ABB: Şehit ve Gazilere İlişkin Mevzuat Değişmeli

Ankara Büyükşehir Belediyesi Şehit Yakınları ve Gaziler Koordinatörü Ömer Faruk Sanal, şehit aileleri ve gazilere hizmet götürmek için istedikleri iletişim bilgilerini ilgili bakanlıktan almakta zorlandıklarını, güncel verilere ulaşamadıklarını söyledi. İlgili mevzuatta eksiklikler olduğu uyarısı da yapan Sanal, “gazi olup hala gazi sayılmayanlar var, bu konuda acilen adım atılmalı, şehitlik ve gazilik konusuna siyasi bakılamaz” dedi.

Ankara 06.04.2022, 10:00 06.04.2022, 19:03
ABB: Şehit ve Gazilere İlişkin Mevzuat Değişmeli

Tarih boyunca güçlü bir ordu ve güçlü bir güvenlik yapılanmasına sahip olan Türkiye’de bu mücadele sırasında çok sayıda şehit verildi.

Şehitler, gaziler ve onların yakınları hep ülkenin göz bebeği oldu. Bağımsızlık ve güvenlik mücadelesinde yaşamını Türk milleti için feda edenleri Ankara Büyükşehir Belediyesi unutmadı, hep el üzerinde tuttu.

Bizim Ankara Temsilcisi Seval Yıldırım, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı'na bağlı Şehit Yakınları ve Gaziler Şube Müdürlüğü’nün çalışmalarını ABB Şehit Yakınları ve Gaziler Koordinatörü Ömer Faruk Sanal ile konuştu.

“Biz bu coğrafyada ayakta kalabilmek için güçlü bir ordusu ve güvenlik teşkilatı olması gereken bir devletiz, buna mecburuz” diyen Sanal, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin şehitlik makamı ve gaziler konusunda bir paydaş olarak üzerine düşeni yapmaya çalıştığını belirtti.

“Toplumun bütün kesimleri, sadece kamu kurumları değil merkezi idare, mahalli idare değil, dernekler, vakıflar, fert fert herkes bu konuda gereken hassasiyeti gösterebilmeli, çevresinde bir şehit yakını varsa ona gerekli iltifatı yapabilmeli, saygı duymalı” diyen Sanal, ancak toplum olarak bu konuda birlikte hareket edildiğinde şehit yakılarının ve gazilerin hissettiklerine ortak olunabileceğini ve onların kendilerini ‘itibarlı’ hissetmelerinin sağlanabileceğine dikkat çekti.

Şehit aileleri ve gazilerin sosyal destekler konusunda talepkar olmadan tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğine dikkat çeken Sanal, şehit ve gazilerle ilgili mevzuatın eksikleri olduğu uyarısı yaptı.

Sanal şöyle konuştu:

“ŞEHİT VE GAZİLERE İLİŞKİN MEVZUAT DEĞİŞMELİ”

“Kanunen şehit ve gazi tanımı tam anlamıyla anlaşılır yapılmış değil. Bunun sıkıntısı var. Gazi olup da hala gazi sayılmayan var bu kapsamın dışında tutulmuş. Bu konuda acilen düzenlemeye ihtiyaç var. Ama biz kanun yapıcı değiliz ve karar verici de olmadığımız için biz sadece mevzuat çerçevesinde şehit yakınlarımız ve gazilerimize belediyenin imkanları ve mevzuat çerçevesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

Bu birimde neler yapıyorsunuz?

Ömer Faruk Sanal: Biz bu işe başladığımızda elimizde bir datanın (iletişim bilgileri) olması gerekirdi.  Ankara’da kaç gazi, kaç şehit yakını var, onların adresleri neresi? Biz bunu temin etmekte bayağı müşkülat çektik. Sağdan, soldan öyle bir data oluşturduk.

“BAKANLIK BİZİMLE ŞEHİT-GAZİ BİLGİLERİNİ PAYLAŞMADI”

Bu kayıtların tutulduğu bir birim yok mu?

