Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üzerinde çalıştığı 27 maddelik “öğrenci affı” taslağına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

Türkiye gazetesinin haberine göre; taslağa göre öğrenci affı yalnızca lisans düzeyinde değil, lisansüstü öğrencileri de kapsayacak şekilde düzenleniyor. Daha önce af kapsamı dışında kalan bazı grupların da yeniden başvuru yapabilmesine imkân tanınması planlanıyor.

1 Temmuz 2022 sonrası kendi isteğiyle kaydını sildiren öğrencilerin de yeniden eğitim hakkı için başvuru yapabileceği belirtiliyor. Başvuruların, öğrencinin puanının yeterli olması durumunda aynı puan türündeki farklı programlara geçişi de mümkün kılacağı ifade ediliyor.

Hangi suçlardan hüküm giyenler aftan yararlanamayacak?

Okullarda Yeni Sistem İçin İlk Adım Atıldı
Okullarda Yeni Sistem İçin İlk Adım Atıldı
İçeriği Görüntüle

Terör suçları, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocuk istismarı ve uyuşturucu ticareti gibi ağır suçlardan hüküm giyenler af düzenlemesinden yararlanamayacak.

Ayrıca sahte belgeyle kayıt yaptırdığı tespit edilenler ile terör örgütleri ya da millî güvenliğe tehdit oluşturan yapılarla bağlantısı nedeniyle üniversiteden ilişiği kesilen öğrenciler de kapsam dışında tutulacak.

Disiplin cezalarında yeni dönem

Taslakta üniversitelerde uygulanacak disiplin cezalarına ilişkin yeni düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre terör propagandası yapmak, örgüt adına faaliyet yürütmek veya şiddet ve nefret içerikli afiş, pankart ve bildiri dağıtmak gibi fiiller için bir yarıyıl uzaklaştırma cezası verilmesi öngörülüyor.

Açıköğretim ve yatay geçiş hakkı

Düzenleme kapsamında aftan yararlanarak üniversiteye dönen öğrencilere bazı ek haklar da tanınacak. Anadolu, Ankara, Atatürk ve İstanbul Üniversitelerinin açıköğretim programlarına yatay geçiş imkânı sağlanması planlanıyor.