Bizim Ankara

Halihazırda 3 Seçim Bölgesi Bulunan Ankara'da Seçim Bölgesi 6'ya Mı Çıkıyor?

Ankara

AK Parti’nin 2023 seçimleri öncesinde Siyasi Partiler Yasası (SPY) ile seçim yasalarına yönelik yaptığı çalışmada, “daraltılmış seçim sistemi” 2014 yılının ardından yine gündeme geldi. Ankara kulislerinde, daraltılmış bölge uygulaması ve barajın düşürülmesi; ancak yine de bölgesel olması gibi bir uygulama üzerinde çalışıldığı konuşuluyor.

AK Parti’nin 2023 seçimleri öncesinde Siyasi Partiler Yasası (SPY) ile seçim yasalarına yönelik yaptığı çalışmada, “daraltılmış seçim sistemi” 2014 yılının ardından yine gündeme geldi. Ankara kulislerinde, daraltılmış bölge uygulaması ve barajın düşürülmesi; ancak yine de bölgesel olması gibi bir uygulama üzerinde çalışıldığı konuşuluyor. Buna göre her seçim çevresine 5 veya 7 milletvekili düşecek şekilde bölünecek.
131 SEÇİM ÇEVRESİ OLACAK

2018'de illerin milletvekili sayılarına göre yapılan hesaplamada, 5 milletvekiline bir bölge olması halinde Türkiye yaklaşık 131 seçim çevresine bölünmüş olacak. 7 milletvekiline bir seçim çevresi olması durumunda ise yaklaşık 124 seçim bölgesi olacak. 2018 seçimlerinde Türkiye'de 87 seçim bölgesi bulunuyordu.

ANKARA 6’YA MI BÖLÜNECEK?

Ankara’da 7 milletvekiline bir bölge olması durumunda 5 seçim çevresine sahip olacak. Yüzde 5 milletvekilli bir bölge olduğunda ise Ankara 7 ile seçime girecek. 2023 seçimlerinde illerin nüfus artışlarına göre yeni hesaplama yapılacak. Halihazırda Ankara'nın 3 seçim bölgesi bulunuyor.

SEÇİM SİSTEMİ İÇİN ‘DARALTILMIŞ BÖLGE’ HAZIRLIĞI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, geçtiğimiz aylarda katıldığı bir televizyon programında, seçim barajının düşürüldüğü ve 'daraltılmış bölge' uygulamasının getirildiği bir sistem üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

YAZICI:5’Lİ VE 7’Lİ ŞEKLİNDE DÜŞÜNÜYORUZ

Yazıcı, “Türkiye seçim çevrelerini en fazla 3’e ayırıyor. Bir seçim çevresinde 30’dan fazla milletvekili var. Vekilleri seçmene yaklaştırmak lazım. Seçmeni de vekilleri tanır hale getirmek gerekir. Buna en yakın dar bölge olabilir ama sorun da üretmeye yakın gözüküyor. Daraltılmış sistemin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. 5’li ve 7’li şeklinde düşünüyoruz. Vekili seçmene yaklaştırıyoruz, mesafeleri kısaltıyoruz. Millet kime oy verdiğini bilecek ki onu sorgulasın. Daha sonraki seçimde hesap sorsun. Seçim sistemine dokunmadan, daraltılmış bölge yöntemini düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

DAR BÖLGE VE DARALTILMIŞ BÖLGE


Dar Bölge sisteminde ülke seçilecek milletvekili sayısı kadar ‘Seçim Bölgesi’ne ayrılıyor ve her bölgeden bir milletvekili seçiliyor. Daraltılmış bölge sisteminde ise iller 5 milletvekili çıkaracak şekilde seçim çevrelerine ayrılıyor, ülke düzeyinde seçim barajını geçen partiler aldıkları oya göre bu vekillikleri paylaşıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.