Mamak Belediyesi, Kırsal Hizmetler Müdürü Mehmet Murat Erten’in katılımıyla Kutludüğün Yaylası’nda bulunan Kızılca Mahallesi’nde yerinde kompost uygulaması gerçekleştirdi. Meyve ve sebze kabukları, kahve telveleri, çim, saman, yumurta kabukları, yaprak ve ağaç dalları gibi malzemeler kompostlama yöntemiyle toprakla buluştu. Kimyasal gübre tüketimini azaltmayı hedefleyen uygulama sayesinde yüksek kalitede doğal gübre elde edilirken, evsel atıklar en iyi şekilde değerlendirilmiş oldu.
Toprak verimliliği üzerindeki olumlu etkileri
Toprağı daha kolay işlenebilir hale getiren ve toprak erozyonunu önleyen kompostlama yöntemi, aynı zamanda kimyasal gübre tüketimini azalttığı için çevre kirliliğini de önlüyor. Ayrıca topraktaki toksinleri etkisiz hale getiren kompostlama, nemi toprağa hapsederek buharlaşmayı azaltıyor. Bu yöntem, doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayarak hem çevresel hem de ekonomik faydalar sunuyor. Sürdürülebilir tarım faaliyetlerine desteğini sürdüren Mamak Belediyesi çiftçilere verdiği kompostlama eğitimleriyle sağlıklı ve ekonomik tarımı teşvik ediyor.
Park ve bahçelerdeki gübre giderleri azalacak
Mamak Belediyesi, “Yerinde Dönüşüm” projesiyle taşıma ve boşaltma maliyetlerinin ortadan kalkması, sürdürülebilir organik gübre üretimi ve bu konularda çiftçilerin bilinçlendirilmesiyle daha düşük maliyetle daha sağlıklı ve güvenilir gübreler yetiştirmeyi hedefliyor. Mamak Belediyesi elde edilecek gübreleri Mamak Belediyesine ait park ve bahçelerde kullanarak büyük ölçüde tasarruf yapmayı planlıyor.