Bizim Ankara

Komşu Kazanıyor, Ankara'da ise 23 Milyon Yıllık Zenginlik Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Gündem

Yunanistan'ın Midilli adasında bulunan ve koruma altına alınan 20 milyon yıllık fosil ormanın ciddi bir turizm geliri bulunuyor. Ankara’da Çamlıdere'nin Pelitçik köyü civarında oldukça geniş bir alana yayılmış durumda olan taş ormanın duyulmaya başlanmasıyla talan edilmesinden yakınan bölgedeki vatandaşlar ise ilçelerindeki 23 milyon yıllık doğal zenginliğin hem korunmasını hem de Ankara ve Türkiye turizmine kazandırılmasını istiyor.

Dünyada çok nadir bulunan taş ormanlardan olan Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde bulunan Pelitçik Fosil Ormanı 23 milyon yıl önce patlayan volkanların altında kalan ağaçların odun dokusunun içine silisin yerleşmesiyle oluştuğu biliniyor. Yöre halkı tarafından uzun zamandır bilinmesine rağmen taş-ormanın keşfi, 2003 yılı Kasım ayında Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan Ankara Çamlıdere'deki 23 milyon yıllık taşlaşmış orman, koruma altına alınması bürokratik kargaşa yüzünden geciktikçe talan edilmiş hediyelik eşya satıcıları taş ağaçları kırıp götürmüş, çevredeki evler bu taşlardan yapılmış. Koruma sağlanması geciktikçe talana maruz kalan 23 milyon yıllık doğal mirasın taş ağaçlarını sadece yurtiçi değil yurtdışından da birtakım insanlar kırıp götürmüş.
YUNANİSTAN KAZANIYOR
ÇAMLIDERE TURİZME KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR Yunanistan'ın Midilli adasında bulunan 20 milyon yıllık fosil ormanı, 1998 yılında bakanlar kurulu kararıyla koruma altına alındıktan sonra turizme açılmış ve bölgedeki taş-ormandan Yunanistan'ın ciddi bir turizm geliri bulunuyor. Dünyada bilinen 5 taş ormanından biri olan Çamlıdere'deki 23 milyon yıllık de Pelitçik Fosil Ormanı ise 6 Ekim'de 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilse turizme kazandırılmayı bekliyor.
'KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN' İLAN EDİLMİŞTİ
Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can, "Ankara için, Türkiye için burayı turizme kazandırmamız lazım. Sistemli bir kazı yapılırsa toprağın altındaki taşlaşmış ağaçlar, gün yüzüne çıkarılabilir" ifadelerini kullanıyor. Çamlıdere'deki Pelitçik Fosil Ormanı, bazı doğal sit alanlarının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, 'kesin korunacak hassas alan' olarak tescil ve ilan edildi. 6 Ekim 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar, ilçede özellikle turizmcileri sevindirse de fosil ağaçlarla kaplı olan Pelitçik Fosil Ormanı, şimdi turizme kazandırılmayı bekliyor.
DÜNYADAKİ 5 FOSİL ORMANINDAN BİRİ ÇAMLIDERE’DE BÖLGESİNDE
ASIL FOSİL ORMANI HALA TOPRAĞIN ALTINDA Bölge daha önce sit alanı ilan edildi ancak koruma altına alınmadığı için buradaki fosil ağaç parçaları yağmalanmaya devam ediliyor.
Asıl fosil ormanın ise hâlâ toprağın altında olduğunu belirten Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can ise, şunları kaydediyor: "Sistemli bir kazı yapılırsa toprağın altındaki fosil ağaçlar, kökü, gövdesi ve dalıyla birlikte gün yüzüne çıkarılabilir. Belki bu çalışmalarda 25 milyon yıl önceki hayvanların fosillerine de ulaşılabilir. Benim bildiğim dünyada bu boyutta 5 tane fosil orman var. Amerika'da, Madagaskar'da, Libya'da, Yunanistan'da Girit Adası'nda ve de Çamlıdere'de. Ankara için, Türkiye için burayı turizme kazandırmamız lazım. Türkiye'de birçok arkeolojik kazı oldu; ama jeosit alanlarında fosil ormanlarıyla ilgili en ufak bir çalışma olmadı. Türkiye için ilk olacak bu çalışmanın bir an önce başlamasını istiyorum; çünkü kazanan Türkiye ve Ankara turizmi olacaktır.”
VOLKAN PATLADI, ORMAN TAŞ KESİLDİ

Fosil ormanın içinde yer aldığı oluşuma, jeoloji biliminde (bölgede yaşayan Galat halkına istinaden) Galatya masifi deniyor. Oluşum 21-23 milyon yıl önce meydana geldi. Volkanik patlamayla çam ve meşe ağaçları küller altında kaldı. Taşlaşmış ağaçlar, yaklaşık 5 kilometrekarelik bir alanda parçalanmış halde bulunuyor. Dokunulmadığı müddetçe dal ve kök parçalarının taş olduğunu anlamak oldukça güç. Uzmanlar taş-orman oluşumunun batıda Bolu, kuzeyde Çerkeş, Kurşunlu, Ilgaz, doğuda Çankırı ve Şabanözü, güneyde Beypazarı, Kazan ve Çubuk'la sınırlanan geniş bir alanda bulunduğunu belirtiyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.