Bizim Ankara

Çavuşoğlu'ndan Üçlü Görüşme Açıklaması

Dünya

Çavuşoğlu, “Bir görüşmeden mucizeler beklenmemeli. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıç” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu’nun çağrısıyla Antalya’da süren Diplomasi Forumu kapsamında bugün bir araya geldi. Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı üçlü görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Çavuşoğlu, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesini savunuyoruz. Bu tür savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Bu savaşın devam etmesi halinde kaybedenin masum siviller olduğunu vurguluyoruz.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ATEŞKESE İHTİYAÇ VAR”

Biz, bugün kolaylaştırıcı rol üstlendik. Türkiye olarak, insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Her gün yıkım artıyor, gözyaşı artıyor, akan kan artıyor. Savaşın ortasında kalan sivillerin kurtarılması gerektiğinin altını bir kere daha çizdik. Bunun için sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Bunun tesisi için sahadaki ateşkes de tesis edilmeli. İnsani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulmasını bir kere daha vurguladık.

“SİYASİ SEVİYEDEKİ BU TOPLANTI ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ”

Bu toplantı, çatışmaların başlamasından sonra dışişleri düzeyinde ilk görüşme özelliğini taşıyor. Bir görüşmeden mucizeler beklenmemeli. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıç. Toplantıda, böyle bir görüşmenin liderler düzeyinde gerçekleşmesi de gündeme geldi. Ukrayna tarafı böyle bir görüşmeye Sayın Zelenski’nin hazır olduğunu, Sayın Lavrov da Sayın Putin’in prensip olarak buna karşı olmadığını bugünkü toplantıda söyledi.

Görüşmede herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Son derece medeni bir görüşme gerçekleşti. Bir az önce konuşmamda da söyledim. Belarus'taki müzakerelerde yer alan iki arkadaşımız da vardı. Bakanlar düzeyinde yapılan bir toplantıda önemli kararlar alınmasını zaten beklenmiyordu. Bazı önemli kararların liderler düzeyinde alınması gerekiyor. Tabii siyasi düzeydeki ve liderler düzeyindeki toplantılar için müzakerelerde teknik düzeyde gelişmeler olması gerekiyor.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.