Bizim Ankara

Çubuk Gastronomi Merkezi Olma Yolunda: Turşu Festivali Rekor Kırdı

Çubuk

Ankara'nın Çubuk ilçesinde bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'ni bir milyona yakın kişi ziyaret etti.

1 MİLYON ZİYARETÇİ, TONLARCA TURŞU...

Ankara'nın Çubuk ilçesinde bu yıl 15'incisi düzenlenen ve bir milyona yakın insanın ziyaret ettiği Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali, 'gastronomi' temasıyla kabuklarını kırdı.

Festival süresince 313'ün üzerinde tanıtım standının kurulduğu Çubukabad Park ve Festival Alanı yurt içi ve yurt dışından bir milyon kişiyi ağırladı.

Özellikle Ankara'dan vatandaşların ilgi gösterdiği festival alanındaki stantlarda ve çevredeki imalathanelerde yaklaşık 500 ton turşu satılırken, 5 tonun üzerinde turşu ikram edildi. 

Festival kapsamında köylüler tarafından getirilen yöresel ürünler de yoğun ilgi gördü.

Başta Çubuk'a özgü değerli taşlardan yapılan çeşitli takı, süs eşyaları, sepet, çanta ve tablo gibi ürünlerin bulunduğu kültür sokağındaki stantlara da vatandaşlar ilgi gösterdi.

Çubuk Kadın Kooperatifi'nin köy bulguru, tam buğday unu, turşu, salatalık özlü sabun, reçel, marmelat gibi ürünlerinin satışa sunulduğu festivalde kurulan gastronomi bölümünde festival boyunca çeşitli yöresel yemek yarışmaları, turşu kurma yarışmaları, çocuk, genç ve usta şeflerin yemek şovları ile anne ve baba çocuk yemek yarışmaları yapıldı.

Gastronomi bölümüne gelen ziyaretçilere yüzlerce kilogram Çubuk Homaça yemeği, Çubuk düğün çorbası, Çubuk Pilavı ve Çubuk Vişne suyu ikram edildi.

Festival, dört günde başta kadınlar ve gençler olmak üzere 2 binin üzerinde kişiye gelir sağladı.

'ÇUBUK HOMAÇASI' DİKKAT ÇEKTİ

İlçenin girişimci kadınlarından Hülya Elma tarafından açılan stantta bu yıl coğrafi işaret belgesini alan Çubuk Homaça Yemeği satışa sunuldu.

Özel bir et yemeği olan homaça, büyük beğeni topladı.

İşletmecilerden Veysel Kırıkçı da Çubuk Homaça yemeğini satışa sunanlardan oldu.

Yöresel ürünlerden bazlama, gözleme, tandır böreği, yaprak sarması gibi ürünler en çok satılan ürünler arasında yer aldı. 

VİŞNELİ ÇUBUK BAKLAVASINA İLGİ

Girişimci kadınlardan Pakize Çam tarafından bu yıl festivalde vişneli Çubuk baklavası ile vişneli dondurma üretimi ve satışı da yapıldı.

İlk günden yok satan vişneli baklava sayesinde Çam, Ankara’da düzenlenecek gıda fuarına davet edildi. 

FESTİVAL GELİRİ YÜZLERCE ÖĞRENCİYE BURS SAĞLAYACAK

Festivalde stant açan Çubuk Eğitim Gönüllüleri de dezavantajlı üniversiteli gençler yararına satış yaptı.

Çubuk Ziraat Odası tarafından açılan stantta da festivale gelen misafirlere ilçede üretilen ürünlerin tanıtımı yapıldı.

Oda Başkanı Orhan Gülle ve ekibi tarafından stantta 1 ton turşu, 1 ton sert buğdaydan(hedik), 1 ton armut, 500 kilo elma, 500 kilo domates, 500 kilo salatalık, 200 kilo erik, 100 kilo alıç, 150 kilo yabani erik, 1,5 ton karpuz ve kavun ikram edildi. 

Festivalde Çubuk Abad 1402 Dernekler Federasyonu da misafirlerin beğenisini toplayan stantlardan oldu. 

Stantta unutulmaya yüz tutan yöresel ürünlerden cızlama, kaymaklı yayla çöreği, kete, hedik, erik suyu, yayık ayranı ikram edildi.

ÇUBUK EKONOMİSİNE CAN SUYU

Festival süresince kurulan 128 stantta homaça, döner, kavurma, baklava, hamur işeri, tatlı çeşitleri ve içecek satışı yapılırken, 38 stantta ise çeşitli yörelere ait yöresel ürünlerin satışı yapıldı.

İki yıllık aradan sonra düzenlenen festivale tahminlerin üzerinde ziyaretçi geldi.

Festival süresince ilçeye 200 binin üzerinde araç bir milyondan fazla ziyaretçi giriş yaptı.

İŞ İNSANLARI DA DESTEK OLDU

Onur Fiber, Güçsan AŞ., Mutaş Mutfak, Turna Ahşap, Kocalar Beton, Ofis Yem, Ahenk Grup İnşaat, Ünallar İnşaat, Çorbacı Yanık festivalin düzenlenmesine katkı sağladı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Hezarfen Otonom ekibi öğrencileri "TULPAR" ismi verilen aracı festivalde tanıttı.

TEKNOFEST KARADENİZ'de de sergilenen tasarımı ile dikkatleri çeken 250 kilogram ağırlığındaki otomobil turşu festivalinin de ilgi odağı oldu. 

Çubuk halkı, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen Çubuk Belediye Başkanı ve Çubuk Belediye çalışanlarına teşekkür etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.