Amatör Spor Kulüpleri’nden 19 Mayıs Stadyumu Çağrısı

Ankara futbolunun yuvası 19 Mayıs Stadyumu, eskiyen yapısı ve kapasite yetersizliği gerekçesiyle yıkıldı. 2018 yılında yıkılan stadyumun yerine yenisinin yapılması için ihale süreci kısa süre önce tamamlandı. 45 bin kişilik olacağı açıklanan stadyumun şantiye çalışmalarına ise yeni başlandı. 19 Mayıs Stadyumu, Ankara’nın amatör spor kulüpleri için büyük önem taşıyordu. Peki Başkentli sporcular yeni stadyumdan ne bekliyor? Bizimankara.com.tr Temsilcisi Seval Yıldırım, Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (AASKF) Başkanı Murat Kandazoğlu ile konuştu.

Ankara 28.09.2022, 09:47 28.09.2022, 18:05
Amatör Spor Kulüpleri’nden 19 Mayıs Stadyumu Çağrısı

Amatör spor kulüplerinin en büyük beklentisinin yıkılan dış sahaların yeniden yapılması ve amatör kulüplerin kullanımına verilmesi olduğunu belirten Kandazoğlu, dış sahaların hem antrenman hem de müsabakalar için büyük önem taşıdığını vurguladı.

“Biz ‘amatör sahalar ne olacak?’ diye yetkililere soru sorduk. İlk projede sahalar mevcut değildi. Bir dizi görüşme yaptık. Spor Bakanı ve Ankara milletvekilleriyle görüşüldü. Amatör futbol sahasının kalması gerektiğini 80-90 yıllık amatör futbol hafızasının olduğunu ifade ettik. Bir ve iki no’lu sahalarımızın muhafaza edilmesi hatta bir- iki tane daha futbol sahasının yapılmasının gerekliliğinden söz ettik.”

“SPORCU GENÇLERİN GÜVENLİ ULAŞIMI İÇİN 19 MAYIS STADYUMU ÖNEMLİ”

Peki amatör spor kulüpleri neden bu sahalara ihtiyaç duyuyor? Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Kandazoğlu, gençlerin geç saatlerde güvenli ulaşımının bu talepte en önemli unsur olduğunu vurguladı.
“Kulüplerimizin yüzde doksanı merkez ilçelerimizde. Amatör futbol oynayan bir gencimiz saat beşten sonra antrenman yapabiliyor, gece saat 10-11’e kadar antrenmanlar devam edebiliyor. Sporcularımızın yaş ortalaması 19-20 civarında.  O saatten sonra evlerine ulaşabilmeleri için ulaşım araçlarının merkezi noktada olması gerek. Mesela siz bir annesiniz çocuğunuzun antrenmanı geç saatte bitti. O saatte merkezi olmayan bir yerden genç bir sporcu nasıl ulaşım sağlayacak? Birkaç vasıta değiştirmek durumunda kalabilir. Bunların hepsinin hesabını yapmak durumundayız. Federasyon olarak gençlerimizin ve çocuklarımızın şartlarını düşünmek zorundayız.”

Murat Kandazoğlu, güvenli ulaşımın yanı sıra ulaşım maliyetlerine de dikkat çekti. Merkezi olmayan bir noktada antrenman yapılması halinde genç sporcuların antrenman masraflarının aile bütçelerine yük olabileceği endişesini dile getirdi.

“AMATÖR KULÜPLERİN BÜTÇESİ ULAŞIM GİDERLERİNİ KARŞILAYAMAZ”

“19 Mayıs 1-2 no’lu sahanın yıkılmasından sonra diğer merkez sahalarda müsabakaların  oynatılmasına  gayret ediliyor. Ancak mevcut sahalar yeterli gelmiyor. Müsabakaların oynanması için yakın olan ilçelere takımlarımız gönderiliyor. Ulaşım ve beslenme maliyetlerinin muhasebesini yaptığınızda ortaya ciddi rakamlar çıktığını görebilirsiniz. Biraz daha uzak ilçelere gittiklerinde bu rakamların ikiye katladığını görebiliriz. Bugün bir semt kulübümüzün ortalama bütçelesi 35-40 bin TL civarındadır. Kulüplerimiz bu bütçeyi oluşturmak için de yerel yönetimlerimiz, Spor Bakanlığımız ve federasyonumuzun katkı ve desteklerini alıyor. Kulüp başkanlarımız bugünkü ekonomik şartlara baktıklarında çok zorlandıklarını, kulüplerin kapanma noktasına geldiğini ifade ediyor. Federasyon olarak bizler de bu kulüplerin ayakta kalabilmesi için her türlü çareye başvurmaya çalışıyoruz. Çünkü kulüplerimiz yapmış oldukları işlerle, bu ülkenin gençleri ve çocukları için büyük bir sosyal sorumluk projesine  imza atıyor.”

