Bizim Ankara

CHP'li Kaya'dan Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınavı Hakkında Soru Önergesi

Eğitim

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 19 Kasım 2022 Cumartesi günü yapılacak olan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı hakkında TBMM Başkanlığı'na Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması için bir soru önergesi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya; “Milli Eğitim Bakanlığı 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğine göre, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavını 19 Kasım 2022 Cumartesi günü yapacağını duyurdu. Yaz tatili boyunca sınava hazırlanacak olan öğretmenlere 180 saatlik eğitim videolarını eksiksiz izleme ve Yönerge eki Ek-2 ve Ek-3’te yer alan çalışma alanlarından en az ikisinden birer çalışma yapmış olma şartını da getirdi” dedi.

Kaya konuyla ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti;

Milli eğitim Bakanlığı, Partimizin/Cumhuriyet Halk Partisi’nin, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebinin, Anayasa Mahkemesi tarafından esastan incelenmesine karar vermesini de dikkate almayarak; Anayasa Mahkemesinin kararını beklemeyerek alelacele uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavını yapma kararı aldı. 

Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediğinden, Milli Eğitim Bakanlığının Anayasa Mahkemesinin kararını beklemeden yapacağı uzmanlık ve başöğretmenlik sınavları yeni mağduriyetleri de beraberinde getireceğinden; TBMM Başkanlığına Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması için bir soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdım.

Bakanlığınızca, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğine göre, 531 bin 885’i uzman öğretmenlik, 70 bin 437’si de başöğretmenlik olmak üzere toplam 602 bin 322 öğretmenin eğitim programlarına katılmaya hak kazandığı açıklanmıştır.

Eğitim programına katılmaya hak kazanan öğretmenlerin https://www.oba.gov.tr (Öğretmen Bilişim Ağı) adresi üzerinden uzman öğretmenlik eğitim programı için 18 Temmuz-5 Eylül 2022; başöğretmenlik eğitim programı için 18 Temmuz-19 Eylül 2022 tarihleri arasında eğitimlere katılacakları duyurulmuştur. Uzman öğretmenlik/başöğretmenlik eğitim programına başvurusu kabul edilen adayların söz konusu Yönerge eki Ek-2 ve Ek-3’te yer alan çalışma alanlarından en az ikisinden birer çalışma yapmış olduklarını belgelendirmeleri de istenmiştir. Ayrıca 180 saatlik eğitim videolarını eksiksiz izlemeyen adaylar, 19 Kasım 2022 Cumartesi günü yapılacak sınava giremeyecektir.

Bir uzmanlık mesleği olan öğretmenliğin, “kariyer” adı altında uzmanlık sınavına tabii tutulması, kazanılmış haklarının da yok sayılması sonucunu doğuracaktır.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki diğer mesleklerde “kariyer” sınavla kazanılmazken; bir uzmanlık mesleğini ifa eden öğretmenlerin kazanılmış haklarının yok sayılarak sınava tabi tutulmaları öğretmenler arasında büyük rahatsızlık yaratmıştır.

Diğer yandan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebinin, Anayasa Mahkemesi tarafından esastan incelenmesine karar verilmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediğinden, Milli Eğitim Bakanlığının Anayasa Mahkemesinin kararını beklemeden yapacağı uzmanlık ve başöğretmenlik sınavları yeni mağduriyetleri de beraberinde getireceği de aşikardır.

Bu bilgiler kapsamında;
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik mesleğini uzmanlık mesleği olarak kabul etmekte midir?
Bakanlığınızca öğretmenlik bir uzmanlık mesleği olarak kabul ediliyorsa, neden uzmanlık sınavı yapılmaktadır?
Kamuda kariyer sınavla kazanılmazken, öğretmenlere sınav mecburiyeti getirilmesinin nedenleri nelerdir?
Sınava girmek için video izlemek neden zorunlu tutulmaktadır?
Uzmanlık ve Başöğretmenlik sınavı neden Anayasa Mahkemesinin kararı beklenmeden yapılmaktadır?
Uzmanlık ve başöğretmenlik sınavlarının Anayasa Mahkemesi kararına kadar ertelenmesi düşünülmekte midir?
Öğretmenlere sınava girmeye hak kazanmaları için yaz tatilinde 180 saatlik eğitim videolarını eksiksiz izleme şartı getirilmesi kanuna aykırı değil midir?

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.