Bizim Ankara

Ulusal Egemenlik 102 Yaşında

Gündem

23 Nisan, 1920 yılında Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği gün olarak tarihteki yerini aldı. Bundan 1 yıl sonra, 23 Nisan 1921’de ise resmî bayram olarak kabul edildi. 23 Nisan'ın Çocuk Bayramı olarak kutlanışı 23 Nisan 1927'de Atatürk'ün himayesinde başladı.

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN!

YIL: 1920… Birinci Dünya Savaşı'ndan yeni çıkmış bir millet, özgürlük ve bağımsızlık için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşı'na başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasında göğsünü siper etti. Ancak bağımsızlık ve millet egemenliği için atılması gereken çok önemli bir adım vardı. Milletin temsilcilerinden oluşan Meclis'in açılması… Ve o Meclis, işgal altındaki İstanbul'da değil Ankara'da toplanacaktı. Ulu Önder, Meclis'in açılacağı tarihi ise 23 Nisan 1920 olarak açıkladı.

İLK RESMİ BAYRAM

O gün geldiğinde Ankara'da büyük bir coşku vardı… Mustafa Kemal ve beraberindeki milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii'nde cuma namazını kıldı. Ardından da dualarla ilk Meclis'in açılışını gerçekleştirdi. Aynı gün, Meclis'in adının, “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olmasına karar verildi. İlk konuşmayı yapan Sinop Milletvekili Eşref Bey, “Meclis'in açılışını milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum” sözleriyle dünyaya duyurdu.

Bir milletin kaderinin değiştiği 23 Nisan günü, Türkiye'nin ilk resmi bayramı ilan edildi… Bu tarihi gün, 1922'den itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye'nin ilk milli bayramı olan 23 Nisan, 5 yıl sonra daha anlamlı bir hal aldı.

ÇOCUKLARA ARMAĞAN ETTİ

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927'de Atatürk'ün himayesinde Ankara'da gerçekleşti. Ulu Önder o gün arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi… Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda yayıldı. Her geçen yıl bayram coşkusu daha da arttı… 23 Nisan 1933'te ise Atatürk yeni bir gelenek başlattı. Ulu Önder çocukları makamında ağırladı ve onlarla sohbet etti… Bugün 23 Nisan 2022… Bugün millet egemenliğine adım attığımız o büyük günün 102'nci yıl dönümü. Hepimize kutlu olsun.

Meclis'te Konuşma Yaptı

 24 Nisan 1920'deki ikinci Meclis oturumunda, Mustafa Kemal oy birliği ile Meclis Başkanlığı'na seçildi. 4 saatlik konuşmasında süreci anlatan Mustafa Kemal, izlenecek siyasetin “Milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varlığımızı devam ettirmek, millet ve memleketin gerçek saadet ve imarına çalışmak” olacağını söyledi.

Atatürk ulusal egemenliğin önemini böyle anlatmıştı

23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder.

■ Egemenlik ulusundur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden başka hiçbir makam, ulusun alınyazısında etkin olamaz.

■ Özgürlüğün de, eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir. Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir. Ulusal egemenlik öyle bir ışıktır ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar yok olur.

■ Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”

■ Türkler yüzyıllardan beri özgür ve bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı, yaşam gereği saymış bir kavmin yiğit çocuklarıdır. Türk Milleti'nin geleceği bugünkü çocukların isabetli görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır.

■ Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir. Vatanı korumak, çocukları korumakla başlar. Egemen olmayan boyun eğmek zorunda kalır. Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Hâkimiyet, saltanat, kuvvetle, kudretle ve zorla alınır. Osmanoğulları, zorla Türk milletinin hâkimiyet ve saltanatına el koymuşlardır. Bu zorbalıklarını altı yüzyıldan beri sürdürmüşlerdir. Şimdi de Türk milleti bu saldırganlara isyan ederek ve artık dur diyerek, hâkimiyet ve saltanatını fiilen kendi eline almış bulunuyor” sözleri ile açıkladığı ulusal egemenliğin anlamını bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 102. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt genelinde etkinliklerle kutlanacak.

Bu kapsamda, devlet töreni bugün saat 09.00’da TBMM Atatürk Anıtı’nda başlayacak. Anıta çelenk sunulması ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunacak. 

Devlet erkânı, daha sonra Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de olacak. Tören, saat 09.15’te başlayacak. Mozoleye çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Ardından Anıtkabir Özel Defteri imzalanacak. Saat 10.00’da Birinci Meclis binasında tören yapılacak. 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışında en yaşlı üye sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey’in yaptığı konuşma seslendirilecek. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop konuşma yapacak. Tören, özel defterin imzalanmasıyla son bulacak. Şentop, saat 11.30’da ise Meclis’in açılışının 102. yılı nedeniyle kutlamaları kabul edecek. TBMM Genel Kurulu da saat 14.00’te özel oturumla toplanacak. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından TBMM’de grubu bulunan ve temsil edilen siyasi partiler adına konuşmalar yapılacak. TBMM Başkanı Şentop, Meclis Başkanlığı koltuğunu bir çocuğa devredecek.

“Kurtuluş Hattı” adlı filmin ilk gösterimi de bugün saat 21.30’da, TBMM tören alanında yapılacak. 

RESEPSİYON YOK

TBMM’de düzenlenen geleneksel 23 Nisan Resepsiyonu, salgın nedeniyle iki yıldır düzenlenmiyordu. Bu yıl salgın önlemleri gevşetilmesine karşın TBMM’nin açıkladığı programda resepsiyon olmaması dikkat çekti. Meclis’ten bir gerekçe de açıklanmadı. Ramazan süresince yapılan toplu iftar programlarına karşın resepsiyonun yapılmaması, “Salgın bahanesi ile resepsiyon kaldırıldı” yorumlarına neden oldu. 

MÜZE YENİLENDİ

Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan Ulus’taki Birinci Meclis’te, çeşitli bakım ve onarım işlerinin yanı sıra görseller, panolar ve vitrinler yenilendi, bilgi panoları Türkçe ve İngilizce olarak yeniden düzenlendi. Müzeye ilk kez sergilenecek birçok eser de eklendi. Atatürk’ün kullandığı eşyaların bir kısmı, Anıtkabir ve Harbiye Müzesi’nden devralınarak Kurtuluş Savaşı Müzesi envanterine katıldı. Öte yandan, iki yıldır çevrimiçi etkinliklerle kutlanan 23 Nisan, bakanlığa bağlı resmi ve özel tüm ilköğretim kurumlarında salgın öncesinde olduğu gibi yüz yüze coşkuyla kutlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da 81 ilde eşzamanlı olarak “Çevre ve Çocuk Şenliği” düzenleyecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.