“ANKARA’NIN LİSANSLI SPORCU SAYISI VE SPOR TESİSLERİ ARTMALI” 

Sporun gençler üzerindeki olumlu etkisini tüm çevreler kabul ediyor. Ancak gençlerin spor etkinliklerine erişimini de sağlamak gerekiyor. Bu nedenle müsabakalara oyuncu ya da izleyici olarak katılmanın maliyetinin de düşük tutulması şart. Gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutan spor faaliyetlerine katılımın sürmesi ve hatta artması için spor tesislerinin sayısının da çoğalması önem taşıyor.

“19 Mayıs Stadyumu’nun inşaatı başladı. Amatör müsabakaların oynatıldığı iki adet saha bulunmaktaydı. Yeni projede bir tane saha olduğunu görmekteyiz. İkinci bir saha daha olması bizleri çok mutlu edecektir. Neden bunu istiyoruz; çünkü kulüplerimizin çoğunluğu merkezde, ulaşım ve antrenman açısından da ayrıca tesis sayısının çoğalması için… 6 milyonluk bir kentte yaşıyoruz ama bugün Ankara’da lisanslı 130 bin civarında spor yapan genç ve çocuk var. Bu sayının çok az olduğunu ifade etmek isterim. Bunun en büyük sebebi tesis yetersizliğidir”

“AMATÖRLER İÇİN AÇIK FUTBOL SAHALARI YAPILACAK”

Kandazoğlu, yetkililer ve siyasilerle yapılan görüşmeler sonunda kullanabilecekleri yeni açık sahaların yapımı için söz aldıklarını duyurdu.
“Spor Bakanlığı ve yerel yönetimlerle ayrıca Ankara milletvekilleriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde aldığımız yeni spor tesislerinin yapılması yönünde çalışmaların başladığı bilgisi bizleri mutlu etti.  Ankara’nın çeşitli bölgelerinde Gölbaşı, Etimesgut, Eryaman, Ovacık ve Gazi Mahallesi’ndeki çiftlik arazisine açık futbol sahaları yapılmasıyla ilgili talimatlar verildi. Buralara yapılacak olan tesislerle birlikte hem sporcu sayısında hem de kulüp sayısında artışlar olacağı bir gerçek. Bizim de amacımız bu sayıların artışını sağlamak, Başkent Ankara'da tüm geçlerimizi sporla tanıştırmak. 

“TÜRKİYE’DE FUTBOLU GELİŞTİRMEK İÇİN YENİ PROJELER ORTAYA KOYMALIYIZ”

Stadyumun Ankara için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sayın Spor Bakanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yeni stadyumdan tabi ki mutluluk duyuyoruz. Ancak o statların dolması için de amatör futbola gereken önemi ve desteği vermemiz gerekiyor. Açık futbol sahaları yapmamız gerekiyor. Ülke futbolunun en büyük alt yapısı yerel amatör futbol ligleridir. Bunu yurt dışına çıktığımızda, futbolla ilgili araştırma yaptığımızda görebiliriz. Ülke futbolunun gelişmesi ve futbol ekonomisinden pay alabilmesi için yeni metotlar, yeni projeler ortaya koymalıyız. Ülke olarak yurt dışından ciddi derecede futbolcu transferi gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte ciddi derecede de ülke dövizi yurt dışına akıyor. Bunun önüne geçmemiz için çalışmalar ve projeler üretmemiz gerekiyor.  83 milyonluk ülkede futbolcu, teknik adam ihraç edecek duruma gelemiyorsak bir yerlerde eksik işler yaptığımız ortaya çıkıyor. Bu konuları tekrar gözden geçirmek gerektiği kanısındayım. Yerel futbolu geliştiremezseniz, ülke futbolunun geleceğinden söz edemeyiz...

Amatör spor kulüplerinin sorunlarına ilişkin olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yerel yönetimlerle iletişim halinde olduklarını belirten Kandazoğlu, federasyon olarak her kapıyı çaldıklarını ve başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinden önemli destekler aldıklarını söyledi.
“Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediye başkanlarımızla görüşerek kulüplerimize nakdi yardımlar yapılmasını sağladık, malzeme yardımı yaptırdık ve şu anda da yardımlar devam ediyor. Büyükşehir, Mamak, Altındağ, Çankaya bu yardımları yaptı. Keçiören Belediyesi’nin ve Yenimahalle belediyelerinin ayni yardım konusunda çalışmaları var. Yerel Yönetimler Kanunu, amatör spor kulüplerine yardım için zaten belediyelere yetki veriyor. Bu kanunu belediye başkanlarımıza anlattığımızda sağ olsunlar olumlu dönüşler aldık. Yardımlar yapılmaya başlandı. Bir kez daha yardım yapan tüm belediye başkanlarına amatör spor camiamız adına teşekkür ediyorum”

“ANKARA’DAKİ BÜTÜN KULÜPLERİN BAŞKANI BENCE MANSUR YAVAŞ’TIR”

Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Kandazoğlu ilçe belediyelerinin spor kulüplerinin olmaması gerektiği görüşünde… 
“Öncelikle ben belediyelerin spor kulüplerinin olmamasını doğru buluyorum… Belediye başkanlarının forma rengi olmaması gerekir. Bugün Ankara’da bize bağlı olan 302 üye spor kulübü varsa bütün kulüplerin başkanı Mansur Yavaş’tır. Böyle olmalı. Keçiören’de 40 spor kulübü varsa oranın fahri kulüp başkanı Turgut Altınok olmalıdır. Tüm belediye başkanlarımız için de bu geçerlidir. Belediyelerin kendine ait bir kulübü olup tüm kaynak ve destekleri oraya aktarmalarının doğru olmadığını düşünüyorum.  Son zamanlarda belediye başkanlarımızın tüm kulüplere karşı olumlu yaklaşımları bizleri mutlu etmiştir. Burada önemli olan tüm kulüplere sahip çıkabilmektir.”