Ömer Faruk Sanal: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı genel müdürlük var, oradan bilgileri resmen talep etmemize rağmen cevap vermediler. Uğraştık, valilikten bir liste aldık.  Biz istedik ki gidelim, onları tanıyalım, acil beklenti ve ihtiyacı olan var mı… onları tespit ettik. Elimizdeki bilgilerin de çok güncel olmadığını fark ettik. Listenin üçte birinin telefon ya da adresine ulaşılamadı.”

ŞEHİT VE GAZİ BİLGİLERİ GÜNCELLENMİYOR MU?

Şehit aileleri ve gazilere ulaşmakta sıkıntı çektiklerini ve kendilerine verilen bilgilerin güncel olmadığını vurgulayan Sanal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na çağrı yaptı. “Güncel bilgileri göndersinler biz üzerimize düşeni yaparız” diye konuştu.

“ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KURUMUNA SİYASİ BAKILAMAZ”

“Güncel liste varsa da bize göndersinler biz üzerimize düşeni yaparız biz konuya siyasi bir perspektiften bakmıyoruz. Asla şimdiye kadar da bakmadık. Hiçbir şehit ve gazi yakınına da “sen hangi siyasi partilisin” türü hiçbir şey sormadık. Bizim için şehit yakını şehit yakınıdır, gazi gazidir. Bunun haricindeki sıfatlardan arındırarak bunun bir milli konu, milli mesele olduğu üzerinde herkes mutabık kalmalı. Hatta birçok çalışmamızı basına da aksettirmedik, bundan dolayı şehit yakınları ve gazilerimiz üzülür mü ya da birileri bu çalışmaları farklı şekilde yorumlar mı diye. Hassasiyet gerektiren bir mesele o nedenle gittiğimiz yerleri basınla paylaşmıyoruz.

“AİLELER EN ÇOK ŞEHİT İSİMLERİNİN YAŞATILMASINI İSTİYOR”

Şehit aileleri ve gazilere her türlü resmi işlemde yardımcı olduklarını ve işlemleri onlar adına yürüttüklerini söyleyen Sanal, şehit ailelerinin en çok istediği hizmeti de şu sözlerle anlattı:

“ABB MECLİSİ OY BİRLİĞİ İLE DESTEK VERİYOR”

“En çok itibarlarının korunmasını ve hatıralarının yaşatılmasını istiyorlar. O konuda da cadde, sokak, üst geçit gibi yerlere isimlerinin verilmesini istiyorlar. Bu konuda da talebi olanların tüm taleplerini değerlendirdik. Sağ olsun Belediye Meclisi’ndeki partilerin hepsi tam bir mutabakatla getirdiğimiz bu konudaki cadde, sokak, üst geçitle ilgili isteklerde hiçbir zorluk çıkarmadı. Haklarını teslim edelim. Oy birliğiyle hepsi geçti, geçmeye de devam ediyor. İkincisi, hatırlarının sorulmasını istiyorlar. ‘Var mı yardımcı olacağımız bir şey?’ dediğimizde bile çok mutlu oluyorlar. Sahip çıkılması önemli.  Özel hissettirmeliyiz, özel onlar… Evlatlarını eşini babasını göndermiş toprağın altına.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin şehit ve gazi yakınları için sosyal tesis de açtığını belirten Sanal, Hacı Bayram Mahallesi’ndeki tesisin ardından şehrin başka noktalarında da lokal açacaklarını söyledi. Kızılay, Batıkent ve Keçiören’in bu tesisler için düşünülebileceğini ifade etti.

     

ABB’nin Hacı Bayram’daki sosyal tesisinde gazilerin diğer gazilerle bir araya geldiğini ve böylece birbirlerine destek olduklarını ifada eden Sanal, belediye olarak gaziler için çeşitli sosyal etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

“KIBRIS GAZİLERİNE KIBRIS GEZİSİ”

“Kıbrıs gazilerimizi KKTC’ye götürdük. Çoğu 1974 senesinden bu yana Kıbrıs’a gitmemişti. Oradaki vazifesi bitmiş, memlekete geri dönmüş, bir daha cephe hatlarını görmemiş. 30 kişilik bir grubu götürdük önceki hafta. Orada muharebe alanlarını gezdiler. Altı günlük bir turdu. Lefke, Girne, Lefkoşa Magosa, Erenköy hepsini gezdiler, konakladılar. KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakan da ağırladı onları. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Diğer gazilerimizi de sosyalleşmek ve moral motivasyon açısından tarihi yerlere götürmek gibi bir düşüncemiz var.”

