Bizim Ankara

Döviz Kurunda İlginç Hareketlilik

Ekonomi

Bir süredir dolar kurunda yaşanan gelişmeler merak uyandırıyor. Dün akşam yaşanan düşüş ve bu sabahki yükseliş ile ilgili ortada ön plana çıkan bir sebep görünmüyor. Piyasaların kapalı ve likiditenin düşük olduğu saatte dolarda yaşanan gerilemenin yine "dolara bir müdahale mi var?" sorusunu gündeme getirdiği ifade ediliyor.

Bir süredir dolar kurunda yaşanan gelişmeler merak uyandırıyor.

Doların 18 TL'ye çıkması üzerine hükümet kur korumalı mevduat hesabı hamlesi yapmış ve bir gecede dolar kuru 11 TL'yi görmüştü.

O günden bu yana dolar kurunda görülen yatay seyir son günlerde ilginç bir hal almış görünüyor.

Dolar/TL, dün akşam saatlerinde 13.8 seviyesinden hacimsiz işlemlerle 13.09’a kadar geriledikten sonra bu sabah güne yeniden 13.65’in üzerine yükselerek başladı.

Euro/TL de dün akşam 15,02’ye kadar geriledikten sonra bu sabah 15,65’i aştı.

Küresel piyasalarda dolar, beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaştırma yanlısı politikasını değiştirmek için yeterli olmayacağı beklentisiyle geriledi.

Dolar endeksinde yüzde 1’i aşan gerileme görüldü. Dolar/TL’de dün akşamki gerileme ise yüzde 4’ü aştı.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen iyimserlik dün akşam en çok TL’ye yansırken, ekonomistler bu gelişmeyi kamu tarafından uygulanan politikalar nedeniyle piyasalardaki hacimlerin oldukça düşük kalmasına bağlıyor.

Normalde işlem hacimleri yılın ilk haftası itibarıyla artış gösterirken, TCMB verilerine bakıldığında döviz piyasası işlem hacminin geçmiş yılların yarısı seviyesinde kalmaya devam ettiği görülüyor.

TL’nin sürekli artan negatif getiri etkisi ve enflasyonda daha da yükseliş yaşanabileceği beklentisiyle dolar/TL geçen hafta 14 seviyesine doğru yükseliş yaşamıştı. Bu yükseliş kurun TCMB’nin resmi olarak açıklanan ve açıklanmayan müdahaleleri ile 18.4’ten 10’a yakın seviyelere kadar düşmesinin ardından gelmişti.

Kur yaklaşık son bir haftadır 13.8 civarında yatay bir seyir izlemiş ve oynaklıkta yükseldiği rekor seviyelerden sınırlı gerileme görülmüştü.

DÖVİZ TALEBİ SINIRLI, HACİMLER DÜŞÜK

Ekonomistler yaşanan gelişmelerin çok sağlıklı olmadığı görüşünde. Kurumların döviz talebi daha çok kamu adımlarıyla sınırlanmış durumda.

TCMB Aralık ayında zaten negatifte bulunan rezervlerinden 20 milyar dolara yakın daha kayba uğradı.

Bu kayıpların bir kısmı resmi müdahale olarak açıklanırken, özellikle 20 Aralık sonrası için olan kısmı için ise TCMB’den bir açıklama yapılmadı.

TCMB rezerv kayıplarının telafisi için ihracat döviz gelirlerinin yüzde 25’ini satın alacağını açıkladı.

Bugün iç piyasada Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verileri ile TCMB’nin haftalık para banka ve rezerv istatistikleri de takip edilecek.

AÇIKLANMAYAN ‘KAMU MÜDAHALESİ’ Mİ VAR?

Dün akşam yaşanan düşüş ve bu sabahki yükseliş ile ilgili ortada ön plana çıkan bir sebep görünmüyor.

Piyasaların kapalı ve likiditenin düşük olduğu saatte dolarda yaşanan gerilemenin yine "dolara bir müdahale mi var?" sorusunu gündeme getirdiği ifade ediliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.