Bizim Ankara

Rusya İpleri Kopardı! Anlaşmayı Askıya Aldılar

Dünya

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını bildirdi.

Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştiren tahıl koridoru anlaşmasında dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev'in bugün “İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdiği” belirtildi.

Açıklamada, “Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı.” ifadeleri kullanıldı.

BM’DEN ÇAĞRI GELMİŞTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, çağrı yaparak Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yenilenmesi ile Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatındaki geriye kalan tüm engellerin hızla kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

PUTİN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yaptığı açıklamada, “Girişimleriniz sayesinde Ukrayna'dan tahılın dış piyasalara çıkarılmasıyla ilgili anlaşmayı uyguluyoruz ancak tahılın hâlâ küçük bir kısmı en fakir ülkelere gidiyor. İstanbul anlaşması kapsamında Ukrayna tahılını alan ülkeler, Erdoğan'a minnettar olmalı. Birleşmiş Milletler (BM), tahıl programları ile ilgili sorunları çözecek” diye konuşmuştu.

ERDOĞAN: AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERE NAKLİYATI ÜZERİMİZDEN YAPARIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da tahıl koridoru ile ilgili şunları kaydetmişti:

*Bu konuda İstanbul Mutabakatı'nı güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin yine aynı şekilde Türkiye üzerinden söylediğiniz gibi az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız.

*Az gelişmiş ülkelere bu nakliyatı üzerimizden yaparız. Hatta ülkelerinin isimlerini dahi belirlemede müşterek çalışma içinde olabiliriz. Bizim için gelişmiş ülkelerden çok özellikle fakir fukara, garip guraba ülkeleri bu süreç içinde gözetmemizdir. Bunu yapmamız da dünyada birçok dengeyi lehte çevirecektir diye düşünüyorum.

* Türkiye ile Rusya'nın bu süreç içinde atacağı adımlar inanıyorum ki belli çevreleri rahatsız ederken ama öbür tarafta az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir. Bu konudaki kararlılığımız, arkadaşlarımızın birbirleriyle yapacakları çalışmalar tabii çok önemli. Gerek Dışişleri gerek Tarım ve Orman ile Enerji Bakanlarımızın yapacağı çalışmalar, bizleri çok daha güçlü kılacaktır diye düşünüyorum.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.