               

“ŞEHİT ÇOCUKLARI İÇİN ÖZEL PROJELER YÜRÜTÜLECEK”

Başka hangi projelerinizi var şehit yakınları için?

Ömer Faruk Sanal: Şehit çocukları bir travma yaşıyor. Bazıları babasını hiç görmemiş, annesinin karnındayken babası şehit olmuş. Ya da çok küçükken babasını hatırlamayacak kadar… Bu çocuklara karşı toplum olarak hepimizin mesuliyeti var. Onlar hepimiz için şehit oldu, dolayısıyla hepimizin mesuliyeti var. Bu çocuklarımızla ilgili yeni projelerimiz olacak.

“ANKARA, GÜVENPARK ŞEHİTLERİNİ UNUTMAYACAK”

Ankara’da da biz terörü çok yoğun yaşadık… Bir tek doğuda yok terör.  Siviller çok etkilendi o süreçte. PKK terör örgütünün hain saldırısında Güvenpark Patlaması’nda 36 insanımızı kaybettik toplumun her kesiminden; memur, işçi, öğrenci, seyyar satıcı… Onların yakınları bir platform kurmuş, bize geldiler.  Onlara çok sahip çıkılmıyor her nedense, sebebini de bilmiyorlar… Terör sıradanlaştığı için böyle bir şey söz konusu ya da gerekçesini bilmediğimiz farklı nedenler var. Bize dediler ki, yanımızda olun başka bir şey istemiyoruz. Her yıl ölüm yıldönümlerinde orada toplanıyorlar. Biz de orada hayatını kaybedenlerin fotoğraflarından bez pankartlar yaptırdık ve Güvenpark’a bir hafta boyunca astık. Lokma dağıttık vatandaş da unutmasın onları diye. Çam fidesi hediye ettik Başkanımızın mektubuyla. Her sene de orada olacağız.

“ANAFARTALAR ŞEHİTLERİNE DE DESTEK OLURUZ”

Bu yapılanları görenler ‘Anafartalar Çarşısı’ndaki terör saldırısı şehitleriyle ilgili neden böyle bir etkinlik yok’ dediler. Benzer bir adımı onların yakınları atar bir araya gelirlerse biz bütün imkanlarla yanlarında oluruz.”

“ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER BAŞKAN YAVAŞ İLE BULUŞACAK”

Belediyeler bünyesinde şehit yakınları ve gazilerle ilgili birim kuran öncülerden olduklarını ifade eden Sanal, ilgili dernek ve vakıfların yol göstericiliğinde çalışmalar yaptıklarını ancak özgün projeler de ürettiklerini söyledi. Sanal, şehit aileleri ile gaziler ve gazi yakınlarının yakın zamanda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile bir araya geleceğini de duyurdu.

Yorumlar (0)
banner8
12
az bulutlu
banner9
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 35 58
4. Beşiktaş 35 54
5. Başakşehir 34 52
6. Alanyaspor 35 49
7. Kasımpasa 34 49
8. Rizespor 35 49
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 35 44
12. Samsunspor 35 42
13. Kayserispor 35 41
14. Ankaragücü 35 39
15. Karagümrük 35 37
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 35 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 33 72
2. Göztepe 33 69
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 9
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 36 83
2. M.City 35 82
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 34 60
6. Newcastle 35 56
7. M. United 34 54
8. Chelsea 34 51
9. West Ham United 35 49
10. Bournemouth 36 48
11. Wolves 36 46
12. Fulham 36 44
13. Brighton 34 44
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 36 37
16. Brentford 36 36
17. Nottingham Forest 36 29
18. Luton Town 36 26
19. Burnley 36 24
20. Sheffield United 36 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 34 87
2. Girona 34 74
3. Barcelona 34 73
4. Atletico Madrid 34 67
5. Athletic Bilbao 34 61
6. Real Sociedad 34 54
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 34 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 34 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 34 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 34 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14