Bizim Ankara

Türkiye'nin Yeni Koronavirüs Planı Ortaya Çıktı

Eğitim

Koronavirüs aşılarıyla ilgili Türkiye'nin beklediği güzel haber açıklanınca gözler aşılama kampanyasına çevrildi. 120 milyon dozluk Pfizer-BioNTech aşısı anlaşmasıyla beraber Sağlık Bakanlığı'nın tüm ülkedeki yeni hedefinin eylül ayına kadar 18 yaşa en az bir doz aşı yapmak olduğu öğrenildi.

Koronavirüs aşılarıyla ilgili Türkiye'nin beklediği güzel haber açıklanınca gözler aşılama kampanyasına çevrildi. 120 milyon dozluk Pfizer-BioNTech aşısı anlaşmasıyla beraber Sağlık Bakanlığı'nın tüm ülkedeki yeni hedefinin eylül ayına kadar 18 yaşa en az bir doz aşı yapmak olduğu öğrenildi.
Bilim Kurulu toplantısında açıklanan eylül ayma kadar 120 milyon dozluk BioNTech aşısı anlaşması sonrasında artık gözler aşılama kampanyasına çevrildi. Türkiye'ye bugüne kadar yaklaşık 30 milyon doz Sinovac, 5 milyon 300 bin doz BioNTech aşısı geldi.

Bu aşılar 27 milyondan fazla doz uygulandı. Bunlar m 15 milyon 542 bini ilk doz, 11 milyondan fazlası ise ikinci doz olarak açıklandı. Sinovac ve 100 milyon doz aşı sözleşmesi bulunurken, Sağlık Bakam Fahrettin Koca Sputnik V için de 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşma imzalandığını duyurdu.

40 YAŞ ÜZERİNDEKİ TÜM BRANŞ ÖĞRETMENLERİ

Halen 55 yaş üzerine aşılama yapılıyor. Aşı programında sağlık personelinin eşleri de aşılanmaya başladı. Bakan Koca öğretmenlerle ilgili olarak da, "Yaş sınırlaması olmaksızın tüm ilköğretim öğretmenlerimizi aşı programına almıştık. Şimdi ise 40 yaş üzerindeki tüm branş öğretmenlerimizi aşılamaya başlıyoruz" açıklaması yaptı. Tedarik süreciyle eş zamanlı olarak tüm öğretmenler ve okul çalışanları aşılarını yaptıracak. Ancak bu yaş grubu için henüz tarih belli olmadı.

YENİ HEDEF 18 YAŞA EN AZ BİR DOZ AŞI YAPMAK

Öğretmenler dışında Milli Savunma, Adalet ve İçişleri Bakanlığı mensupları, kritik görevlerde çalışanlar, zabıta, cezaevleri, gıda ve taşımacılık sektöründekiler de aşılanmaya başladı. Bakanlığın yeni hedefi ise eylül ayına kadar 18 yaşa en az bir doz aşı yapmak.

50-54 yaş aşılama tamamlandıktan sonra artık yeni bir aşamaya geçilecek. Bu grupta kronik hastalığı olan 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaş arası kişiler olacak. Daha sonra ise hastalığı olmayan 40-49 yaş arası bireyler, 30-39 yaş arasındakiler, 18-29 yaş arası kişiler aşılanacak.

MEB AÇIKLAMASI

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda sınav uygulaması bulunmuyor. 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri, birinci dönemde olduğu gibi yüz yüze eğitim, canlı ders veya TRT EBA televizyonundaki yayınları takip ve derse olan ilgilerine göre kişisel, sosyal ve akademik gelişimlerini destekleyecek şekilde öğretmenleri tarafından değerlendirilecek.

4.SINIF VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ SINAV OLACAK MI?

İlkokul 4. sınıf ile ortaokul öğrencileri için 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönem derslerinin sınavla değerlendirilmesi durumu, öğrencilerin tercihine bırakıldı.

İKİNCİ DÖNEM SINAV NOTUM VAR, NE OLACAK?

İkinci dönem sınav notu olan öğrencilerin bu sınavları geçerli olacak ve e-Okul sistemine işlenecek. Sınavı yapılan derslerden başka bir sınav yapılmayacak. Bu öğrencilere istemeleri hâlinde ikinci bir sınav yapılıp puanlarını yükseltme fırsatı verilecek.

Bu öğrencilere ayrıca tercih hakkı sunulacak olup istemeleri halinde sadece birinci dönem notları ile değerlendirilmeleri sağlanacak. Başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme uygulaması yapılmayacak.

İKİNCİ DÖNEM SINAV NOTUM YOK, NE OLACAK?

İkinci dönem sınav notu olmayan öğrencilere sınavlara katılıp katılmama hususunda tercih hakkı sunulacak. İsteyen öğrenciler için sınav yapılacak. İkinci dönem sınavlarına katılmak istemeyen öğrencilerin sadece birinci dönem notlarına göre değerlendirilmeleri sağlanacak. Öğrencilere başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme uygulaması yapılmayacak.

TERCİH EDİLEN SEÇENEK 26 MAYIS'A KADAR BİLDİRİLMELİ

Velilerin, tercih ettikleri seçeneği 26 Mayıs 2021 tarihine kadar öğrencilerin kayıtlı bulunduğu okul müdürlüğüne yazılı olarak ya da e-posta başvurusuyla bildirmeleri gerekiyor.

HANGİ KONULARDAN SORUMLUYUM, SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Seçmeli dersler dâhil bütün derslerden sadece bir sınav notu karneye yansıtılacak. Sınavlar okul ortamında ve yüz yüze yapılacak. Öğrencilerin sınavları 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönem başından 26 Mart 2021 tarihine kadar işlenen konu ve kazanımları kapsayacak şekilde, 18 Haziran 2021 tarihine kadar planlanarak uygulanacak.

FARKLI BİR İLDE SINAVA GİREBİLİR MİYİM?

Farklı bir ilde bulunmaları durumunda öğrenciler, sınavlara bulundukları yerlerde aynı okul türündeki okullarda girebilecekler. Bu kapsamda, okulların gerekli hazırlık ve planlamaları yapabilmeleri için öğrenci velileri, 26 Mayıs 2021 Çarşamba gününe kadar taleplerini bulundukları ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçe ile iletecek, öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirecek.

YURT DIŞINDAYIM SINAVA GİREBİLİR MİYİM?

Yurt dışında bulunan ve sınavlara bulunduğu ülkede katılmak isteyen öğrenciler; bulunduğu yerin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu/Konsolosluğu eğitim müşavirliği/ataşeliğine başvuracak.

ÖĞRENCİLER İZOLE ORTAMDA SINAVA ALINACAK


Kendisinde veya birlikte kaldığı aile bireylerinde herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunan öğrenciler, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacak. Yatılı bölge ortaokullarında kayıtlı olan ve eğitim öğretim sürecini uzaktan eğitim yoluyla takip eden öğrencilerin, sınav tarihlerinin olduğu günlerde pansiyon kapasitesi, ulaşım şartları ve hijyen koşulları dikkate alınarak pansiyonda konaklayabilmeleri sağlanacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da değişikliği Twitter hesabından, "İlkokul 4. sınıf ve ortaokul öğrencilerimize II. dönem sınavları için yeni önerilerimiz var. Önceliğimiz, sağlığınız. Her durumda yanınızda ve sizinleyiz ama şimdi bir 'Ziya Öğretmen’im, biz de daha çok kitap okuyacağız.' sözü alırım." sözleriyle duyurdu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.