CHP’den ayrılarak Yeni Parti’nin kuruluş sürecini başlatan Özgür Özel, Ankara’daki Hacı Bayram Veli Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu. Özel’in de aralarında bulunduğu toplam 91 milletvekili, CHP’den istifa ederek Yeni Parti’nin Kurucular Kuruluna katıldı. Kuruluş bildirisi ve eklerinin İçişleri Bakanlığına sunulmasının ardından parti resmen tüzel kişilik kazandı.

ATATÜRK’ÜN İZLEDİĞİ GÜZERGÂHA VURGU

Konuşmasına Hacı Bayram Veli Camii’nin tarihi önemine dikkat çekerek başlayan Özel, Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye’nin 23 Nisan 1920’de cuma namazının ardından Birinci Meclis’e yürüdüğünü hatırlattı.

Özel, beraberindeki heyetle aynı güzergâhı izleyerek Birinci Meclis’e gideceklerini söyledi:

YENİ Parti'nin Kuruluşuyla TBMM'de Sandalye Dağılımı Değişiyor: Ana Muhalefet YENİ Parti Olacak
YENİ Parti'nin Kuruluşuyla TBMM'de Sandalye Dağılımı Değişiyor: Ana Muhalefet YENİ Parti Olacak
İçeriği Görüntüle

“Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilerlediği yoldan ilerleyerek, her zaman olduğu gibi Birinci Meclis’e gideceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Birinci Meclis’i açarak Kurtuluş Savaşı’nı yönettiği o tarihî binada saygılarımızı bir kez daha sunacağız.”

TBMM kayıtlarına göre Birinci Meclis, 23 Nisan 1920’de Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınan cuma namazının ardından düzenlenen törenle açılmıştı.

“NE LOZAN’DAN NE CUMHURİYETİN KURUCU DEĞERLERİNDEN VAZGEÇERİZ”

Yeni Parti’nin kuruluş tarihinin Lozan Barış Antlaşması’nın 103’üncü yıl dönümüne denk gelmesine vurgu yapan Özel, antlaşmayı Türkiye’nin “tapu senedi” olarak nitelendirdi.

Lozan’a imza atan heyetin başkanı İsmet İnönü ile süreçte emeği geçenleri rahmet ve minnetle andığını söyleyen Özel, şöyle konuştu:

“Ne Lozan’dan, ne Misak-ı Millî sınırlarından, ne Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünden, ne partimizin ve Cumhuriyet’in kurucu değerlerinden bir adım, bir santim başka bir yerde değiliz. Aynı kararlılıktayız.”

Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923’te imzalanarak Türkiye’nin siyasi ve ekonomik bağımsızlığının uluslararası alanda tanınmasını sağlayan temel belgelerden biri oldu.

“HUKUKİ YOLLARIN TIKANDIĞI BİR SÜREÇTE BU YOLA ÇIKTIK”

Yeni partinin kurulmasına giden süreci anlatan Özel, CHP içinde siyasi mücadele imkânlarının ortadan kaldırıldığını savundu.

Partinin kuruluş evrakının 91 milletvekilinin imzasıyla İçişleri Bakanlığına teslim edildiğini açıklayan Özel, gerekli işlemlerin Yargıtay ve TBMM nezdinde de sürdürüldüğünü söyledi:

“Bize hukuki tüm yolların tıkandığı, siyasi mücadelenin imkânsızlaştırıldığı parti içinde ve sokakların, milletin davet ettiği bir yolda çıktığımız yürüyüşte arkadaşlarımız gerekli belgeleri İçişleri Bakanlığına sundular. Partinin siyasi faaliyetlerine başlayacağını tespit eden alındı belgesini aldılar.”

İLK KURUCULAR KURULU TOPLANTISI ANADOLU KULÜBÜ’NDE

Özel, Birinci Meclis ziyaretinin ardından Yeni Parti Kurucular Kurulunun Anadolu Kulübü’nde ilk toplantısını yapacağını duyurdu.

Toplantıda genel başkan ile partinin yönetim organlarının belirleneceğini ifade eden Özel, Anadolu Kulübü’nün Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla ve İsmet İnönü’nün ilk başkanlığında kurulmasına dikkat çekti.

Yeni Parti Kurucular Kurulunun ilk toplantısının Özel başkanlığında Anadolu Kulübü’nde yapılması planlandı.

“YENİ PARTİ ANA MUHALEFET PARTİSİ OLACAK”

Özel, günün sonunda partinin genel başkanı, parti meclisi ve diğer yönetim organlarının ilgili kurumlara bildirileceğini söyledi.

Yeni Parti’nin TBMM grubunun da resmen kurulacağını belirten Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Partimizin kurulduğu gün ana muhalefet partisi olduğunu ilan etmiş olacağız. Partimiz ana muhalefet partisi olarak ilk seçime kadar görev yapacak.”

Yeni Parti’nin 91 milletvekiliyle TBMM’de AK Parti’den sonra en fazla sandalyeye sahip siyasi parti konumuna gelmesi bekleniyor.

“İLK VE SON KEZ MUHALEFETTE BÜTÇE ÇALIŞMALARINA KATILACAĞIZ”

Yeni Parti’nin iktidar hedefini de açıklayan Özel, partinin yalnızca bir kez ana muhalefet sıralarında bütçe görüşmelerine katılacağını savundu:

“Yeni Parti ilk kez ve son kez ana muhalefet partisi olarak bütçe çalışmalarına katılacak. Ardından Allah’ın izni, milletimizin takdiriyle halkın sorunlarını çözecek, ülkeye huzuru, refahı ve barışı getirecek iktidarı kuracağız.”

Konuşmasının sonunda Ankaralılara ve kendilerine destek verenlere teşekkür eden Özel, yeni siyasi döneme ilişkin mesajını şu sözlerle tamamladı:

“Yol arkadaşlarımız aziz milletimizdir. Yolumuz iktidar yoludur. Pusulamızın gösterdiği yön iktidardır. Bundan sonra durmadan ve yorulmadan iktidara kadar yürüyelim arkadaşlar. Hayırlı, uğurlu olsun.”