilk haftasında açıklaması beklenen yargı reformu strateji belgesiyle birlikte, infaz düzenlemeleri ve ‘etki ajanlığı’ gibi kritik konular yeni yargı paketinin parçası olacak. ‘Etki ajanı’ olarak suçlanacak kişilerin, sosyal medya yorumlarıyla ‘Türkiye aleyhinde kara propaganda yapılmasına alan açan’ ve ‘ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozanlar’ olacağı belirtiliyor. Bu düzenlemeye Avrupa Birliği de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU HAZIRLANIYOR

Geçen yasama döneminde eğitimcilerin yoğun tepkisine neden olan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, bu dönemde de TBMM’nin önemli gündem maddelerinden biri olacak. Daha önce 22 maddelik birinci bölümü kabul edilen, ancak gelen tepkiler nedeniyle ertelenen kanun teklifinin görüşmelerine yeni dönemde öncelik verileceği ifade ediliyor. Eğitim sendikalarının eleştirdiği bu teklifin, öğretmenlerin iş güvencesini tehdit ettiği ve özlük haklarını zayıflattığı gerekçesiyle karşı çıkılması bekleniyor.

DİJİTAL PLATFORMLARI DÜZENLEYECEK REKABET YASASI

Dijital platformları düzenlemeyi hedefleyen rekabet yasa teklifinin de Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. Bu yasa, dijital vergi kaybını azaltmayı amaçlayarak Amazon, Facebook, X (eski Twitter) ve Starlink gibi platformların piyasa üzerindeki kontrollerini düzenlemeyi hedefliyor. Aynı zamanda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklik teklifinin de yeni dönemde Meclis'te görüşülmesi planlanıyor.

ÇOCUK İSTİSMARINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULABİLİR

Yeni yasama döneminde, çocuk suçları ve çocuk istismarının önlenmesine yönelik bir araştırma komisyonunun kurulması da gündemde. Diyarbakır ve Tekirdağ'da yaşanan çocuk istismarı olaylarının ardından bu konunun daha acil bir şekilde ele alınacağı belirtiliyor.

Ömer Fethi Gürer: Vatandaşın Kredi Borçlarında Faizler Silinmeli Ömer Fethi Gürer: Vatandaşın Kredi Borçlarında Faizler Silinmeli

DOKUNULMAZLIK DOSYALARI SIRADA

Meclis’te 700’den fazla fezleke dokunulmazlığın kaldırılması talebiyle bekliyor. Bu dosyaların büyük bir kısmı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) milletvekillerine ait. Ayrıca CHP, İYİ Parti ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleriyle ilgili de birçok fezleke Meclis gündeminde bulunuyor. AK Parti ve MHP’li vekiller hakkında da fezlekeler olsa da bunların genellikle Genel Kurul'a getirilmediği belirtiliyor. Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, yaz döneminde bu dosyaları inceledi ve Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.