Bizim Ankara

İşçi ve Memurun Zammı Enflasyona 1 Ay Dayanmadı

Ekonomi

Düşecek denilen enflasyon iki ayda iki katına çıkınca, vatandaşı rahatlatacağı söylenen zamlar daha yılın ilk üç haftasında buharlaştı. Memurlara yüzde 7.5 zam verilirken ocak enflasyonu yüzde 11 oldu.

Ekonomide kurallarla çelişen yönetimin yansıması olan enflasyondaki önü alınamayan tırmanış 84 milyonu yoksullaştırdı. Memurlara yılın ilk yarısı için yüzde 7.5 zam verilirken TÜİK ocak enflasyonunu yüzde 11 olarak duyurdu. Zam furyası gözetilerek yapılan maaş zammı, yılın ilk üç haftasında hayat pahalılığının gerisine düştü. Canavarın kasımdan bu yana iki kat büyümesiyle oluşan vahamete uzmanlar da dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRETİN SATIN ALMA GÜCÜ GEÇEN YILIN GERİSİNDE

Oğuz Demir “Memur zammı da asgari ücret zammı da eridi. Hükümet acilen satın alma gücünün korunmasına dönük önlem almalı” çağrısı yaptı. Asgari ücretin geçen yıl 2 bin 825 lira olduğunu hatırlatan Yalçın Karatepe de “Bin lirası 2021’in enflasyonuyla erimişti. Bu ay da 472 lira daha ele geçmeden gitti. Satın alma gücünde toplam kayıp 1.490 lira. Yeni asgari ücretin satın alma gücü geçen yılkinin altına inmiş oldu” dedi.

MAYISTA YÜZDE 50’NİN ÜSTÜNE ÇIKACAK

Hazine Bakanı Nebati’nin “Enflasyonda yüzde 50’yi göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam” sözleri sonrası iki küresel kuruluştan dikkat çeken tahmin geldi. JP Morgan, Türkiye’de enflasyonun mayısta yüzde 55’le zirve yapacağını, kasıma kadar da yüzde 50 civarında kalacağını belirtti. S&P’nin öngörüsünde de ‘Enflasyonun yılın büyük bölümünde yüzde 50’yi aşmasını bekliyoruz’ ifadesine yer verildi.

ENFLASYON MAAŞ ZAMLARINI 1 AYDA BİTİRDİ

Artan döviz kurları maliyetleri katlarken, TÜİK’e göre enflasyon yüzde 48’i aşarak 19 yılın rekorunu kırdı. Yüksek enflasyon memur, emekli ve asgari ücretliye yapılan zamları buharlaştırdı. Maaş zamları yılın ilk ayında biterken, alım gücü de düştü. Yüzde 50 zam yapılan asgari ücret ilk aydan 472 lira erirken, yüzde 7,5 artış yapılan memur ve memur emeklilerinin o zammından da eser kalmadığı gibi eksiye geçti. 2 bin 500 lira maaş alan emekli ise açlık sınırının yarısına mahkum edildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.