Bizim Ankara

"Bankaların Karı Artarken Vatandaşın Borcu Artıyor"

Ekonomi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yılın ilk sekiz ayında 48 milyar 457 milyon lira olan bankacılık sektörünün net kârı, 2022 yılının ilk sekiz ayında 252 milyar 280 milyona ulaşmış bulunuyor. Vatandaşın ekmeği küçülürken ülkemizin en kârlı işlerden biri de bankacılık oldu. Vatandaşın bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 347 milyarlık, toplam borçlarında ise 349 milyar liralık artış bulunuyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yılın ilk sekiz ayında 48 milyar 457 milyon lira olan bankacılık sektörünün net kârı, 2022 yılının ilk sekiz ayında 252 milyar 280 milyona ulaşmış bulunuyor. Vatandaşın ekmeği küçülürken ülkemizin en kârlı işlerden biri de bankacılık oldu. Vatandaşın bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 347 milyarlık, toplam borçlarında ise 349 milyar liralık artış bulunuyor” dedi.

Ömer Fethi Gürer, bankacılıkla ilgili düzenlemeler de içeren torba kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada, bankaların kâr oranlarına, vatandaşların bankalara olan borçlarındaki artışa ve banka çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Gürer, şunları söyledi:

“BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN NET KÂRI, BU YILIN İLK 8 AYINDA 252 MİLYAR 280 MİLYONA ULAŞTI”

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu raporlarına göre, geçen yılın ilk sekiz ayında 48 milyar 457 milyon lira olan bankacılık sektörünün net kârı, 2022 yılının ilk sekiz ayında 252 milyar 280 milyona ulaşmış bulunuyor. Vatandaşın ekmeği küçülürken ülkemizin en kârlı işlerinden biri de bankacılık oldu. Türkiye'de kurulan ya da şubesi olan yabancı banka sayısı da 21'e ulaşmış durumda. Yabancılar genelde kârlı işleri seviyor.

“VATANDAŞLARIN BİR HAFTA İÇİNDE BANKALARA OLAN BORCU 15 MİLYAR 600 MİLYON LİRA ARTTI”

Vatandaşın bankalara olan borcu hızla yükselişi sürdürüyor. 7-14 Ekim haftasında 15 milyar 600 milyon liralık artış gözlenen vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borçlarında, son beş ayda, 6 Mayıs-14 Ekim arasında 261 milyar liralık artış olmuş. Bankalara ve finans şirketlerine vatandaşların borcunun 1 trilyon 12 milyar lirası bireysel, konut, otomobil, ihtiyaç kredileri, 354 milyarı da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son süreçte tüketici kredilerinde 9 milyar liralık, kredi kartı borçlularında ise 6,5 milyar liralık artış olmuş. Vatandaşın bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 347 milyarlık, toplam borçlarında ise 349 milyar liralık artış bulunuyor.

“BANKALAR SEMİRİRKEN KENDİ YANLARINDA ÇALIŞANLARIN HAKLARINI GASP EDİYOR”

Bankalar kâr ettiğine göre bankacılık sektöründe çalışanların da durumlarının iyi olması lazım ama durum öyle değil. Gerek mobbing gerekse çalışma saatleriyle bankacılık en zor işlerden biri durumunda, özlük haklarında da iyileştirme sağlanamıyor. Örneğin kamu bankalarından Ziraat Bankası, Halk Bankası güvenlik görevlilerini asıl kadrolarına almış ama Vakıfbank’ta çalışanların asıl kadrosu dahi verilmemiş. Bankalar semirirken kendi yanlarında çalışan, güvenliğini sağlayan, hizmetini görenlerin ne yazık ki haklarını gasp ediyor. Ziraat Bankası’nda yemekhanede çalışanlar aradılar, ‘Bizim de kadromuz yok vekilim, bizi de söyle’ dediler. Bankaların bu durumda olması, kendi çalışanlarının durumunu iyileştirmemesi de ayrıca eleştiri konusu olduğunu ifade etmek istiyorum.

“BİNLERCE TAŞERON KADRO BEKLİYOR”

Ülkemizin genelinde, kamu kuruluşlarında, belediye iktisadi teşekküllerinde, kamu iktisadi teşekküllerinde, kurumlarında ve kuruluşlarında binlerce taşeron kadro beklentisi içinde. ‘Yasa teklifi Meclise gelecek’ deniliyor. İkinci torba teklif geldi ama onlarla ilgili bir düzenleme de yer almıyor.”

“CUMHURİYET, BİLHASSA KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR”

Gürer, konuşmasında yurttaşların Cumhuriyet Bayramı’nı da kutladı. Gürer, “Cumhuriyet’in kuruluşunu ilk kutlayan, ilk top atışı yapan il Niğde'dir. Cumhuriyet, erdem demektir. Cumhuriyet; eşitlik, adalet, özgürlük demektir. Cumhuriyet, Mustafa Kemal Atatürk demektir. Cumhuriyet; dil, din, ırk, mezhep ayırmadan her insanı insan olarak gören anlayış demektir. Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.