Ankara-Tiflis bağlantılı İpekyolu YHT projesinin ilk etabını oluşturan ve toplam uzunluğu 405 kilometre olan Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas yüksek hızlı demiryolu hattının 293 kilometrelik Yozgat-Sivas etabının yapımına Şubat 2009'da başlandı. Balışeyh- Yozgat- Sivas kesiminde test sürüşleri geçen yıl yapıldı. Açılışı 8 kez ertelenen hattın açılışı geçen yıl genel seçimler öncesinde gerçekleştirildi.

Ankara-Sivas YHT hattına hizmet verecek Yozgat’ın Sorgun ve Akdağmadeni ilçelerindeki YHT garlarının da inşaatları tamamlanarak hizmete hazır hale getirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, beraberinde AKP Yozgat Milletvekilleri Abdülkadir Akgül ve Süleyman Şahan ile MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef ile birlikte Sorgun ilçesindeki gar açılışına katıldı. Ankara’dan hızlı tren ile gelen Bakan Uraloğlu, yapımı devam eden Yozgat’ın Yerköy ilçesindeki gar inşaatında incelemelerde bulup, son durumu hakkında bilgi aldı.

"HAT UZUNLUĞUMUZU 13 BİN 919 KİLOMETREYE ÇIKARDIK"

Ankara'da Toplu Ulaşıma Zam! Ankara'da Toplu Ulaşıma Zam!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sorgun'da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Son 22 yılda demir yollarına 57 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. 2002-2024 yılları arası ülkemizde demir yollarında ciddi yatırımlar gerçekleştirdik, yenileme, iyileştirme, kalkınma hamlelerini yürüttük. 2002 yılında 10 bin 948 kilometre olan hat uzunluğumuzu 13 bin 919 kilometreye çıkardık. 2 bin 252 kilometre hızlı tren hattı inşa ettik. 2 bin 505 kilometre olan sinyalli hat uzunluğumuzu 8 bin 46 kilometreye, 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğumuzu ise 7 bin 142 kilometreye çıkardık. Ülkemizi yarım asırlık hayalimiz olan yüksek hızlı tren işletmeciliğiyle tanıştırdık ve Avrupa'da altıncı, dünyada sekizinci hızlı tren işletmecisi olduk. Şu anda da 2000-2009 yılında Eskişehir, Ankara hattıyla ülkemizin ilk yüksek hızlı treniyle tanışan şehirler Ankara ve Eskişehir oldu. Ankara ile Eskişehir arasında başlayan yüksek hızlı tren işletmeciliği Ankara- İstanbul, Ankara- Konya, Konya- Eskişehir, İstanbul- Konya, Konya- Karaman ve geçen yılda hizmete aldığımız Ankara, Sivas güzergahlarından devam ediyor. Yapımını planladığımız Ankara- Kayseri hızlı tren hattı da bu hatta bağlanacak. Yine Samsun ile Ankara'ya bağlayacak hızlı tren hattımız da deniz üzerinden Ankara- Sivas hattımıza bağlanacak. Tabii Sivas'ın devamında Sivas- Erzincan, Erzincan- Erzurum, Erzurum- Kars, hızlı tren projeleriyle birlikte Ankara hızlı tren bağlantısına sağlanmış olacak. Ankara- Sivas yüksek hızlı tren hattıyla Ankara- Sivas arasındaki mesafeyi 603 kilometreden 405 kilometreye düşürdük. Demir yollu ağamızın gelişmesi amacıyla Ankara- İzmir, Bandırma- Bursa- Osmaneli, Halkalı- Kapıkule, Mersin- Gaziantep, Karaman- Ulukışla, Mersin ve Yerköy- Kayseri hatlarında olmak üzere toplam 3 bin 600 kilometrelik hızlı tren hattında çalışmalarımıza da devam ediyoruz. 2028 yılı sonuna kadar demir yolu hat uzunluğumuzu 17 bin 657 kilometreye çıkaracağız."

Konuşmaların ardından Sorgun ve Akdağmadeni YHT garlarının açılışı yapıldı. Bakan Uraloğlu, beraberindekilerle birlikte Sivas’a geçti.