Bizim Ankara

Mansur Yavaş'tan Betonlaşma Eleştirisi

Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, çevre korumasına dikkat çeken “İklim Değişikliğine Karşı Akıllı Şehirler” konferansına katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, il genelinde yükselen binaların hem sellere hem de kuraklığa neden olduğunu söyledi.

Fransız Kalkınma Ajansının (AFD) 80. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla "İklim Değişikliğine Karşı Akıllı Şehirler" açık oturumu Ankara'da düzenlendi. Oturuma katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da AFD'nin 80'inci kuruluş yıl dönümünü kutladı.

"Binalar sellere ve kuraklığa neden oluyor"

Yavaş, Ankara'nın iklim değişikliğini belirgin şekilde yaşadığını, bunun sebebinin çarpık kentleşme ve toprağın artık suyla buluşmaması olduğunu söyledi.

Yavaş, "Ankara'da 'Ne güzel, artık gökdelenler yükseliyor.' diyoruz ama bu büyük binaların ortaya çıkardığı ısınma, şehir sellerine ve bir yandan kuraklığa neden oluyor. Ankara'da bütün yapılaşmaların olduğu alanlara bakarsak Ankara'nın toprak arazisinin sadece yüzde 3'ü kullanılıyor yani yüzde 97'si boş. Başkentimizde boş alanların yüzde 50'si tarıma uygun." dedi.

Çarpık kentleşme örneği

Ankara köylüsünün tarım yapmadığını, yıllar içinde şehrin betona gömüldüğünü belirten Yavaş, başkentte iklim eylem planını uygulamaya koyduklarını, çevreci bir yaklaşımla sorunları çözmek için mücadele verdiklerini söyledi.

Mansur Yavaş, "Eskişehir yolu üzeri, Kazan yolu üzeri, Yenikent civarında en verimli tarım arazilerinin yapılaşmaya açıldığını görüyoruz. Halbuki biraz daha arka tarafta tepeler var ama oraya yapılaşma yapılmamış. Bu ve benzerleri çarpık kentleşmenin örneği." dedi.

"Yeşil ulaşım için çalışıyoruz"

Ankara'ya 2013'ten sonra ilk kez kendi başkanlığı sırasında otobüs alındığını ifade eden Yavaş, şöyle konuştu:

"1400 otobüsümüz var ve bir kısmı tamire gidiyor. Biz 370 otobüs kazandırdık. İnsanlara 'Toplu taşıma kullan' diyeceksiniz ama toplu taşıma yok, araç yok. Ankaray da belirli saatlerde hizmet veriyor. Belki dünyada ilk defa eski otobüslerin elektrikli hale dönüştürülmesi için çalıştık ve şu anda dünyada pek çok ülke ile bu konuyu görüşüyoruz. Bir yandan toplu taşımayı geliştirirken bir yanda da yeşil ulaşım için çalışıyoruz."

"Şehirde yetki karmaşası yaşıyoruz"

Başkentte atık su ve yağmur suyu noktasında hassasiyetlerinin olduğuna dikkati çeken Yavaş, "Yenilenebilir enerji kaynakları için uygulamalarımız var. Şehirde yetki karmaşası yaşıyoruz. Şehirde imar planı yapan 20'den fazla kuruluş var. Bütün kuruluşların bir arada, senkronize çalışması lazım. Kimisi yatay, kimisi dikey mimari uyguluyor. Böyle sağlıklı yürümüyor işler." diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.