Mansur Yavaş'tan 46 Bin 25 Çocuğa Süt Desteği Mansur Yavaş'tan 46 Bin 25 Çocuğa Süt Desteği

Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, 26 Ocak’tan itibaren Ankara’da simidin 15 liraya satılması kararı alındığını açıklamıştı. Ankara Valiliği de 29 Ocak'ta simidi 15 liraya yükselten zammın iptal edildiğini, simidin 10 liradan satılmaya devam edileceğini duyurmuştu. CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, bugün Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş'ı ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Dinçer, şöyle konuştu:

"DÜN ÇAY-SİMİT HESABI YAPANLAR BUGÜN HESAP ŞAŞINCA BASKI VE TEHDİTLE SİMİT FİYATLARINI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

"Bu simit birkaç gündür Türkiye'nin gündeminde olan, siyasilerin ekonomiyle ilgili hesaplarının temelini oluşturan, hatta bir bakan yardımcısının Oda Başkanını makamına çağırmasına neden olan Ankara simididir. Bugün Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş'ı ziyaret ettik. Duyduklarımız karşısında şaşırdık kaldık. Bir siyasi iktidar ancak bu kadar düşebilirdi. Dün çay-simit hesabı yapanlar bugün hesap şaşınca baskı ve tehditle simit fiyatlarını düşürmeye çalışıyorlar.

26 Ocak Cuma günü Ankara Valiliği tarafından da onaylanan simit zammı vatandaşlarımız mağdur olmasın diye 20 gün sonra kamuoyuna duyurulmuş. Bu açıklamalardan sonra pazar gecesi saat 02.00'de Oda Başkanı, Ticaret Bakan Yardımcısı tarafından aranarak sabah görüşmeye çağrılmış. Devletteki liyakat bu kadar bozulmuş ki devlet bürokratı bir Oda Başkanı’nı hangi saatte arayacağını, hangi üslupla bakanlığa davet edeceğini bilemez hale gelmiş. Oda Başkanı diyor ki, 'Bir görüşmeden çok sorguya çağrıldık.’

"CUMHURBAŞKANI MANDA YOĞURDU YERİNE NORMAL YOĞURT YİYECEK Mİ?"

Ticaret Bakanlığı simidin maliyetini düşürmek için ne yapmış? Piyasada 800 TL'ye satılan 50 kiloluk unu 700 TL olan, piyasada 1500 TL olan 15 kiloluk susamı 1300 TL'den hesaplamış. Simitçiler Odası, bir simidin maliyetinin 9 lira 35 kuruş olarak hesaplarken Bakan bunu 8 lira 55 kuruş olarak hesaplamış. ‘Eğer buna uymazsanız hepiniz 550 bir TL'yi bulan cezalarla da karşı karşıya kalırsınız’ demiş. Yüzde 20 olarak hesaplanan bayi ondalığı da hesaba girince simidin adet fiyatı 11 lira 25 kuruş olarak ortaya çıkmış. Ayrıca üretim maliyetinin yanı sıra bunun nakliyesi, sigortalı çalışanı, kirası var. Esnaf bu simidi nasıl 10 liraya satabilir? Eğer coğrafi işaretli Ankara simidini ekmek unundan, poğaça unundan üretip, bu simidi kalitesiz hale getirip satmak istiyorsanız geçici olarak bu maliyetleri düşürebilirsiniz ama şimdi soruyorum: Cumhurbaşkanı manda yoğurdu yerine normal yoğurt yiyecek mi? Medine hurması yerine İran hurması yiyecek mi? Kestane balı yerine çiçek balı yiyecek mi? Peki Bakan Yardımcısı Cumhurbaşkanı'na bunları önerebilir mi?

AKP, öngörüsüz ekonomi politikalarıyla vatandaşın cebinden hem parasını çalıyor hem de alacağı gıdanın kalitesini düşürmeye çalışıyor. Bu baskı seçim sonrası büyük zamların geleceğini ve ülke ekonomisinin her geçen gün daha da kötüye gittiğinin açık itirafıdır. Saraydan sokağa inen ve Ankara'da sokak kültürünün en önemli sembollerinden olan Ankara simidi böyle giderse yeniden saray mutfağına gidecek."