Başkent Ankara'da etkili olan bahar yağışları su havzalarındaki kuraklık endişesini dağıtmaya başladı. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından paylaşılan güncel veriler aylardır süregelen karamsar tablonun yerini kademeli bir yükselişe bıraktığını belgeledi.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde yüzde 28,38 seviyesinde kalan toplam doluluk oranı nisan ayı yağışlarının ardından bu rakamı geride bırakarak başkent için umut verici bir tablo oluşturdu.
TOPLAM DOLULUK ORANINDA SON DURUM
ASKİ kayıtları kentin su depolarındaki artışın istikrarlı bir şekilde sürdüğünü ortaya koyuyor. Bugün paylaşılan rakamlara göre barajlardaki toplam doluluk oranı yüzde 41,61 seviyesine ulaştı. Geçen yıla kıyasla daha güvenli bir manzara oluşsa da yetkililer su havzalarının henüz tam kapasiteye ulaşmadığını belirterek tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
AKTİF SU MİKTARI STRATEJİK SEVİYEYE ULAŞTI
Kentin kullanımına doğrudan sunulan su miktarını temsil eden aktif doluluk oranlarında da kayda değer bir ivme gözleniyor. Son verilere göre aktif doluluk seviyesi yüzde 34,81 olarak ölçüldü. Uzmanlar bu artışın Ankara'nın su güvenliği açısından stratejik bir önem taşıdığını savunurken sürecin titizlikle takip edilmesinin hayati önemde olduğunu ifade ediyor.
ANKARA BARAJLARI DOLULUK ORANLARI (ASKİ VERİLERİYLE)
ASKİ’nin 27 Nisan 2026 raporuna göre, Ankara’ya su sağlayan barajlardaki son doluluk oranları şu şekilde:
- Akyar Barajı: %77,25
- Çamlıdere Barajı: %35,49
- Çubuk 2 Barajı: %70,15
- Eğrekkaya Barajı: %76,25
- Kargalı Barajı: %100.00
- Kavşakkaya Barajı: %62,57
- Kesikköprü Barajı: %100
- Kurtboğazı Barajı: %32,92
- Peçenek Barajı: %27,48
- Türkşerefli Barajı: %6,35
SICAKLIK VE BUHARLAŞMA RİSKİ DEVAM EDİYOR
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi su yönetimi için gizli bir tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Havzalardaki suyun bir bölümünün sıcaklık etkisiyle buharlaşması doluluk hızını yavaşlatan bir unsur olarak öne çıkıyor.
ASKİ yetkilileri Kargalı ve Kesikköprü barajlarının tam kapasiteye ulaştığını ancak Türkşerefli ve Peçenek gibi havzalardaki düşük seviyeler nedeniyle tasarruf bilincinin korunması gerektiğini hatırlatıyor.




