Bizim Ankara

İYİ Partili Oral: Kıbrısköy Kanyonu ve Doğa Tehdit Altında

Mamak

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Kutludüğün mahallesinde kapasite artırımı yapmak isteyen bir taş ocağı hakkında düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) halk katılımı toplantısına iştirak etti.

İYİ Partili Oral, Kutludüğün, Kıbrısköy ve çevre mahalleleri etkileyen taş ocaklarının insan sağlığını ve doğayı tehdit ettiğini vurguladı.
Kutludüğün’ün sakinleri adına buradayım

ÇED toplantısında konuşan İYİ Partili Oral, Kutludüğün’e taş ocaklarının durumu ve etkilerini incelemek için daha önce 5 kere geldiğini bir keresinde İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un da katıldığı ziyaretle taş ocaklarında inceleme de yaptığını belirtti. Oral, ÇED toplantısına da Kutludüğün halkının davetiyle onlar adına meramlarını daha güçlü dile getirebilmek için katıldığını ifade etti.

KOAH, Astım ve Pek Çok Hastalık Bölgeyi Tehdit Ediyor

Toplantıda Bakanlık yetkililer, kapasite artırımı isteyen firma temsilcileri ve köylülere hitaben konuşan Oral, “Burada yakın zamanda KOAH ve astım hastalıkları sebebiyle ölümler yaşandı. Bir insanımızın hayatı buradan çıkacak bütün taşlardan kıymetlidir” dedi. Kutludüğün halkının taş ocaklarına karşı olmadığını ancak bölgenin yerleşim yeri olması ve tarım arazilerine sahip olması sebebiyle bu tesislerin çok daha dikkatli çalışmalar yürütmesi gerektiğini, denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade eden İYİ Partili Oral, bölgenin taş üretimi açısından doyuma ulaştığını bunun gerek bilimsel çalışmalar gerekse de bakanlıkların araştırmalarıyla ortaya konulduğunu da ekledi. Sürmekte olan bir yargı süreci varken yeniden kapasite artırımı yapılmasının doğru olmadığını söyleyen Oral, köylünün toz ve kirlilikten mustarip olduğunu da söyledi.

İktidar Uyarılarımızı Dikkate Almadı

ÇED toplantısında konuşan Oral Kutludüğün ve çevresindeki taş ocaklarının yarattığı tehlikeyle alakalı soru önergeleri verdiğini TBMM’de hem genel kurulda hem de bütçe görüşmelerinde konuşmalar yaptığını ifade ederek “buna hiç bir karşılık alamadık. Soru önergelerimizden birine basit bir cevap geldi sadece” dedi.

Bölgede Yeni Taş Ocakları İstemiyoruz

Bölgede rehabilitasyon çalışmalarının da yürütülmediğini ifade eden Oral, yeni taş ocaklarının açılmasını ve kapasite artırımı yapılmasını istemediklerini vurguladı. Kutludüğün, Kıbrısköy ve çevre halkının artık tozdan, su kaynaklarına dolan taş ve topraktan, hayvanları kaçıran patlamalardan bıktığını ifade ederek konunun takipçisi olacağını söyledi.

Kıbrısköy Kanyonu ve doğa tehdit altında

Taş ocaklarının endemik bitkileri ve bölgedeki doğal güzellikleri de tehdit ettiğini vurgulayan İYİ Partili Oral “Ankara’nın göbeğinde bir doğa harikası olan kanyonlar var. İnsanlar binlerce kilometre ötelere kanyon görmek için gidiyoruz. Bu güzellik Ankara’da var. Ancak taş ocaklarının artıkları ve tozu toprağı buraları tahrip ediyor. Patlamalar su kaynaklarını etkiliyor” dedi.

 İkizdere’nin İkizi Mamak’ta Demiştik


İYİ Partili Oral toplantı sonrasında sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı: ““İkizdere’nin ikizi Mamak’ta” diye daha önce de defalarca gündeme taşıdığım Kutludüğün ve çevresindeki taş ocaklarının yarattığı sorunlarla mücadele etmek için bugün bir ocaktaki kapasite artırımı hakkındaki ÇED halk katılım toplantısına iştirak ettim. Bölgedeki taş ocağı üretiminin doyuma ulaştığı bilimsel olarak ve Bakanlıkça tespit edilmiş, Mamak Belediyesi de geçmişte yeni maden alanı açılmaması için kararlar almıştı. Ancak mevzuattaki boşluklar ve irade gösterilememesi bölgede yeni maden sahalarının açılmasına sebeptir. Taş ocaklarının denetimlerinin doğru yapılmaması ve kontrolsüz üretim bölgede tarımı, hayvancılığı ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Başkentte böyle bir aymazlığa izin veremeyiz. Kutludüğün, Kıbrısköy ve çevre halkının sonuna kadar yanındayız.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.