Bizim Ankara

Dikkat! Balların Yüzde 92’si Sahte

Gündem

Sahte bal tehlikesi sürüyor. Konuya ilişkin Meclis araştırması için verilen önerge AKP-MHP oylarıyla reddedilirken CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Türkiye sahte bal cenneti oldu” dedi. İncelenen 124 bal örneğinden 111’inin sağlıksız çıktığı belirtildi. Peki gerçek bal nasıl anlaşılır?

Marketlerde her firmanın birçok ürününden 124 adet örnek aldıklarını ve bu örneklerin uluslararası bir kuruluşta analiz edildiğini belirten Adıgüzel, “(Örneklerin) 111'i sağlıksız çıktı. Türkiye'deki balların yüzde 92'si sahte, yüzde 70'inin de ağırlıkları sahte” diye konuştu.

DOLANDIRICILIK İDDİASI

TAHAP isimli bir dernek üzerinden arıcıların dolandırıldığını da savunan Adıgüzel, bu dernek yöneticilerinin AKP'li olduğunu ancak yolsuzluk yaptıkları için partiden ihraç edildiklerini söyledi. 

TBMM Tarım Komisyonu Başkanı ve AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç ise Adıgüzel'in açıkladığı TAHAP konusuna değinerek, “TAHAP'ın başındaki adamın tam bir üçkâğıtçı olduğunu kabul etmemiz lazım. Ciddi bir dolandırıcılık ağı kurmuş, Kars'ta benim de yakınımı 532 bin lira dolandırdı. Telefon açtım, hakaret ettim. Üreticimize ve insanımıza vermiş olduğu zararlardan dolayı cezalandırılması için takipte olacağım” ifadelerini kullandı.

Arıcılar şikayetçi olmuştu

Adana'da 20 arıcı, bağlı bulundukları federasyon hakkında ‘Ucuz şeker vaadiyle' dolandırıldıklarını öne sürerek suç duyurusunda bulunmuş, sadece Yüreğir ilçesinde 2.5 milyon liralık bir mağduriyetin söz konusu olduğu iddia edilmişti.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

“Balın sahtesi laboratuvar şartlarında yapılan incelemeler sonrası anlaşılır. Renginden, tipinden ve kokusundan işin uzmanı olmayan kişilerin doğal balı anlaması güçtür. Fakat tüketiciler bazı noktalara dikkat ederek doğru balı seçebilir. Bal doğal bir üründür ve fiyatları piyasadaki fabrikasyon tatlı kahvaltılık ürünlerden daha yüksektir. Akla mantığa yatmayan, reçel, pekmez ve kahvaltılık çikolata fiyatına satılan ürünler tercih edilmemelidir. Gerçek çiçek balı kristalize olur ve donar. Çünkü bal doğal bir üründür ve şartlara göre kendisini koruma altına alır. Bal donduğu zaman endişe edilmemelidir. 40 dereceyi geçmeyen sıcak suda benmari usulüyle eritilip tekrar kullanılabilir. Burada dikkat edilecek durum balın kaynayacak noktaya ulaşmamasıdır. Ayrıca ham ve katkısız balın tadı 15 – 20 saniye daha damakta kalır bu da önemli bir noktadır. En önemlisi de tüketici bu bilgiler ışığında bilinen markaları tercih etmelidir. Aracıdan değil arıcıdan bal alınmalıdır. Tüketiciler kendi üretim çiftlikleri olmayan markaları alırken daha temkinli olmalıdır.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.