Bizim Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Bugün Toplanıyor! Gündemde Kademeli Su Tarifesi

Gündem

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın başkanlığındaki Meclis, koronavirüs salgını nedeniyle daha önce olduğu gibi pandemi tedbirleriyle Belediye Konferans Salonu’nda toplanacak. İzleyicilere kapalı olan Meclis toplantısı, ABB’nin sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlanacak.

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın başkanlığındaki Meclis, koronavirüs salgını nedeniyle daha önce olduğu gibi pandemi tedbirleriyle Belediye Konferans Salonu’nda toplanacak. İzleyicilere kapalı olan Meclis toplantısı, ABB’nin sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlanacak.
BAŞKAN YAVAŞ VETO ETTİ

Geçen ay AK Parti ve MHP gruplarının ‘zam’ gerekçesiyle reddettiği kademeli su tarifesi kararını ABB Başkanı Mansur Yavaş veto etti. Belediye yönetiminin ‘tasarruf’ için getirdiğini ifade ettiği ASKİ Genel Müdürlüğü’nce uygulanmak istenen kademeli su tarifesi, bu ay Meclis’te yeniden görüşülecek. 311 maddelik gündemi karara bağlayacak olan Meclis, bu ay Büyükşehir, ASKİ ve EGO genel müdürlüklerinin 2020 kesin hesaplarını da görüşecek.

KADEMELİ SU TARİFESİ NEDİR?

SOSYAL YARDIM ALAN AİLELERE METREKÜP SUYUN BİRİM FİYATI 1 TL

Mansur Yavaş’ın dünyada yaşanan kuraklık ile küresel ısınmanın etkileri ve kentte az olan yağışlar nedeniyle su israfının önüne geçmeyi amaçladığı ve Belediye Meclislerinde gündeme getirdiği kademeli su tarifesi teklifi hem dar gelirli sosyal yardım alan ailelere uygulanacak su metreküp birim fiyatı 1 TL’ye düşürülmesini hem de su tasarrufuna gidilmesini hedefliyor.

TÜKETİMİNİ AZALTACAK DÜZENLEME

ASKİ Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı bulunan konut tipi aboneliklerin genelinde istatistik çalışması yaptıran Başkan Yavaş’ın Tüketim kademe incelemesine göre;

0-10 m³/ay tüketime sahip abonelerin abone sayısı içerisindeki oranı % 70,25 iken toplam tüketimin % 44,63 ünü gerçekleştirdiği,

11-15 m³/ay tüketime sahip abonelerin abone sayısı içerisindeki oranı % 18,75 iken toplam tüketimin % 24,54 ünü gerçekleştirdiği,

15 m³ ve üstü /ay tüketime sahip abonelerin abone sayısı içerisindeki oranı % 11 iken toplam tüketimin % 30,83’ünü gerçekleştirdiği belirlendi.

Suyun tüketimindeki dengesizliği ortadan kaldırmak amacıyla düzenlenen mekanik faturalama işlemlerinde en az orana sahip olan 15 m³ ve üstü /ay sahip olan abonelerin toplam tüketilen suyun % 30,83 ünü tüketmiş olmasının tespiti de su kaynaklarının korunması ve tasarruf ilkesine aykırılık olarak ortaya çıktı.

KONUT ABONELERİNDE 10 METREKÜPE KADAR SUYUN BİRİM FİYATI 5 TL OLMASI HEDEFLENMİŞTİ


Meclise sunulan kademeli tarifeye göre aylık su ve atık su birim ücreti olarak;

0-10 metreküp arası 5 TL,

11-15 metreküp arası 7,5 TL,

15 metreküp ve üzeri 9 TL olması planlanmıştı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.