Bizim Ankara

Yavaş'ın Projesi Sağlık Bakanlığı'na İlham Oldu

Ankara

2021 Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü sahibi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın hayata geçirdiği evlilik öncesi SMA taraması Sağlık Bakanlığına ilham oldu.

Bakanlık tarafından ülke genelinde "Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı" başlatılacak.

Program kapsamında, 81 ilde evlenecek çiftler, ücretsiz SMA taraması yaptırabilecek.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kentte evlenme kararı alan çiftlere ücretsiz Spinal Musküler Atrofi (SMA) taraması yapılması için Başkent Üniversitesi'yle protokol imzalamıştı.

"Hiçbir Çocuk SMA ile Tanışmasın" diye başlatılan proje çerçevesinde halen Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne başvuran çiftler ücretsiz bir şekilde SMA testi yaptırabiliyor.

Bu konuda yoğun bir talep yaşanırken Ankaralılar da uygulamadan çok memnun.

2021 Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü sahibi Mansur Yavaş'ın başlattığı projeden ilham alan Sağlık Bakanlığı da harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı'nın da projeyi yurt genelinde uygulamaya başlama kararı son derece olumlu bir adım olarak yorumlanıyor.

HEDEF HASTALIKLI DOĞUMLARIN ÖNÜNE GEÇMEK

SMA genetik geçişli bir hastalık olduğundan, tarama programıyla taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi amaçlanıyor.

Böylece, ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alınması sağlanacak. Bebeğin SMA'lı doğmasının önlenmesi için isteyen çiftler, tüp bebek uygulamasına yönlendirilecek.

Türkiye'de her yıl ortalama 170 SMA'lı bebek dünyaya geliyor. Uygulama, bunun önlenmesi için büyük önem taşıyor.

SMA NEDİR?

Sinir hücrelerini etkileyen, kalıtsal ve ilerleyici bir kas hastalığı olan SMA, nadir görülüyor. Hastalık, omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel kabiliyetlerin işleyişini bozuyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.