Bizim Ankara

Kırım-Tatar Teşkilatları Platformu Ankara'da Buluştu

Ankara

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, 7-8 Mayıs’ta Ankara’da istişare toplantısında bir araya geldi.

Ankara’da 7-8 Mayıs 2022 tarihlerinde Büyük Anadolu Otel’de Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun genel istişare toplantısı gerçekleşti. Toplantıda 40’a yakın Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu bir araya geldi. İlk oturumda; Kırım’daki işgalden bu yana sürgünlerde, göçlerde, Rus zulmü altında şehit olan insanların ve Rusya’nın başlattığı işgalden sonra vatanlarını korumak için hayatlarını kaybeden kahramanların anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı ve Kırım Tatar marşı okundu. Saat 14.00’te başlayan toplantının hoş geldiniz konuşmasını Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, açılış konuşmasını ise Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin yaptı.

Toplantının birinci oturumunda; Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov video konferans yoluyla konuşma gerçekleştirdi. KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar milli hareketi emektarı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) yönetim kurulu üyesi Zevcet Kurtumerov, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay konuşmacı olarak yer aldı.

Toplantının diğer konuşmacıları DQTK Genel Sekreteri ve Kırım Derneği Başkan Vekili Av. Namık Kemal Bayar ile Kırım Ailesi Kültür Merkezinin kurucusu Anife Kurtseitova da ikinci oturumda söz alarak Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen sığınmacılar hakkında konuştu. Daha sonra Eskişehir ve Bursa teşkilatlarının bilgi paylaşımının ardından Kırım Derneği eski Genel Başkanı ve Dernek Yönetim Kurulu üyesi Tuncer Kalkay enformasyon konulu, Ümit Şilit ve Mükremin Şahin de 18 Mayıs çalışmaları konulu konuşmalarını yaptı.

Programın ilerleyen saatlerinde ise Genç Tatar İnisiyatif Grubu, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi ve Kırım Araştırmaları Ağı’nın sunumlarını gerçekleştirdi. Bugün de devam eden toplantının ardından platform adına sonuç bildirgesi ve basın bildirisi kabul edildi. Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, QHA’ya yaptığı açıklamada toplantı kapsamında; 17’i Mayıs’ı 18 Mayıs’a bağlayan gece dünya çapında, 22 Mayıs’ta ise Eskişehir’de 18 Mayıs Matem Günü’ne ilişkin geniş çaplı bir anma etkinliği düzenlenmesi kararı alındığını bildirdi.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun, genel istişare toplantısının ardından yayımladığı sonuç bildirisi şöyle:

KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI PLATFORMU 7-8 MAYIS 2022 GENEL İSTİŞARE TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİ

Türkiye’de kurulu 55 sivil toplum kuruluşundan müteşekkil Kırım Tatar Teşkilatları Platformu; Rusya’nın 2014 yılında vatanımız Kırım’ı işgalinden 8 yıl sonra bu defa Ukrayna anakarasına saldırısını uluslararası hukukun kabaca ihlali ve Kırım’da işlediği insanlık suçlarının devamı olarak açıkça kınamaktadır. Rusya’nın hukuksuz ve kanunsuz savaş ve insanlık suçlarına karşı mücadelemiz suçluların insanlık vicdanı ve yargı mercileri önünde hesap verip cezalandırılmaları sağlanacak şekilde devam edecektir.

Rusya’nın tarih boyunca Kırım Tatarlarına ve diğer esareti altındaki halklara karşı katliam ve soykırımlar bugün Buça’da, İrpin’de, Mariupol’de ve Ukrayna’nın diğer bölgelerinde devam etmekte ve Rusya’nın insanlık suçlarına dair sabıkasına yeni suçlar eklemektedir.

Bu bağlamda vatandaşı olmaktan gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin savaşın başından beri gösterdiği yatıştırıcı tutumu memnuniyetle takip etmekteyiz. Gelecekte de Türkiye’nin bu barış yanlısı tutuma devam edeceğinden şüphemiz yoktur. Bu zor günlerde zalim ile mazlum arasındaki farkı gözetmek çok önemlidir. Onurlu bir şekilde vatanını savunan Ukrayna halkına gösterilen desteğin devam edeceğine inancımız tamdır.

Bununla birlikte, Kırım Tatar halkının millî emeli doğrultusunda Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, Kırım Tatar halkının geleceğinin ve varlığının demokrasi, insan hakları ve hukuk, adalet ilkelerini temel alan Ukrayna’ya bağlı Kırım Tatar millî, bölgesel otonomisi esasına dayalı Kırım Tatar Muhtar Cumhuriyeti’nde vücut bulabileceği inancıyla Kırım’daki Rusya işgaline karşı mücadelesine devam edecektir. Bu noktada zulme karşı birlikte mücadele ettiğimiz Ukrayna halkına desteğimiz kesilmeksizin ve yılmaksızın sürecektir.

Hiçbir makul insanın arzu etmediği bu savaş ortamında Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, Ukrayna ve Kırım’dan savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Kırım Tatar ve Ukrain sığınmacıların ihtiyaç ve sorunlarının giderilmesi konusunda insani yardımlarını ve çalışmalarını arttırarak devam ettirecektir.

Kırım Tatar halkının varlığını devam ettirmesi amacı doğrultusunda teşkilatlarımızın her türlü insanî, sosyal ve kültürel faaliyetleri arttırılacak, 18 Mayıs 1944 Sürgününün soykırım olarak tanınmasını teminen 18 Mayıs Matem Günü ile ilgili etkinliklere Türkiye ve dünya çapında çalışmalar yoğunlaştırılarak devam edecektir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.