Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ve Uganda’da devam eden Ebola salgını konusunda ciddi uyarıda bulundu. DSÖ Sağlık Acil Durum Uyarıları ve Müdahale Operasyonları Direktörü Abdirahman Mahamud, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında salgının kontrol altında olmadığını açıkladı.
KDC’de Durum Kritik: 550 Vaka, 101 Ölüm
Mahamud, KDC’nin Bunia bölgesinde üç haftadan uzun süredir devam eden salgında büyük müdahale çabalarına rağmen salgının “kontrol eğrisinin çok gerisinde” olduklarını belirtti.
Güncel Rakamlar (8 Haziran 2026 itibarıyla):
- 550 doğrulanmış vaka
- 101 ölüm
- Toplam 19 iyileşme
Vakaların yüzde 94’ü (487 vaka) Ituri eyaletinde yoğunlaşıyor. Test ve temas takibi çalışmalarının artırılmasıyla vaka sayısında artış gözlendiği, ancak salgının hâlâ kontrol edilemediği vurgulandı. Yaklaşık 100 şüpheli vaka için incelemeler devam ediyor.
Uganda’da 19 Doğrulanmış Vaka
Uganda’da 19 doğrulanmış vaka, 2 ölüm ve 1 muhtemel ölüm bildirildi. Mahamud, topluluk içi bulaşmaya dair şu an için kanıt bulunmadığını söyledi.
Salgın Hakkında Bilinenler
- Salgın 15 Mayıs 2026 tarihinde resmen ilan edildi.
- Nadir görülen Bundibugyo virüs tipi nedeniyle onaylanmış aşı veya spesifik tedavi bulunmuyor.
- DSÖ, 17 Mayıs 2026’da uluslararası halk sağlığı acil durumu (PHEIC) ilan etti.
- Ituri eyaleti başta olmak üzere doğu bölgelerde güvenlik sorunları, hareketlilik ve yetersiz sağlık altyapısı salgının yayılmasını kolaylaştırıyor.
DSÖ, KDC’de yerel yetkililer ve uluslararası ortaklarla müdahale çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Yetkililer, test kapasitesinin artırılması, temas takibi ve topluluk farkındalığı çalışmalarına ağırlık veriyor.





