İYİ Partili Oral: Ankara’ya Yatırım İçin Bakan Nebati’nin Gözlerindeki Işığı mı Bekleyeceğiz?

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral TBMM’de süren bütçe görüşmelerinde Ankara’nın sorunlarından bahsetti. Ankara’ya ciddi yatırımların gelmediğini vurgulayan Oral, Ankara’nın artık göç bile almayan bir şehir haline dönüştüğünü işaret etti. İYİ Partili Oral, Ankara’daki metro, 19 Mayıs stadyumu, yatırım eksiklikleri ve Polatlı’da yapılması planlanan nükleer atık deposunu da gündeme taşıdı.

Gündem 16.12.2022, 22:30
İYİ Partili Oral: Ankara’ya Yatırım İçin Bakan Nebati’nin Gözlerindeki Işığı mı Bekleyeceğiz?

İYİ Partili Oral sözlerine Ekrem İmamoğlu’na destekle başladı. Şöyle konuştu:

“Sözlerime dün İstanbul'da yaşanan adalet katliamını kınayarak başlamak istiyorum. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'daki başarısını, millî iradenin tercihini hazmedemeyenler seçimi iptal ettiler, olmadı; karalama kampanyası yürüttüler, gene olmadı; şimdi de haksız cezalar vererek engellemeye çalışıyorlar. Hiç kimse hâkimleri değiştirerek, savcılara talimat vererek millî iradeye ipotek koyamaz. Dün, Sayın Erdoğan'ı yargı eliyle engellemeye çalışanlar nasıl millî iradenin gücü karşısında kaybettilerse bugün de aynı akıbet gerçekleşecektir. Umarım adalete sürülen bu kara leke istinaf ve temyiz süreçlerinde düzeltilir. Sayın İmamoğlu'na da geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bizim cismimiz burada ama gönlümüz, sevgimiz ve kararlılığımız Saraçhane'dedir. 

"ANKARA ATATÜRK'ÜN UYGARLIK MERKEZİDİR"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım 1924'te Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışında konuşurken şu sözleri söylemişti: "Hiç şüphe edilmemelidir ki Anadolu ortasında süratle meydana getirilecek yeni ve bayındır bir Ankara asırlarca ihmal edilen Türk vatanı için başlı başına bir uygarlık merkezi, Türk devleti için pek önemli bir dayanak olacaktır." Bu sözlerin üzerinden neredeyse yüz yıl geçmiştir. Bu yüz yılın yirmi yılı AK Parti iktidarı altında yaşanmıştır. Şöyle, Meclisten çıkıp bir Ankara turu yapmanızı rica ederim. Kentsel dönüşüm sorunları çözülmemiş, başkentin köylerinin dibindeki taş ocaklarıyla, asbestli borularıyla, halk sağlığı tehdit edilen, yatırım diye dinozor heykellerine muhtaç bırakılmış bir Ankara göreceksiniz. 

Yatırım diye dinozor heykeli diktiler hala Telefon çekmeyen, içme suyu olmayan köyler var

Hâlâ Polatlı'da, Haymana'da, Balâ'da, pek çok ilçede telefonların çekmediğini, temiz suya ulaşımın olmadığını işiteceksiniz. Bugün Ankara'yı, bırakın geleceğe taşımayı, Ankara için hizmet etmeye çalışanlar dahi engellenmeye çalışılmaktadır. Ülkenin başkentinde havaalanına metroyla gidilememektedir. Bunu soru önergesiyle sorduğumda, dalga geçer gibi, tek cümlelik bir cevap aldım. Plan ve bütçe Komisyonunda sorduğumda bir cümlelik bir daha cevap alabildim. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızın ağzından cımbızla laf alabiliyoruz. İktidar hiç bundan dolayı bir hicap duymuyor mu? Yüce Peygamber'imizin "Utanmıyorsanız dilediğinizi yapınız." emri herhâlde bu lafla yerine oturmuş oluyor.

"AVRUPA'DA HAVAALANI METROSU OLMAYAN TEK BAŞKENT ANKARA"

Bu iktidar Ankara'da on yılda bir metro inşaatı yapabilmiştir, onların da hızları, kaliteleri ortadadır. Avrupa'da bazı Balkan ülkeleri dışında havaalanına metrosu olmayan tek başkent Ankara'dır. Bugün Büyükşehir Belediyesinin yapmak istediği metrolara ise merkezî Hükûmet ve Büyükşehir Meclisi'ndeki AK Parti Grubu ayak diremektedir. Kredi onaylaması memleket meselesi hâline getirilmektedir. Bakın, görüştüğümüz 5'inci maddede 1,3 trilyon Türk lirası iç, 1,4 trilyon Türk lirası dış ve 280 milyar Türk lirası hazine garantili borcumuz olduğu görülmektedir. 

