Bizim Ankara

Ankara’da Ev Kiralayacak Öğrencilere İndirim Hazırlığı

Gündem

Konut fiyatları ve kiralar düşecek mi? Ankara’ya gelen öğrenciler ev kiralarken nelere dikkat etmeli? Başkent’te emlakçılar öğrencilere yönelik indirim kampanyası başlatacak mı? Ankara’da yabancılar en çok hangi semtlerden ev alıyor?

Ankara’da ev fiyatları ve kiralar geçen yıla göre yüzde 150 ile yüzde 300 arasında arttı.

Satılık konut fiyatlarındaki artış ekonomideki durumun yanı sıra döviz ve altının yükselmesi ve binalardaki girdi maliyetlerinden etkilendi.

31 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ve kira artışını sınırlandıran tebliğ ile piyasa biraz durgunlaşmış olsa da fiyatlar hala çok yüksek.

Kiralar ve konut fiyatları düşecek mi? Emlak piyasası son ekonomik gelişmeler ve hükümetin açıkladığı konut projelerinden nasıl etkilenir? Bizim Ankara, fiyatlardaki artışın nedenini Ankara Tüm Emlakçılar Derneği Başkanı Hakan Akçam ile konuştu. Akçam, artışta enflasyonun yanı sıra fırsatçılık yapanların da etkili olduğunu belirtti.

“FIRSATÇILAR FİYATLARI ETKİLİYOR”

“Kişi kendi evini satmak istediği vakit aynı bina, aynı lokasyondaki konutunu başka bir evle kıyasladığında, o ev sahibi yüksek istediğinde ona uyarlamaya çalışıyor. O kişinin sattığı rakamı duyunca ‘ben de satabilirim’ algısı oluşuyor kafasında ama hükümet bununla ilgili ciddi bir çalışma yaptı son zamanlarda. 31 Mayıs’tan sonra az da olsa bir başarı elde edildi. Bizler bu tarihten önce dakikalık saatlik aylık inanılmaz artışlarla karşı karşıyaydık. Türkiye genelinde inşaat malzemelerinden kaynaklı fırsatçıların da payı var. Tabi ki yeni binaların da maliyeti düşünüldüğünde müteahhit firma kar etmek için yola çıkıyor. Ama eski binalarda da yenilere yakın rakamlar çıkıyor. O tarafta fırsatçılık daha da fazla görünüyor.”

“FİYATLARI EMLAKÇILAR ARTIRMIYOR”

Hakan Akçam, gayrimenkul fiyatlarının sadece arz-talep dengesiyle değil konut, bina yapısı, iç ve dış tasarım, cephe ve sosyal donatılara yakınlığa göre değiştiğini de hatırlattı. Fiyatların yükselmesinde emlakçıların payının olmadığını savunan Ankara Tüm Emlakçılar Derneği Başkanı, “Biz fiyat artışlarında asla fiyat artıran olmadık ve olmayacağız da aksine biz gayrimenkul sahibi ile karşı karşıya geldiğimizde ilk pazarlığımızı yapıyoruz. Bir milyonluk bir konutu en fazla 1 milyona satarız ve onun haricindeki rakamlar zorlar diye pazarlık yapıyoruz.” diye konuştu.

“BELGELİ EMLAK DANIŞMANIYLA ÇALIŞMAK AVANTAJDIR”

Akçam, emlak danışmanlarının fiyatları yükselttiği algısının yanlış olduğunu söyledi. “Aksine fiyatların düşmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Sorumlu belgeli emlak danışmanlarına güvenip eksiği olmayan emlak danışmanıyla çalışmak müşteri avantajınadır.” değerlendirmesi yaptı.

KONUT VE KİRA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Sonbaharda konut ve kira fiyatlarının düşmesi beklentisini gerçekçi bulmadığını belirten Hakan Akçam şunları söyledi:

“Türkiye’de hiçbir zaman fiyatı yükselen bir gayrimenkul aşağı doğru bir iniş göstermemiştir. Stabil gider ama aşağı inmez. Çok acil satışlarda ufak tefek istisnai durumlar olabilir ama belirgin bir aşağı iniş olmaz.

