Bizim Ankara

Türkiye’de İlk: Ankara’da Yerel Gençlik Eylem Planı Hazırlanacak

Ankara

Ankara’da gençler artık daha çok söz sahibi olacak. Gençlere yönelik kent politikalarının ortaya konması için Yerel Gençlik Eylem Planı hazırlığı başladı.

“YÖNETİCİLER GENÇLERLE ÇALIŞMAYA CESARET EDEBİLMELİ”

Ankara Kent Konseyi Gençlik Meclisi Kurucu Başkanı Halil Ecer, Yerel Gençlik Eylem Planı çalışmalarına ilişkin olarak Bizim Ankara’ya bilgi verdi. “Yöneticiler gençlerle çalışmaya cesaret edebilmeli.” diyen Ecer, Ankara’da Büyükşehir Belediyesi’nin gençleri kapsayan bir yönetim anlayışıyla hareket ettiğini vurguladı. Başkent Gençlik Meclisi’nin Yerel Gençlik Eylem Planı için Ramazan ayında Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la birlikte sürecin başlatıldığını söyledi.

YEREL GENÇLİK EYLEM PLANINDA NE OLACAK?

Yerel Gençlik Eylem Planı, kentte gençlere yönelik etkinliklerin çerçevesini ve gençlerin bu faaliyetlere nasıl katılacağını ortaya koyacak. Mevzuatta yer alan ve gençlik katılımını engelleyen sorunları gidermek için yol gösterecek.

GENÇLER YÖNETİME NASIL KATILACAK? 

Başkent Gençlik Meclisi üyeleri ilk olarak Ankara’da gençlik sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek. Gençlerin belirlediği eksiklikler ve sorunlar ortaya konulacak. İkinci aşamada ise siyasi partilerin il gençlik kolları başkanlarıyla düzenlenecek çalıştayda gençlik politikalarının siyasi ayağı şekillendirilecek. Üçüncü aşamada ise karar alıcılarının gençliğe bakışı üzerine bir çalıştay daha yapılacak. 

Tüm bu süreçlerin sonunda Başkent Gençlik Meclisi’nin yaklaşık 2 bin paydaşıyla birlikte çözüm önerileri ortaya koyacağını belirten Ankara Kent Konseyi Gençlik Meclisi Kurucu Başkanı Halil Ecer, akademik analizlerin de yer alacağı bir faaliyet planı oluşturulacağını ifade etti.

“İLK KEZ ANKARA’DA YAPILACAK”

“Türkiye’de hiçbir belediyenin şu an gençlik alanına ayrılmış bir bütçe kalemi yok. Yapılacak işlerde belediyelerin kültür ve sosyal işler bütçesinden yararlanılıyor” diyen Ecer, Yerel Gençlik Eylem Planı yapan belediyenin de olmadığını vurguladı. Tüm bu çalışmaların Türkiye’de ilk kez Ankara’da yapılacağını belirtti.

“21. YÜZYILDA GENÇLER PARASIZLIKTAN PEYNİR EKMEKLE BESLENİYOR”

Gençlerin Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz koşullardan en çok zarar gören kesim olduğunun altını çizen Ecer, “Üniversiteler umutsuzluk yuvalarına dönmeye başladı. Kampüsler hapishaneye dönüştü. Cebinde parası olmadığı için etkinliklere katılamayan gençler tanıyorum. Ankara’da gençler barınma ve beslenme konusunda problem yaşıyorlar. 21’inci yüzyıl başkentinde gençler ekmek peynirle besleniyor.” diyerek içinde bulunulan durumu özetledi. Gençlerin ne istediğini şu sözlerle anlattı:

“GENÇLER ÜLKEDEN GİTMEK İSTİYOR”

“Gençler siyasetten nefret eder durumda. Bir an evvel siyasetin yumuşamasını istiyorlar. Bilgi Üniversitesi’nin bir araştırması var kutuplaşma öyle bir boyutta ki gençler arasındaki dayanışma dinamikleri de ortadan kalkmış durumda. Herkes bir çıkış yolu arıyor; öğrencisi, doktoru, akademisyeni dil öğrenip kaçmak istiyor buradan Birkaç sene sonra kalifiye kimseyi bulamayacağız, durum bunu gösteriyor.

“HİÇBİR POLİTİKA GENÇLERE ULAŞMIYOR”

Bir gencin ailesini bırakıp gitmesi keyiften olamaz… Nasıl bir zorluk içinde ki gitmek istiyor! Mutsuzluk var, gelecek kaygısı, iş kaygısı, bir de göçmen sorunu var. Şu anda hiçbir söylem, hiçbir politika gençlere ulaşamıyor neden? Çünkü karar alırken gençleri asla masaya oturtmuyorlar. “

“ULUSAL GENÇLİK MECLİSİ İÇİN ÇABALAR SÜRÜYOR”

Ankara Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin karar alıcı mekanizmayı harekete geçireceğini ve tüm bu çalışmaların ‘siyaset üstü’ bir anlayışla yapılacağını vurgulayan Ecer Türkiye’de şu an elli gençlik meclisi bulunduğunu ve Ulusal Gençlik Meclisi’nin kurulması için çabaların sürdüğünü de ifade etti. 
“Türkiye’de hem toplumsal hem siyasal hem de ekonomik anlamda bir genç dönüşümün başlamasını umuyoruz” diyen Ecer, Başkent Gençlik Meclisi’nin de bu amaçla çalıştığının altını çizdi.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.