2026'dan itibaren gayrimenkul alım satımlarında önemli bir değişiklik yapılacak. Yeni uygulama ile gayrimenkuller, gerçek değerleri üzerinden vergilendirilecek. Bu sayede vergi kayıpları önlenecek ve piyasada daha fazla şeffaflık sağlanacak.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu değişiklik gayrimenkulde rayiç bedel sebebiyle oluşan vergi kayıplarının önlenmesi için yapılacak.

2026'DA DEVREYE GİRECEK

2026 yılında devreye girecek uygulama ile gayrimenkul alım satımındaki vergilendirmeler, artık rayiç bedel üzerinden değil gerçek değer üzerinden hesaplanacak.

İlgili bakanlıklar, kamu gelirlerinin artırılması ve gayrimenkul sektöründe vergi adaletinin sağlanması için bir süredir çalışma yapıyordu. Ayrıca gayrimenkullerin vergilendirilmesine yönelik dünyadaki örnekler de inceleniyor.

Cumhurbaşkanlığının yıllık programında da nesnel ölçütlere dayalı bir gayrimenkul değerleme sistemine ihtiyaç olduğuna dikkat çekilmişti.

Bu doğrultuda, gayrimenkul değer değişimlerinin takip edilmesi ve taşınmaz değer haritalarının oluşturulabilmesi için teknik altyapı geliştirilecek.

Taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulacağı bu sistem Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek.

Ticaret Bakanlığı'ndan 21 Un Fabrikasına 'Fahiş Fiyat' Denetimi: Yaptırımlar Geliyor Ticaret Bakanlığı'ndan 21 Un Fabrikasına 'Fahiş Fiyat' Denetimi: Yaptırımlar Geliyor

KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra gayrimenkullerin alım satımının gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi konusunda kanun değişikliği yapılacak.

BU YIL SON

Edinilen bilgilere göre gayrimenkul alım-satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme uygulamasının 2026 yılında devreye alınacağı ileri sürülüyor.

MEVCUT UYGULAMADA DURUM NE?

Mevcut uygulamada gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı ödemekle yükümlü. Alıcı ve satıcının gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım satım bedelini beyan etmesi gerekiyor.