“DOLAR YA DA ALTININ DÜŞMESİ ETKİLEMEZ”

Geçmişte de bunun örneğini yaşadık doların düşmesi veya altının düşmesi konutu aşağı çekmez. Uzun zamandır bu işteyim, böyle bir şey görmedim.”

“YABANCILARA VATANDAŞLIK İÇİN SATIŞ BEDELİ 1 MİLYON $ OLMALI”

Yabancılara konut satışına ilişkin eleştirileri de hatırlatan Akçam, vatandaşlık alma şartının 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarıldığını belirtti. “Ancak daha önce bu limit 1 milyon dolardı ve ben aslında tekrar bu şartın 1 milyon dolar seviyesine gelmesini istiyorum. Böylece yabancıya satışta ülkemize gelen kaynak daha da artar.” dedi. Yabancılara konut satışına kota konulması taraftarı olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Fiyatların yükselmesine biraz etkisi var ama vatandaşlık için yatırım şartı 1 milyon dolara çıkarılırsa sorun olmaz.”

ANKARA’DAN HANGİ ÜLKE VATANDAŞLARI EV ALIYOR?

Başkent’ten ev alan yabancılar en çok İran, Rusya ve Suriye vatandaşları. Yabancılar lokasyon olarak da Çankaya, Keçiören ve Gölbaşı’nı tercih ediyor.

ÖĞRENCİLER ANKARA’DA EV KİRALARKEN NEYE DİKKAT ETMELİ?

Yaklaşan üniversite döneminde öğrenciler için konut bulma ve kiralama sorunu da kapıda… Kiraların 3 ila 20 bin TL civarına ulaştığı Başkent’te acilen yurt sayısının artırılması gerekiyor. Öğrenciler için burs ya da kira yardımı gibi destekler verilmesi beklentisi de var. Hakan Akçam, Ankara’da ev kiralayacak öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu:

-Mutlaka sorumlu emlak danışmanıyla hareket etmeliler. Yani Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi olan emlak danışmanlarıyla çalışmalılar.

-Mal sahibini yüz yüze görüp, kontrattaki imzayı onla beraber atmalarını öneriyoruz.

-Mal sahibi ülke veya şehir dışındaysa telefonla görüşüp teyit alarak  -korsan çalışan emlakçı- mesleğimizle bağdaşmayan kişilerden asla ev kiralamamaları lazım.

-Kira artış oranları bundan bir ay önce yüzde 25’e sabitlendi buna dikkat etmeleri lazım. 

“ÖĞRENCİLERE İNDİRİM KAMPANYASI BAŞLAYABİLİR”

-Meslektaşlarıma öğrencilere indirim kampanyası önerisinde bulunmuştum, sağ olsun meslektaşlarımız ilgi gösterdi. Okullar açıldığında yine başlatabiliriz. Emlak komisyonunda öğrenciye belli bir indirim yapılabilir.”

EV SAHİBİ-KİRACI UZLAŞMAZLIKLARINA ‘ARABULUCU’

Ev sahipleriyle, kiracıların son dönemde sık sık karşı karşıya gelmesi nedeniyle dört bakanlığın arabuluculuk sistemi üzerinde çalıştığını da hatırlatan Hakan Akçam, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İhtilaflarda mahkeme öncesi arabulucuya gidilecek. Bu biraz da vicdani. Yüzde 25 artış bir yıla sabitlendi ama ikinci bir kontrat düzenleyerek o rakamın daha üstünde talepte bulunan ev sahipleri var. Burada da biz ‘vicdan’ diyoruz. Onlar da haklı olabilir kira beklentisi ortam dolayısıyla artmış olabilir ama beş bin lira kira alacağı yerde 3 bin 500 liraya versin, sağlam bir kiracıya versin ve düzenli alsın. Bu noktaya dikkat etmeleri gerek. Bence önümüzdeki birkaç yıl içinde mahkemeler kira tahliye davalarıyla dolacak, dosyalar artacak. Önlem alınması gerekiyor. Kira sözleşmesi harici zaten ev sahibi artış yapamaz. Ama şu olabiliyor; kontratı bitiyor ama ev sahibi yüzde 25 artırıma da girmiyor. Bunlar da yanlış işler. Ciddi cezai işlemler uygulanması gerek. Ev sahibini de dengede tutup iki tarafın da zararı olmayacak şekilde sistem kurulması gerekiyor.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.