Bizim Ankara

Kızılcahamam'da Saklı Şehir Gün Yüzüne Çıkıyor

Kızılcahamam

Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, Mahkemeağacin Mahallesi’ndeki tarihi bölgede kazı ve restorasyon projesine başlandığı ifade ederek, 2 bin 200 yıllık tarihe sahip olduğu değerlendirilen bölgenin korunması ve potansiyel yer altı şehrinin ortaya çıkarılması için hazırlanan projeye Anadolu Medeniyetler Müzesi, Ankara Üniversitesi ve Kızılcahamam Kaymakamlığı’nın da destek verdiğini belirtti. Proje tamamlandığında Kızılcahamam’ın önemli tarihi turizm bölgelerinden biri olacağına dikkat çeken Acar, “Yeraltı şehrinde, antik kentte ziyaretçi merkezi, rehberlik hizmetleri ve ziyaretçiler için gerekli ihtiyaçları karşılayacak projeleri hayata geçireceğiz.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, Mahkemeağacin Mahallesi’ndeki tarihi bölgede kazı ve restorasyon projesine başlandığı ifade ederek, 2 bin 200 yıllık tarihe sahip olduğu değerlendirilen bölgenin korunması ve potansiyel yer altı şehrinin ortaya çıkarılması için hazırlanan projeye Anadolu Medeniyetler Müzesi, Ankara Üniversitesi ve Kızılcahamam Kaymakamlığı’nın da destek verdiğini belirtti.
Proje tamamlandığında Kızılcahamam’ın önemli tarihi turizm bölgelerinden biri olacağına dikkat çeken Acar, “Yeraltı şehrinde, antik kentte ziyaretçi merkezi, rehberlik hizmetleri ve ziyaretçiler için gerekli ihtiyaçları karşılayacak projeleri hayata geçireceğiz.” dedi.

MAHKEMEAĞCİN YERALTI ŞEHRİ

Kızılcahamam Kaymakamlığı’nın resmi sayfasında yer alan bilgilere göre Mahkemeağacin Köyü, ilçeye 18 Km. uzakta ve Çeltikçi yolu üzerinde eski bir yerleşim yeri. Mahkemeağacin köyünün yakın çevresinde bilhassa köy merkez olmak üzere 3 km yarıçapındaki bir alanda çok sayıda kültürel jeosit (mağara, yerleşim yeri, kilise vb. yerler) bulunmaktadır. Bunlar harabe, ören yeri, şapka tepe vb. şeklinde adlandırılırlar. Tüfler içinde bazı seviyeler kırmızı renkleri ile dikkati çekerler. Kırmızı renk bazı yerlerde oksitlenme, bazı yerlerde ise pişme sonucu olup yağmurlu havalarda çok daha belirgin renk zıtlığı gösterirler.

İLK SAKİNLERİNİN ROMA'NIN HIŞMINDAN SAKLANAN İLK HRİSTİYANLAR OLMASI İHTİMALİ VAR


Burasının ilk sakinlerinin Roma'nın hışmından saklanan ilk Hristiyanlar olması ihtimali vardır. Mağaraların olduğu yerdeki toprak hafif nemli ve gevşek bir yapıda olduğu için kolaylıkla mesken ve kilise haline getirilmiş.

Kaya kiliselerinde de içine haç konulan Nişler var.

Kadıpınarı'ndaki üç in, suni bir düzlüğe hakim. 8-10 dönüm alanındaki bu düzlüğün ucunda 5 metre yükseklikte mağaralar var.

Bu düzlük ve mağaranın dış yüzündeki yapılaşma da gizlenmeye gerek kalmadığının işareti olabilir. Düzlük, dinsel bir toplantı, vaaz için kullanılmış olabilir.







Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.