Bizim Ankara

CHP'li Emir: Onlara Göre Yargıtay Milli, AYM Gayri Milli

Gündem

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde; "Yargıtay, Danıştay biat etti ama AYM zaman zaman adil kararlar vermektedir çünkü AYM Avrupa Konseyi'yle, AİHM ile Venedik Komisyonu ile ilişki içerisindedir. Evrensel hukuk ilkelerini rahatlıkla ayaklar altına alamamaktadır. İşte saraydaki muktedirlerin gayri milli yargı dedikleri de odur. Onlara göre Yargıtay millidir çünkü tamamen kontrol altındadır ama zaman zaman sarayın istemediği hak ihlali kararları veriyor diye de AYM gayri millidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2024 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Bugün, Saadet Partisi milletvekili Hasan Bitmez’in konuşmasının sonunda kalp krizi geçirmesi ve sonrasında hastanede vefat etmesi nedeniyle yarım kalan TBMM, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı bütçeleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçeleri görüşülüyor.

Bütçe üzerine söz alan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şunları kaydetti:

"ONLARA GÖRE YARGITAY MİLLİDİR ÇÜNKÜ TAMAMEN KONTROL ALTINDADIR AMA ZAMAN ZAMAN SARAYIN İSTEMEDİĞİ HAK İHLALİ KARARLARI VERİYOR DİYE DE AYM GAYRİ MİLLİDİR"

"Üzülerek ifade etmeliyim ki Anayasa Mahkemesi adaletiyle ünlü, anayasayı koruyan, temel hak ve özgürlükleri savunan bir mahkeme değil. Özü itibarıyla sarayın atadığı neredeyse bütün kararlarında saraya dikkat eden bir mahkemedir. Türkiye maalesef anayasasız bir devlettir bilerek ve isteyerek anayasasızlaştırılmıştır. Yargıtay, Danıştay biat etti ama AYM zaman zaman adil kararlar vermektedir çünkü AYM Avrupa Konseyi'yle, AİHM ile Venedik Komisyonu ile ilişki içerisindedir. Evrensel hukuk ilkelerini rahatlıkla ayaklar altına alamamaktadır. İşte saraydaki muktedirlerin gayri milli yargı dedikleri de odur. Onlara göre Yargıtay millidir çünkü tamamen kontrol altındadır ama zaman zaman sarayın istemediği hak ihlali karaları veriyor diye de AYM gayri millidir.

"YENİ, DEMOKRATİK BİR ANAYASA YAPILANA KADAR ANAYASA’NIN HER MADDESİNE UYULMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ"

Can Atalay kararı, AYM kararına Yargıtay'ın uymaması, Yargıtay'ın seni tanımıyorum demesi, Meclis Başkanı’na iş öğretecek kadar cesaret göstermesi, anayasal düzene meydan okuması asla kabul edilemez. AYM maalesef bunu hak etmiştir ama biz CHP olarak Anayasa’dan yanayız. Yeni, demokratik bir anayasa yapılana kadar anayasanın her maddesine uyulması gerektiğine inanıyoruz ve bunu savunuyoruz. AYM kendi hukukuna sahip çıkmakta çok geç kalıyor.

"AYM KAPATILSIN DİYEN MUKTEDİRLER VAR"

Yepyeni bir otoriter rejim inşa ediliyor, bu rejim inşa edilirken AYM'ye de aslında ihtiyaç yok. Belki şeklen kalacak ama AYM'nin şu halinden bile rahatsızlar. Birazcık hukuk kırıntısı gördüklerinde Anayasa'ya da Anayasa'nın yargısına da kararlarına uymuyorum diyenler var. AYM kapatılsın diyen muktedirler var. Oysa AYM, adalet, hukuk hepimizin ihtiyacı olan şeyler."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.