Trafik ve kasko sigortalarını kapsayan yeni düzenlemeyle, kaza sonrası hasar bildirimleri 1 Eylül 2026 tarihinden itibaren tek bir merkezden yürütülecek. Vatandaşlar, kazanın ardından "Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi" hattını arayarak bildirimde bulunabilecek. Yapılan başvuru; duruma göre ilgili sigorta şirketine, Güvence Hesabına veya Türkiye Motorlu Taşıt Bürosuna iletilmiş sayılacak.
"HASAR ÇETELERİ" ENGELLENECEK
SEDDK tarafından paylaşılan bilgilere göre, kazazedelerin kişisel verilerine usulsüz yollarla erişip "Sigorta şirketi ödeme yapmaz, bize vekalet verin" diyerek mağduriyet oluşturan yapılara karşı bu sistem geliştirildi. SEDDK Başkanı Davut Menteş, söz konusu yapıların her yıl yüz binlerce uyuşmazlık çıkardığını, yaklaşık 1 milyon vatandaşı mağdur ettiğini ve milyarlarca liralık haksız kazanç sağladığını belirtti. Yeni hat ile kazazedelerin doğrudan resmi kurumlara ulaşması amaçlanıyor.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Dünya Gazetesi'nin haberine göre, yeni sistemin getirdiği başlıca düzenlemeler ve takip edilecek adımlar şunlar:
Doğrudan İletişim: İhbarın ardından ilgili sigorta şirketi veya kurum, takip eden ilk iş günü içinde vatandaşla iletişime geçecek. Ekspertiz, kusur oranı, tahmini onarım süresi ve değer kaybı süreçleri hakkında bilgilendirme yapacak.
Şikâyet Hattı: Kaza sonrasında yetkisiz kişilerce aranarak rahatsız edilen vatandaşlar, bu durumları da Alo 193 üzerinden bildirebilecek.
Otomatik Değer Kaybı Hesaplaması: Araçtaki değer kaybı, maddi hasarla birlikte değerlendirilerek hak sahibine ödenecek; bunun için ayrı bir başvuru şartı aranmayacak.
Alo 193 telefon hattının yanı sıra sisteme ait mobil uygulama ve internet sitesi de kısa süre içinde hizmete sunulacak.