“ABB TÜM KULÜPLERİMİZ İÇİN AMATÖR EVİ PROJESİ HAZIRLIYOR”

Federasyon Başkanı Kandazoğlu, Başkentli amatör sporcular için güzel bir haberi de bizimankara.com.tr aracılığıyla duyurdu. 
“Sayın Mansur Yavaş’a teşekkür ediyorum, iki sezondur kulüplerimize nakdi yardım yaptı, şimdi de yapıyor. Büyükşehir Belediyesiyle görüşmemiz neticesinde bir sahanın temelleri atıldı Batıkent’te. Yine orada amatör evinin yapılması talebimiz oldu. Sağ olsun sayın başkan bu konuya sıcak baktı. Şimdi projeleri çizim aşamasında. Yani bütün kulüplerimizin kullanacağı bir amatör evi olacak. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden almış olduğumuz bilgiyi size aktarmak istiyorum. Ovacık’ta, Eryaman’da 2+2 dört spor tesisi projesi hazırlandı, ihaleye çıkma aşamasında olduğu bilgisini aldık. Bunda dolayı emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum. 

“YAVAŞ, AMATÖR KULÜPLERE OTOBÜS DESTEĞİ SAĞLIYOR”

Bugüne kadar taleplerimiz karşılandı. Kulüplerimize deplasmana gidebilmeleri için otobüs yardım desteği aldık. Bunun kulüplerimiz açısından çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim. Bugün bir kulübümüzün Polatlı’ya gidip gelmesi araba tutmuş olsa en az 2 bin 500 TL. Bunu belediye sağlıyor, bir kulübün üç-dört deplasmanı olsa bu gider 8-10 bin lirayı bulur ki bir amatör takım için çok büyük bir rakam. Ulaşım konusunda tüm belediye başkanlarımızın spor kulüplerine sahip çıkmasını bekliyoruz.”

“ANKARA SPOR TESİSİ VE SPOR ALANINDA DA ANADOLU’DA BİR BOZKIR”

Ankara’nın coğrafi olarak ‘bozkır’ algısını taşıdığını hatırlatan federasyon başkanı, bu algının sporda da yaşadığı ve bunun değiştirilmesi gerektiği hatırlatması yaptı.

“Bugün itibariyle Başkent Ankara, tesis yönünden Anadolu’da bir bozkır. Bunu tersine çevirmek zorundayız. Çünkü bizler sporun da başkentinin ‘Ankara’ olması arzusundayız. Bu konuyla alakalı çalmadık kapı bırakmadık. Çünkü bu kentte yaşıyorsak hepimizin bu kente borcu var. Bunu ödemek için de çok çalışmamız gerekiyor. Son zamanlarda AK Parti Ankara Milletvekili Sayın Nevzat Ceylan’ın ismini anmadan geçmek olmaz. Spor anlamında bu algının değişmesi için çok büyük gayret ve çabaları var. Yeri gelmişken gayretlerinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Son dönemde Spor Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından spor tesisi yönünden bir hareketlenmenin olduğunu gördük. Yapılacak olan stadyum ve spor tesisi, bu algının kırılmasına ayrıca Başkent Ankara’nın spor turizmi kenti haline dönüşmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca federasyonumuzu ziyaret eden AK Parti İl Başkanı Hakan Han Özcan ve Ankara Milletvekili Mücahit Arslan'a da spor tesislerinin önemini ve amatör spor kulüplerinin faaliyetlerini anlattık. Bizleri dikkatle dinlediler bu konunun üzerine gideceklerini ifade ettiler. Kendilerine ziyaretlerinden dolayı ve ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Gayretlerimizin karşılığını bulacağına eminim, çünkü niyetimiz halis”

Yorumlar (4)
Engin Bozkaya 2 yıl önce
Ankara Amatör futbolunun içler acısı halinin en yetkili Kurumun Başkanınca yalın bir şekilde anlatılmasını kamuoyuna duyurulmasını sağladığınız için çok teşekkürler başarılarınızın devamını diliyorum
Bizim Ankara 2 yıl önce
Teşekkür ederiz.
Erdoğan Yüksek 2 yıl önce
2022 yılına gelmiş olmamıza karşın amatör sporda hala çocukluğumuzdaki sorunların yaşanıyor olması içimizi acıtıyor
Mustafa Cemşir 2 yıl önce
19 Mayıs Stadımızı geri istiyoruz
banner8
12
az bulutlu
banner9
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14