Bizim Ankara

“Bir Dahakine Kimse Ne Kurbanlık Bulabilir Ne Et Yiyebilir”

Gündem

Kurban bayramı yaklaşırken kurban pazarları kuruldu. Vatandaş fiyatlardan yakınırken, besiciler de yem fiyatlarının geçen seneye oranla iki katına çıkması, üstüne bir de artan nakliye ve yer masraflarının kurban fiyatlarına yansıdığını dile getirdi.

Türkiye’nin birçok ilinden başkente gelen besiciler kurban pazarlarında yerini aldı. Besiciler umudunu kurbanlık satışlarına bağlarken gelinen noktada satışların masraflarını karşılamadığını ve bu gidişle hayvancılığın biteceğine vurgu yaptı.

“SADECE PARAYI PEŞİNE ÇEVİRİYORUZ”

Amasya’dan hayvanlarını getiren Eray Polat, bütün işlerini bıraktığını ve her şeyinin bu hayvancılığa bağlı olduğunu dile getirerek, “Hayvancılık özellikle son 5 6 senedir kurbana bağlı. Ben 27 tane hayvan getirdim, 2 tane sattım. Bu hızla satarsam yarısını ancak satacağım. Sattıklarımı da kalan yarısı götürüyor. Zaten sattıklarımızdan da kar etme şansımız yok. Sadece parayı peşine çeviriyoruz.” dedi.

“DEVLET BÜYÜKLERİMİZİN BİZE SAHİP ÇIKMASI LAZIM”

İki kilo etin bir kilo fenni yem alması gerektiğini belirten Polat, “Biz eti kilosunu kırk beş liraya kestiriyoruz. Yemin torbası 155 160 lira. 3 kilo et 1 torba yem alması gerekiyor. İflas ediyor bu şekilde.” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Devlet büyüklerimizin bize sahip çıkması lazım. Çiftçiye besiciye sahip çıkması lazım şakası yok. Son halde, yani solunum cihazına bağlı yaşıyor. Çiftçi şuanda son iflaslara oynuyor. Eğer bu Kurban Bayramında kurtarması için en azından etin karkas olarak 60TL, canlı olarak 30 TL olması lazım. Yoksa kesinlikle iflas etmiş ölmüş bir durumda. Bir dahakine kimse ne kurbanlık bulabilir ne et yiyebilir.” ifadelerine yer verdi.

“BU DARBEYİ BESİCİ 5 SENE UNUTMAZ, BİTERİZ İFLAS EDERİZ”

Türkiye’de her şeyin değerinin %100-150 artarken hayvancılığın hala yerinde saydığını vurgulayan Polat şöyle konuştu:

“Geçen sene 38-39 TL’ye hayvan kestiriyordum. Şimdi 42-43 TL’ye kesiyorum. Yem o zaman 70-80 liraydı şimdi 160 lira olmuş. Buna katlanmanın imkanı yok. Tamamen hayvancılık biter. 2007’deki inek krizine döner. Ondan sonra da vatandaş et bulamıyor. Türkiye çok büyük bir krize gider. Bunu bir kötülük olsun diye söylemiyoruz. Bu sadece bir durum tespiti. Burada yediğimiz darbeyi kesinlikle besici 5 sene unutmaz, biteriz iflas ederiz.”

“BORÇ ERTELEMEKLE, FAİZ ÖTELEMEKLE BU İŞİN OLMA İMKANI YOK”

Faizlerdeki indirimlerin gerçeği yansıtmadığını da ifade eden Polat, “Çektiğimiz kredilerin faizleri %10 - %15 görünüyor. Bazen sıfır faizli kredi veriyorlar. Ama kredi çekildikten sonra masraf olarak 25-30 bin lira para kesiyorlar. O masrafı faizden göstermiyorlar. Normalde faizsiz gibi oluyor ama onun üzerine koyduğu zaman faiz %30’u buluyor.” dedi.

Son aşamaya geldiklerini belirten Polat durumdan yakınarak, “Borç ertelemekle bir yıllık faizini geri ötelemeyle bu işin olma imkanı yok. Buna güzel bir bakış açısı planlama yapması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizi acilen görmesi lazım.” ifadesini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.