Ankara

Ankara'da Su Alarmı Devam Ediyor: Kullanılabilir Aktif Su Oranı Yüzde 18,74’e Düştü

Bugün itibarıyla Ankara barajlarının toplam doluluk oranı yüzde 27,21’de kalırken, şebekeye verilebilen kullanılabilir aktif su oranı yüzde 18,74’e geriledi. ASKİ verilerine göre Türkeşrefli Barajı yüzde 5,20 ile kuruma noktasına gelirken, dev rezervuar Çamlıdere Barajı ise yüzde 23,20 seviyesinde seyrediyor.

Başkent Ankara’nın su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları, 1 Mart 2026 itibarıyla alarm vermeye devam ediyor. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından açıklanan güncel veriler, şehirdeki su rezervlerinin kritik bir eşikte olduğunu ve kullanılabilir aktif su miktarının ciddi oranda azaldığını ortaya koydu.

KULLANILABİLİR SU REZERVİ YÜZDE 20’NİN ALTINA DÜŞTÜ

ASKİ’nin resmi kayıtlarına göre, Ankara’yı besleyen barajların toplam doluluk oranı yüzde 27,21 olarak ölçüldü. Ancak asıl dikkat çekici veri, barajlardaki suyun şebekeye verilebilir miktarını temsil eden "kullanılabilir aktif su oranı" kısmında görüldü. Verilere göre, başkentin barajlarındaki aktif su miktarı yüzde 18,74 düzeyine kadar geriledi. Bu tablo, su kaynaklarının yönetimi açısından riskli bir sürecin devam ettiğini gösteriyor.

BARAJ BARAJ DOLULUK ORANLARI: KESİKKÖPRÜ TAM DOLU, TÜRKEŞREFLİ KURUMA NOKTASINDA

ASKİ’nin 1 Mart tarihli detaylı raporuna göre, barajlar arasındaki doluluk farkları uçuruma dönüştü. Şehrin en dolu kaynakları yüzde 100 doluluk oranıyla Kargalı ve Kesikköprü barajları olurken, listenin en sonunda sadece yüzde 5,20 doluluk oranıyla Türkeşrefli Barajı yer aldı.

Ankara’nın su ihtiyacında büyük pay sahibi olan diğer barajlardaki durum ise şu şekilde kaydedildi:

  • Eğrekkaya Barajı yüzde 47,62, Akyar Barajı yüzde 46,78 ve Çubuk 2 Barajı yüzde 40,83 dolulukla nispeten daha iyi durumda bulunuyor.

    Kurtboğazı Barajı yüzde 34,72 ve Kavşakkaya Barajı yüzde 34,14 seviyelerinde seyrediyor.

  • Kritik öneme sahip dev rezervuar Çamlıdere Barajı yüzde 23,20’de kalırken, Peçenek Barajı yüzde 21,74 doluluk oranına sahip.

26 ŞUBAT’TAN BU YANA TABLO DEĞİŞMEDİ

Şubat ayının son günlerinde (26 Şubat 2026) yapılan ölçümlerde de toplam doluluk oranı yüzde 27,21, aktif su oranı ise yüzde 18,74 olarak belirlenmişti. Mart ayının ilk gününde açıklanan verilerin bu rakamlarla aynı kalması, barajlara giren su miktarının tüketimi karşılamakta zorlandığına ve rezervlerin artış göstermediğine işaret ediyor.

Başkentin su kaynaklarındaki bu düşük seyir, özellikle yaz ayları öncesinde su tasarrufunun ve kaynak yönetiminin önemini bir kez daha gündeme taşıdı.