Bizim Ankara

"45 Bin TL Ek Ödeme Neden Sadece BDDK Yöneticilerine?"

Ekonomi

Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (TÜM YEREL SEN) Genel Başkanı Mücahit Dede, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetici ve uzman ve uzman yardımcılarına "Hayat pahalılığı ödeneği" verilmesini eleştirerek “İstanbul’da veya diğer büyükşehirlerde de binlerce memur çalışmakta hepsi de aynı şartlarda yaşamaktadır. Sadece BDDK’ya bir ayrıcalık getirilmek istenmesi anlaşılır gibi değildir. Hükümet madem gündemine BDDK çalışanlarını almıştır kamu çalışanlarını da gündemine alarak onlara da ek tazminat ve maaş artışı yapmalıdır” dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (TÜM YEREL SEN) Genel Başkanı Mücahit Dede, Ankara’dan İstanbul’a yerleşen BDDK’nın yöneticileri ile uzman ve uzman yardımcılarına 45 bin TL "Hayat pahalılığı ödeneği" verilmesini eleştirdi.

Dede’nin konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“BU ÖNERGE ÜLKEMİZDE BİR KEZ DAHA KAYNAK SORUNU OLMADIĞINI SADECE TERCİH SORUNU OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR”

“İktidarın sermaye sevdası bitmemektedir. Çalışanlara, kamu emekçilerine, işçilere ve emeklilere gelince ‘kaynak yok, kaynak az’ diyenler sermayeye kaynak ayırmaya gelince kaynak yaratmaktadırlar. AKP’nin 22 yıllık iktidarının özetinin tanımlayan ‘45 bin lira hayat pahalılığı tazminatı’ önergesidir. Bu önerge ülkemizde bir kez daha kaynak sorunu olmadığını sadece tercih sorunu olduğunu göstermektedir. İktidarın ülke ekonomisinin gidişatına ilişkin gerçek dışı söylemleri ile halkın, emekçilerin giderek ağırlaşan ekonomik sorunları arasındaki çelişkileri her geçen gün derinleşmektedir. TBMM’de görüşülen ve ekonomi ile ilgili düzenlemeler içeren 86 maddelik torba kanun teklifine AKP’nin önergesi ile sermayeden yana bir madde eklenmesi kabul edilemez. Ankara'dan İstanbul'a taşınan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu personeline aylık 45 bin lira ‘hayat pahalılığı tazminatı’ önergeye eklendi. Buna göre Ankara’dan İstanbul’da bulunan finans merkezine taşınan BDDK’nın 400 uzman personeline ‘Hayat Pahalılığı’ tazminatı olarak ayda 45 bin lira ek ödeme yapılmak istenmesi akıl ve vicdanla açıklanamaz.

“‘İSTANBUL’DA YAŞAM KOŞULLARI DAHA ZOR’ GEREKÇESİYLE ÖDENECEK BU TAZMİNATTA SADECE SERMAYE SEVDASI YATMAKTADIR”

‘İstanbul’da yaşam koşulları daha zor’ gerekçesiyle ödenecek bu tazminatta sadece sermaye sevdası yatmaktadır. İktidar emeklilere, işçilere, memurlara değil sermayeye kaynak aktarmayı önceliği haline getirmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınmasından sonra hayat şartlarının ağırlaştığı gerekçesiyle, kurumda çalışan idarecilere ve meslek personeline ek tazminat verilmesi imkanı getirmek istemektedir. İstanbul’da veya diğer büyükşehirlerde de binlerce memur çalışmakta hepsi de aynı şartlarda yaşamaktadır. Sadece BDDK’ya bir ayrıcalık getirilmek istenmesi anlaşılır gibi değildir. Ülkemizde sadece İstanbul değil başta büyükşehir olmak üzere diğer kentlerimizde de kiralar, ulaşım artmış ve gıda enflasyonu yaşanmıştır.

Kamu işçisi ve memurların yaşam koşulları açlık sınırında sıkıştırılmıştır. Sosyal devletin görevi kamu özel ayrımı olmaksızın bütün çalışanlara ve onların ailelerine insanlık onuruna yaraşır bir yaşam sağlayan adil ve elverişli bir ücret sağlamaktır. Ancak iktidar ve TÜİK enflasyon rakamları üzerinde memurları ve işçileri yoksulluğa mahkum etmiştir. TÜİK enflasyonu eksik ölçtüğü sürece emekçinin ve emeklinin ekmeği küçülmektedir.

“İKTİDAR, VERGİ YÜKÜNÜN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ YOKSUL YURTTAŞLARA VE EMEKÇİLERE YIKMAKTAN VAZGEÇMELİDİR”

Büyükşehirlerde görev yapan memurlar ekonomik zorluklarla baş etmekte zorlanmaktadır. Memurlar; konut, kira, yemek, ulaşım ve giyim giderlerini karşılamakta zorlanmaktadır. Bu durum, kamu çalışanları açısından özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirler olmak üzere konut ve ulaşım sorununun yaşandığı illerde görev yapmayı adeta çileye dönüştürmektedir. Hükümet madem gündemine BDDK çalışanlarını almıştır kamu çalışanlarını da gündemine alarak onlara da ek tazminat ve maaş artışı yapmalıdır. İktidarın, büyükşehirlerde yaşayan memurlara kira ve tazminat desteği önergesi getirmesini istiyoruz. İktidar, vergi yükünün büyük bölümünü yoksul yurttaşlara ve emekçilere yıkmaktan vazgeçmelidir. 2024 bütçesi ile halkın sırtına yüklenen ek vergi ve zamların kaldırılmasını istiyoruz.

Tüm Yerel-Sen olarak; AKP iktidarını kamu emekçilerini ve işçilerini açlıkta eşitleyen politika izlemekten, yurttaşlar arasında eşitsiz gelir adaletsizliği yaratan ayrımcı tutumlarından vazgeçmeye insanca yaşam koşullarını sürmesine yönelik düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.