3,5 Trilyon Lira Borcu Yapan İktidar Mansur Yavaş’ın Bulduğu Kredilere Ayak Diremektedir

3,5 trilyon lira borcu yaparken iyiydi de Sayın Mansur Yavaş'ın metro için 6 milyar Türk liralık kredi talebi mi gözünüze batmıştır? Sizin derdiniz üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir. Bütün Türkiye'ye gelince zam üstüne zam ama Ankara'ya gelince ASKİ'ye indirim yapılmaktadır. Millet İttifakı belediyeleri iş yapamaz hâle gelsin, bir dahaki seçimi kazanmasınlar niyetiyle hareket ediyorsunuz. Bize oy veren seçmeni cezalandırıyorsunuz çünkü sizin derdiniz Türkiye değil, ranttır, bu ayıp da size ve iktidarınıza yeter. 

19 MAYIS STADYUMU NEREDE?

Aynı şekilde 19 Mayıs Stadı meselesi de "Ha yaptık, ha yapacağız." noktasındadır. Ülkenin başkentinde 2003'ten beri futbolda millî maç oynanamamaktadır. Yarın uluslararası bir turnuvaya aday olunsa ülkenin başkentinde maç oynanamayacaktır. Zaten FİFA'da UEFA'da başkentinde stadı olmayan bir ülkeye turnuva vermez. Biz, ancak Katar'daki Dünya Kupası'na gönderdiğimiz polislerle övünmek durumunda kalacağız. 

EKONOMİ KURUMLARI NEDEN İSTANBUL'A TAŞINDI?

Saygıdeğer milletvekilleri, başkentte bulunması gereken Merkez Bankası, SPK, BDDK ve Ziraat Bankası gibi kurumların genel merkezleri, İstanbul'a inşa ettiğiniz Finans Merkezi'ne taşınmıştır. TÜİK'e göre, kilometrekare başına düşen nüfus yoğunluğu 234 kişi olan Ankara'dan, nüfus yoğunluğu 3.049 olan İstanbul'a, bu kurumlar hakikaten neden taşınmaktadır? İstanbul'a göre daha geniş ve daha rahat bir şehir olan Ankara'yı neden finans merkezi olarak düşünmemektesiniz? Ülkenin merkez bankası başkentte olur, ne işi var İstanbul'da? Her şeyi geçtim, sorun bakalım "Bu kurumlarda çalışan personel İstanbul'a gitmek istiyor mu?" diye; "2-3 kat fazla kira ödemek, ulaşımda eziyet çekmek istiyorlar mı?" diye bir sorun. 

Bugün, İstanbul, gayri safi yurt içi hasıladan yüzde 30 civarında pay alırken Ankara'nın aldığı pay yüzde 10 bile değildir. İstanbul'un büyümeye katkısı son rakamlarda yüzde 1,79 iken, Ankara'nın katkısı 0,59'dur. Bugün, Ankara Göç İlan göç alan iller sırasında bile binde 5,6'lık oranla ortalardadır. Bu örnekleri şunun için verdim: AK Parti iktidarlarında Ankara'ya bakış şöyledir: "Zamanında başkent olmuş işte. Yapacak bir şey yok, idare edeceğiz." Bugün, Ankara yatırım planlarında da hiçbir ciddi yatırımın yer almadığı; ülkeye katkısı, nüfusuna oranla çok düşük olan ve hatta artık insanların yerleşmeyi bile düşünmediği şehir olmuştur. 

Sayın Mevlüt Çavuşoğlu Bakanlık bütçesindeki eksiği nasıl tamamladığını burada itiraf etti. Biz de mi Ankara'ya yatırım gelsin diye Sayın Bakan Nebati'nin gözlerindeki ışıltıyı bekleyeceğiz? 

POLATLI'YA NÜKLEER ATIK DEPOLANACAK

Bütün bunlar yetmemiştir, şimdi de Ankara nükleer atık çöplüğü yapılmak istenmektedir. Polatlı Avdanlı'ya toplamda 4 milyon metrekarelik bir radyoaktif atık depolama yerleşkesi kurulması planlandığı Jandarma ve Çevre Şehircilik Müdürlüklerinin yazışmalarıyla ortaya çıkmıştır. Atık depolaması için planlanan yer Avdanlı ve Kocahacılı Mahallelerinin yerleşim yerlerine 2,5, Gümüşyaka Mahallesi'ne ve Sakarya Nehri'ne ise 3 kilometre mesafededir. Mevcutta mera ve otlaklıktır, aktif olarak da burada hayvancılık yapılmaktadır. Her şeyi geçtim, bu toprakların altında şehitlerimiz vardır, şehitler! Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği bu toprakların her santiminde şehit kanları vardır. Bu iktidar 500 kilometre öteden, Mersin'den, Akkuyu'dan buraya nükleer atık getirip depolamak istemektedir. İnsaf edin diyorum, insan sağlığına değer vermiyorsanız bari şehitlerimize kıymet verin.

