Ekonomi

CHP'li Gülcan Kış: Doğan Her Çocuk 140 Bin Lira Borçla Hayata Başlıyor

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Hazine'nin borç stokunun 12.4 trilyon liraya ulaştığını belirterek, faiz ödemelerinin 8 ayda %86 arttığını söyledi. Kış, bu faturanın "faiz lobileri ve yandaşlara" kesildiğini iddia ederek, doğmamış çocukların bile borçlu doğduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye ekonomisine dair yazılı bir açıklama yaparak, ülkenin borç yükünün endişe verici boyutlara ulaştığını dile getirdi. Kış, iktidarın uyguladığı sorumsuz politikaların faturasının tüm toplumsal kesimlere yüklendiğini savundu.

FAİZ YÜKÜ ANAPARAYI GEÇTİ: HER 5 LİRANIN 1'İ FAİZE

Kış'ın paylaştığı verilere göre, Hazine'nin toplam borç stoku Ağustos 2025 itibarıyla 12 trilyon 477 milyar liraya ulaştı. Enflasyonist ortamın yarattığı yük, faiz ödemelerinde kendini gösterdi:

  • Faiz Ödemeleri: Yılın ilk sekiz ayında yüzde 86.6 artarak 1 trilyon 425 milyar liraya yükseldi. Kış, borç stokunun faiz yükünün 9.6 trilyon liraya dayanarak artık anaparayı geçtiğini belirtti.

  • Halkın Vergi Yükü: Kış, vatandaşın ödediği her 5 liralık verginin 1 lirasının faize çalıştığını vurguladı ve iktidarı "ülkeyi uluslararası tefecilerin kapısına bağlamakla" suçladı.

  • Döviz Riski: Dolar kurundaki her 1 liralık artışın, borç stokuna 127 milyar lira ek yük getirdiğini hesapladı.

Kış, Türkiye nüfusu üzerinden yaptığı çarpıcı hesaplamayla, "Bugün Türkiye’de doğan her çocuk, daha gözünü açar açmaz 140 bin lira borçla hayata başlıyor" dedi.

"FAİZCİYE VE MÜTEAHHİDE VAR, HALKA YOK"

Bütçe harcamalarındaki önceliklere de değinen Kış, en düşük artışın öğretmen, hemşire ve memur maaşlarında yaşanmasına karşın, faiz ödemelerinin neredeyse ikiye katlandığını kaydetti.

"İktidar öğretmenden, hemşireden, memurdan kısmayı marifet sanıyor. Ama sarayın şatafatından, yandaşların garantili projelerinden tek kuruş eksiltmiyor. Faizciye, müteahhide var; halka, emekçiye yok."

Kış, 2025'te yapılan 1.6 milyar dolarlık özelleştirme satışlarına işaret ederek, "Cumhuriyetin fabrikalarını, limanlarını, santrallerini satıp günü kurtarmaya çalışıyorlar. Devleti emlak ofisine çevirdiler" eleştirisinde bulundu. Kış, bu düzenin adının "tek adam rejimi" olduğunu ve CHP'nin bu sistemi değiştirmekte kararlı olduğunu vurguladı.