Bizim Ankara

Çanakkale Geçilmez

Gündem

Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü. Çanakkale Savaşı’nda kahraman Türk askerinin yazdığı destansı zaferin üzerinden 107 yıl geçti. Dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek “Çanakkale Geçilmez” diyen Mustafa Kemal komutasındaki Türk ordusunun zaferi, Türk halkı tarafından coşkuyla kutlanıyor.

18 Mart...

Bugün, şanlı Türk tarihinin en parlak zaferlerinden olan ve Çanakkale’nin geçilmez olduğunu bütün dünyaya kanıtlayan Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü.

Denizde ve karada 200 binin üzerinde şehidin canını verdiği, kendisinden kat kat fazla düşman kuvvetlerine karşı kazanılan bu zafer, aynı zamanda dünya tarihinde nadir görülen bir vatan savunması örneği.

Dönemin en gelişmiş deniz kuvvetleri, Çanakkale Boğazı'nda ilerliyordu.

Karşılarında ise vatanı savunmak için kanlarının son damlasına kadar savaşmaya hazır Mehmetçik ve dehasına dünyanın hayran kaldığı 19. Tümen Komutanı Anafartalar Grup Komutanı Yarbay Mustafa Kemal vardı.

Dönemin en gelişmiş deniz kuvvetleri, Çanakkale Boğazı'nda ilerliyordu. Karşılarında ise vatanı savunmak için kanlarının son damlasına kadar savaşmaya hazır Mehmetçik vardı.

Düşman Donanması dönemin en güçlü zırhlılarından oluşuyordu.

Nusret Mayın Gemisi

Mehmetçik ve düşman donanması, 18 Mart 1915 günü karşı karşıya geldi.

Türk topları, Nusret Mayın Gemisi'nin denize döşediği mayınlar, art arda patladı. Düşman bozguna uğratıldı.

İlk zafer, deniz savaşlarıyla kazanıldı.

Ağır bir yenilgiye uğrayan itilaf devletleri, bu kez Gelibolu Yarımadası'na kara çıkarması yaparak saldırıya devam etti.

25 Nisan 1915'te başlayan Çanakkale Kara Savaşları 7-8 ay devam etti. 

SİZE ÖLMEYİ EMREDİYORUM

Mustafa Kemal, 25 Nisan akşamı cepheye yetişti.

Mehmetçiğe, “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” dedi.

Bu emirle başlayan direnişte Anafartalar Grup Komutanı Yarbay Mustafa Kemal ve komutasındaki Mehmetçik, Arıburnu, 1. Anafartalar, Conkbayırı ve 2. Anafartalar'da zafer üstüne zafer kazandı.

Milletin canı pahasına verdiği mücadelenin zaferle taçlandığı savaşta düşman orduları Çanakkale'yi geçemedi. 

Batı'yı dize getiren bu zafer tarihin akışını değiştirirken, bu topraklarda yaşayan milyonlara Kurtuluş Savaşı'nı müjdeleyen büyük bir uyanışın da kapısını araladı.

Büyük zaferin 107’nci yıl dönümünde, Çanakkale Şehitler Abidesi’nde de törenler düzenleniyor.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümünde şehit olan Mehmetçikler rahmet ve minnetle yad ediliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.