Bizim Ankara

Ankaralı Çiftçi İsyanda: Maliyetler Düşsün

Ekonomi

Son dönemde yapılan zamlar ve artan maliyetler, çiftçiyi üretim yapamama noktasına getirdi. Tarım alanındaki girdi fiyatlarının düşürülmesini isteyen çiftçiler hükümete maliyetleri düşürün çağrısı yapıyor.

ANKARA ÇİFTÇİSİ ZOR GÜNLER YAŞIYOR 

Son zamanların ekonomik şartlarının en fazla etkilediği sektörlerden biri olarak öne çıkan tarım sektörü artan maliyetler karşısında zor durumda. 

Türkiye'de bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalıştıklarını ifade eden çiftçiler, iklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetlerin altında ezildiklerini ifade ediyor. Her geçen gün daha fazla çiftçinin tarımsal üretimden vazgeçtiğini belirten sektör temsilcileri, yerel yönetimlerden ve hükümetten beklentilerini dile getiriyor.

"CAN ÇEKİŞİYORUZ"

Ayaş ilçesinde geçimini çiftçilikle sağlayan Haşim Can, çiftçinin yıllardır büyüyen sorunlarının çözülmediği gibi son dönemde yapılan zamlarla işlerin daha da karmaşık bir hal aldığını söyledi. Tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdilerdeki maliyet artışı nedeniyle çiftçilerin artık hareket edemez hale geldiğini ifade eden Haşim Can, bu nedenlerle son yıllarda hem ekilen arazi büyüklüğünün hem de çiftçi sayısının günden güne azaldığını belirtti. Çiftçilerin borçlarından dolayı öz mallarını ve arazilerini parça parça satmak zorunda kaldığını dile getiren Can, tarım politikalarının günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. 

"İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL"

Tarımda küçük üreticilerin öneminin bilinmesi gerektiğini belirten Can, “Koronavirüs zamanında da gördük ki tedarik sıkıntısı başlı başına bir sorun. Eğer küçük ve orta bazlı çiftçiler olarak bizler üretemezsek ülkemizin bütün ekonomik dengesi alt üst olur. Vatandaşımız bir ekmeği bile almakta zorluk yaşar. Asgari ücret arttı, maaşlar artıyor ama ortada alacak mal olmazsa neye yarar. Vatandaş alacak bulgur bulamazsa para ne işe yarar. Her şeyi dışarıdan gelmesini bekleriz. Karnımızı doyuracak aş bulsak bile dünya paraya alırız, mal olmazsa fiyatlar tavan yapar. Bu sebeple temel ihtiyaç ürünlerimizi bari biz kendimiz üretelim. Bu konuda belediyeler, kaymakamlıklar, hükümet bize destek vermeli. Başka çaremiz kalmadı.” dedi.

Yorumlar (2)

Şeyma temiz 2 Yıl Önce

Çiftçimiz çok hakli.

Behiç ertürk 2 Yıl Önce

Evet gerçek ten tarımın her türlüsü ile(hububat bakliyat ekme, biçme pazarlama işleri)iştigal eden bir çiftci gerçekleri az bile söylemiş.Çiftcilik desteklenmesi,ürün girdi maliyetini düşürmekle,ürünlerin değerinde sayın alınmasıyla bir nebze gerçekleşir.Tarım alanları azalmakta yer altı suyu azaldı.kar yağmur yağışları azalmakta,İşci temini zorlamayla.. Asıl Önemlisi ülkemizde tarım da çalışan nüfus oranı bayağı fazla,tarım biterse işsizlik artar,terörün,hırsızlığın,talanın önüne geçmekde bayağı zorlanır,sonuç Devlet yönetimi zafiyeti uğrar,,,Tarım Hayat Biçimidir ve Desteklenmelidir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.