Bizim Ankara

Aşure Günü Nedir, Aşure Gününde Ne Oldu?

Gündem

Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi olan aşurenin yapıldığı muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü bugün idrak edilecek.

İslam'a göre, Aşure Günü, Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olmakla birlikte Arapça'da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Aşura ya da Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününe denk gelmektedir. Bu doğrultuda, Aşure Günü ne zaman, bugüne mi denk geliyor sorusuna da yanıt aranmaya başlandı. Bununla beraber, Aşure Günü tarihi, anlamı ve önemi de gün içerisinde en çok araştırılan konulardan birisi olarak öne çıkıyor.

Bu yıl Aşure Günü, 18 Ağustos 2021 Çarşamba günü idrak ediliyor.

AŞURE GÜNÜ NEDİR, AŞURE GÜNÜNDE NE OLDU?

Hz. Musa'nın denizi yarması üzerine Firavun ile ordusunun sulara gömüldüğü gün. Hz. Nuh'un Cudi Dağı'nın üzerine gemisini demirlediği gün. Hz. Yunus'un balığın karnından kurtulduğu gün. Hz. Âdem'in tövbesinin kabul edildiği gün. Hz. İsa'nın dünyaya gelip semaya yükseldiği gün. Hz. Yusuf'un kardeşlerinin attığı kuyudan çıkarıldığı gün. Hz. Davud'un tövbesinin kabul edildiği gün. Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'in doğduğu gün. Hz. Yusuf'un hasretinden dolayı gözleri kapanan Hz. Yakub'un görmeye başladığı gün. Hz. Eyyûb'un hastalığından şifaya kavuştuğu gün. Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından 680 yılında Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 ashabının şehit düştüğü "Kerbela olayının" aşure gününde gerçekleştiği bilinir.

YÜZLERCE YILLIK GELENEK

Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesidir. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı’nın gelmesiyle aşure günü heyecanı tüm yurtta başladı. Yüzlerce yıllık geleneği sürdürmek isteyenler aşure tarifi araştırmaya başladı.

AŞURE TARİFİ

Malzemeler;

-3 bardak aşurelik buğday

-½ çay bardağı pirinç

-1 bardak nohut

-1 bardak kuru fasulye

-200 gr kuru kayısı

-200 gr kuru üzüm

-1 bardak fındık

-3 lt su (buğdayı haşlamak için)

-4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için)

-4 bardak toz şeker

-Bir tutam tuz

Üzeri için;

-25 gr fındık

-25 gr kuş üzümü

-100 gr ceviz

-1 nar

-Tarçın

Aşurenin yapılışı;

Öncelikle nohudu ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Daha sonra buğdayı yıkayıp bir tencerenin içinde 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra sarı suyunu süzüp aynı işlemi yeniden yapın. En son tekrar üzerine 3 lt kadar su koyup 50 dakika kadar haşlayın.

Yumuşamış olan buğdayın üzerine nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Ardından doğradığınız kayısıyı, kuru üzümü, pirinci ekleyip 15 dakika kadar haşlayın. Şekeri, tuzu, fındığı da ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Bu esnada gerektikçe sıcak su ekleyin.

Pişince cam kaselere doldurun. Hafif soğuyunca üzerine fındık ve ceviz parçalarını üzümü, narı ve tarçını serpin.

Afiyet olsun…

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.