Konu Polatlı İlçe Başkanımız İlhan Dereköy tarafından bana bildirilince ilk önce Plan ve Bütçe Komisyonunda Sayın Bakan Fatih Dönmez'e sordum, fakat maalesef cevap alamadım. Soru önergesi verdim, cevap alamadım. Basına demeç verdim, ses duyamadım. Atom enerjisinden sorumlu TENMAK Başkanını aradım "Bilgim yok." diye cevap aldım. İl Başkanımız ve İlçe Başkanımızla Avdanlı Mahallesi'ne gideceğimiz gün AK Parti İlçe Başkanına açıklama yaptırdılar, "Biz bu projeyi iptal ettirdik." diye. Muhtara sordum, bize iptal edildiğine dair bir bilgi gelmediğini söylediler. Ben bir Ankara Milletvekili olarak bölgemdeki bir köye, ülkenin başkentine nükleer atık tesisi yapılıp yapılmayacağını AK Parti İlçe Başkanından mı öğreneceğim? Bu nasıl bir devlet yönetme mantığıdır, bu nasıl bir ciddiyetsizliktir ve bu nasıl bir aymazlıktır? 

ATATÜRK'ÜN ANKARASI HAK ETTİĞİ YERE GELECEK

Buradan açıkça ifade etmek istiyorum: Polatlı'nın buğdayına, soğanına "Burada radyoaktif nükleer atık vardır." etiketini bastırmayacağız. Ülkenin başkentini nükleer atık çöplüğüne çevirmeyeceğiz. Sayın Bakandan ve iktidar grubundan bir cevap bekliyorum. Avdanlı'ya ya da Ankara'nın herhangi bir yerine nükleer atık tesisi kurulacak mıdır, kurulmayacak mıdır? Sorum çok nettir ve açıktır. Kitibarsızlaştırılmaya çalışılan bir Ankara vardır. Bazı gerçek Ankara sevdalısı arkadaşlarımı tenzih ederek söylüyorum ki açıkça Ankara düşmanı olan bir iktidar vardır. Atatürk'ün, Hacı Bayram Veli'nin Ankara'sını, başkentimizi hak ettiği yere getirmenin işi bize düşecektir. Sizi muhalefet sıralarına doğru göç ettireceğiz.”
 

Yorumlar (0)
banner8
12
az bulutlu
banner9
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 35 58
4. Başakşehir 35 55
5. Beşiktaş 35 54
6. Alanyaspor 35 49
7. Kasımpasa 35 49
8. Rizespor 35 49
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 35 44
12. Samsunspor 35 42
13. Kayserispor 35 41
14. Ankaragücü 35 39
15. Karagümrük 35 37
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 35 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 33 72
2. Göztepe 33 69
3. Sakaryaspor 33 58
4. Ahlatçı Çorum FK 33 56
5. Bodrumspor 33 56
6. Kocaelispor 33 55
7. Boluspor 33 50
8. Bandırmaspor 33 48
9. Gençlerbirliği 33 48
10. Erzurumspor 33 45
11. Manisa FK 33 40
12. Keçiörengücü 33 40
13. Ümraniye 33 38
14. Adanaspor 33 36
15. Şanlıurfaspor 33 35
16. Tuzlaspor 33 35
17. Altay 33 9
18. Giresunspor 33 8
Takımlar O P
1. Arsenal 36 83
2. M.City 35 82
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 36 68
5. Tottenham 34 60
6. Newcastle 35 56
7. Chelsea 35 54
8. M. United 34 54
9. West Ham United 36 49
10. Bournemouth 36 48
11. Wolves 36 46
12. Brighton 35 45
13. Fulham 36 44
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 36 37
16. Brentford 36 36
17. Nottingham Forest 36 29
18. Luton Town 36 26
19. Burnley 36 24
20. Sheffield United 36 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 34 87
2. Girona 34 74
3. Barcelona 34 73
4. Atletico Madrid 34 67
5. Athletic Bilbao 34 61
6. Real Sociedad 34 54
7. Real Betis 34 52
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 34 43
11. Osasuna 34 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 34 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 34 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 34 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14