Bizim Ankara

Huri Kaşıkçı: Kadın Olmak Zor Engelli Bir Kadın Olmak Daha Zor

Gündem

Huri Kaşıkçı, ODTÜ mezunu kimya mühendisi. Yaklaşık 20 yıldır görme engelli. Gözlerini nedeni o dönemlerde bilinmeyen bir rahatsızlık sonucu kaybetti. Bu zorlu yolculukta eşiyle boşandı. Kızı Ecem’i (20) hiç görmeden büyüttü. Hayatını daha güçlü daha emin adımlarla yürüdüğünü söyleyen Kaşıkçı şimdilerde yoluna güçlü bir kadın olarak devam ediyor ve engelli kadınların sesi oluyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Bizim Ankara’ya konuşan Huri Kaşıkçı, “Günler kutlanmak için yapılıyor. İçeriğine baktığınız zaman bir yılda nereye gelmişiz bu çok önemli. Siz bir yılda kadınlar açısından, dejavantajlı kadınlar için bir hedef koydunuz mu? Bir yıl sonra nereye geldiniz bu çok önemli. Eğer toplum anlamında bir yere gelemediyseniz ve hukuksal bir aşama kaydedemediyseniz hiçbir anlamı yok.” diyor.
“BANA BAKTIĞINIZDA NE GÖRÜYORSUNUZ?”

Gözlerinizi bir müddet kapatın ve olduğunuz yerde hareket etmeye çalışın diyen Kaşıkçı, dejavantajlı kadınların yönetimlerde yer alması ve onları diğer kadınlarla bütünleştiren projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “O çileyi, o acıyı çeken, yalnızlık içinde cebelleşen kadınların yaşamış oldukları zorluklar yine devam ediyor. Engelli kadınların yaşamda çok daha büyük zorlukları var. Hem kadın hem engelli.” dedi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında engellileri temsil ederek çalışmalar yürüten Kaşıkçı, “Bakış açısı çok önemli. Bana baktığınızda ne görüyorsunuz? Bir engelli mi bir kadın mı? Ne olarak görüyorsunuz? Ben öncelikle bir kadınım, ben anneyim ve engelim var. Daha büyük sırtımda yük var” diyor ve dejavantajlı kadınları diğer kadınlarla bütünleştiren çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor.

“BAŞKENT’İ ÇOK SEVİYORUM”

Başkent’i çok seviyorum sevdiğini ve burada doğup büyüdüğünü ifade eden Kaşıkçı, “Ankara çok şanslı bir şehir ama çok daha iyi olmalı. Bir kere tamamen erişim probleminin çözülmesi gerekiyor. Kent Konseyimiz var Ankara’da ama hala dediğim gibi erişimde sıkıntılarımız var maalesef. Kaldırımda arabaların olmaması, çöp konteynerlerinin olmaması, ağaçların kaldırımlara dikilmemesi gerekiyor. Katı önlemlerin alınması gerekiyor.”

Huri Kaşıkçı engelli bir kadın ve anne olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Bizim Ankara’ya anlattı:


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.