Bizim Ankara

‘Eşek Kulaklı’ Midas’ın Tümülüsü İşte Böyle Açıldı

Polatlı

Dünyanın en büyük 2. tümülüsü olarak bilinen Midas Tümülüsü’nde 1951 yılında yapılan çalışmalara ait görüntüler ortaya çıktı. 

Dünyanın en büyük 2. tümülüsü olarak bilinen Midas Tümülüsü’nde 1951 yılında yapılan çalışmalara ait görüntüler ortaya çıktı. 

Pensilvanya Üniversitesi'nden arkeolog Rodney S. Young tarafından Polatlı Yassıhöyük'te bulunan Gordion Antik'te yapılan çalışmalarda çekilen video yayınlandı.

Videoda M.Ö. 1200’lü yıllardan başlayarak M.Ö. 900’lü yıllara kadar Anadolu’ya göç edip yerleşen Frig'lerden kalma bir çok eserin Zonguldak'lı madenciler ve yöre halkı tarafından özenle çıkarılmasına ilişkin görüntüler bulunuyor.

Mitolojide ‘Eşek Kulaklı’ olarak anılan Frigler’in efsanevi kralı Midas’ın tümülüsünden çıkarılan parçalar ilginç gerçekleri de ortaya koyuyor.

Tümülüsten çıkan parçaların incelenmesi sonucunda, Kral Midas’ın mezar odasında son bir yemek yendiği ve menünün acı et güveci, mercimek lapası ve ballı bira olduğu saptanmış.

ÇIKARILAN ESERLER GORDİON MÜZESİ'NDE SERGİLENİYOR

Kazılarda çıkarılan eserler Yassıhöyük olarak tanınan köyde 1963 yılında kurulan Müzede sergileniyor.

Gordion Müzesi'nde kronolojik bir sergileme yapılarak, her dönem karakteristik örneklerle temsil ediliyor.

Üç vitrinde Eski Tunç Devri eserleri, bunu takiben Kral Midas ile son bulan Erken Frig Dönemine ait eserler yer alıyor.

Bu eserler içinde Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Frig Çağına ait Demir aletler, tekstil üretim aletleri bulunuyor.

Yeni sergi solonunda Panoramik vitrin içinde M.Ö. 700 yıllarına tarihlenen tahrip katına ait tipik bir yapı sergileniyor.

Yeni salonun geri kalan kısmında M.Ö. 6 - M.S. 4. yüzyıla ait ithal edilmiş Yunan seramiği, Hellenistik Çağ ve Roma Dönemine ait malzemeler var.

Son bölümde ise ziyaretçiler Gordion’da ele geçen mühür ve sikke örneklerini görebiliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.