Bizim Ankara

Erdoğan-Biden Görüşmesinde Ne Konuşuldu?

Gündem

Biden, telefon görüşmesinde 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanıma yönünde bir niyeti olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bildirdi. Edinilen bilgilere göre ise Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun siyasi bir tutum olacağını söyledi ve ancak ilişkilere zarar verir mesajını da yine aktararak hukuken bir karşılığı olmadığını ifade etti.

Biden, telefon görüşmesinde 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanıma yönünde bir niyeti olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bildirdi. Edinilen bilgilere göre ise Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun siyasi bir tutum olacağını söyledi ve ancak ilişkilere zarar verir mesajını da yine aktararak hukuken bir karşılığı olmadığını ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden’ın da bu görüşmede bunun hukuken bir karşılığı olmadığını kabul ettiği belirtiliyor.
ABD İLE TELEFON TRAFİĞİ

Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası iki ülke arasındaki diplomasi trafiği devam etti. Çavuşoğlu-Blinken görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın mutabık kaldığı konuların takibi ele alındı.

Bir diğer görüşme ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında yapıldı.

Erdoğan-Biden görüşmesinde ele alınan konular değerlendirildi. Mevcut anlaşmazlıklara rağmen Türkiye-ABD ilişkilerinde karşılıklı saygı çerçevesinde, ortak ve stratejik çıkarlara öncelik verilmesi gerektiği ifade edildi.

BIDEN, 'SOYKIRIM' OLARAK TANIRSA İLK OLACAK


1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak nitelendirmeye en yakın dönem Ronald Reagan dönemindeydi, 1981 yılında. Ondan sonra böyle bir dönem yaşanmamıştı. Büyük felaket diyordu ABD Başkanları, Reagan ise direkt olarak Ermeni soykırımını tanıyorum dememişti ama Ermeni Soykırımı aftı yapmıştı. ABD Başkanı Biden, açık olarak 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanırsa bu bir ilk olacak.

Biden'a görüşmede hukuki bir karşılığı olmadığı söylendi, Biden da hukuki bir karşılığı olmadığını kabul etti diyor kaynaklar.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.