Gündem

Yasalaştı: Memurlara Yaş Sınırı Genişletildi

Kamu kurumlarına memur alımında yaş sınırının kapsamını genişleten düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Memur ve memur adaylarını yakından ilgilendiren düzenleme yasallaştı. Memur olmanın şartlarında değişikliğe gidildi.

Anayasa Mahkemesi'nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili iptal kararının ardından hazırlanan torba yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasallaşan teklif, kamu personel sistemini doğrudan etkiliyor. Yürürlüğe giren torba yasa ile memur alımlarında uygulanan 35 yaş sınırı genişletildi. Düzenleme sonrası, sadece KPSS ile değil, özel yarışma sınavı ile personel alan kurumlarda da 35 yaş sınırı bundan böyle dikkate alınacak.

Kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan tüm kamu kuruluşlarında uygulanacak.

Bir başka değişiklik ise Uyuşmazlık Mahkemesi'nin başkanını ilişkin oldu. Başkanı doğrudan Anayasa Mahkemesi üyeleri kendi aralarından seçecek. Düzenlemedeki bu değişiklikle, yargı organları arasındaki görev dağılımını daha şeffaf olması amaçlanıyor.

BAKANLARIN ÖZEL KONULARDA DANIŞMANLIK YAPACAK MÜŞAVİRLERİ OLACAK

Bir diğer önemli gelişme ise bakan müşavirliğiine ilişkin oldu. Artık bakanlar, bakan müşaviri atayabilecek, atanan müşavirler özel önem taşıyan konularda danışmanlık yapacak. Doğrudan bakana bağlı görev yapacak bu müşavirlerin görevi bakanın görev süresiyle birlikte bitecek. Gerektiğinde bu kişiler görev süresi dolmadan da görevden alınabilecek.

Bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri doğrultusunda, yapılabilecek. Düzenlemenin kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarını yer alıyor.

BTK VE KİK ÇALIŞANLARINA SİYASİ PARTİ YASAĞI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi üst kurullarda görev yapacak kişiler için siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmamış olma, ya da hali hazırda görevli olmama şartı getirildi.

Daha önce gündeme gelen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni yapılan gereksiz çağrılara da yaptırımlar getirildi. Buna göre bu hattı gerekesiz yere arayanlara 1500 TL, olay yerinde yapılan tespitte ihbarın asılsız olduğu belirlenirse 15 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. Bu cezaları, il valilikleri kesecek.