Bizim Ankara

"Fırtına Değil, Başkent'in Göbeğinde İş Cinayeti"

Ankara

İMO ve Mimarlar Odası Ankara şubeleri, stajyer inşaat mühendisi Taha Öztürk’ün hayatını kaybetmesine dair açıklamalarında "Başkentin göbeğinde tüm uyarılara rağmen yaşanan iş cinayetidir" dedi.

Meslek odaları, Ankara'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Merkez Ankara Şantiyesinde kolon devrilmesi neticesinde stajyer inşaat mühendisi Taha Öztürk’ün hayatını kaybetmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, olay anında rüzgâr değerlerine bağlı olarak kule vincin çalışmamasına rağmen imalatın durdurulmamadığı ve sahada çalışanların olduğu ifade edilirken işçi sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığı belirtildi.

Evrensel'in haberine göre İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Yaşanan fırtına ve sağanak yağış esnasında Yenimahalle’de projelendirilmesinden yapımına kadar içerisinde birçok tartıştırma da barındıran Pasifik İnşaat’a ait Merkez Ankara Şantiyesinde bir inşaat mühendisliği öğrencisi yaşamını yitirdi, biri inşaat mühendisliği diğeri mimarlık öğrencisi 2 meslektaş adayımız ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Hayatını kaybeden Taha Öztürk Hacettepe Üniversite 3. sınıf öğrencisiydi” denildi.

"RÜZGARA RAĞMEN İMALAT DURDURULMADI"

Yapılan uyarılar hiçe sayılarak çalışmaya devam edilmesi sonucu yaşanan bu üzücü olayın kaza olarak nitelendirilemeyeceği belirtilen açıklamada, “Valilik, AFAD ve ABB tarafından günlerdir Ankara’da olağanüstü hava olaylarının yaşanacağı konusunda yapılan uyarılar, daha da ötesinde fırtına öncesi Ankara semalarını kaplayan kara bulutlar göz ardı edilmiştir. Olay yerinden aldığımız bilgilere göre bu koşullara rağmen, rüzgâr yüküne ağır şekilde maruz kalacak olan bir önceki beton dökümünde sökülen perde kolon kalıpları sahada serbest halde bırakılmış ve sahada olan meslektaşlarımızın üzerine devrilerek iki stajyerin yaralanmasına, bir meslektaşımızın ölümüne sebep olmuştur. Olay anında anemometreden alınan rüzgâr değerlerine bağlı olarak kule vinç dahi çalışmazken imalatın durdurulmaması ve sahada çalışanların olması yaşanan cinayetin birincil sebepleri arasındadır. Ankara’nın göbeğinde ve Millet Bahçesinin karşısında böylesine devasa bir şantiyede yaşanılan bu vurdumduymazlık memleketin diğer noktalarında neler yaşanabileceğini de ayrıca düşündürmektedir” ifadeleri yer aldı.

"ODA BİLİRKİŞİLERİ SAHAYA ALINMADI"

Yaşanılan iş cinayetinin basına yansımasıyla birlikte olay yerinde inceleme yapmak isteyen İMO bilirkişileri, Ankara Büyükşehir ve İlçe Belediyesi yetkililerinin sahaya alınmadığı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde alıştığımız üzere yaşanan olaylardan sonra önlemlerin alınması sadece gerçeklerin üzerinin örtülmesi amacı taşımaktadır.Hayatını kaybeden Taha Öztürk’ün yakınlarına başsağlığı, yaralı arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. An itibarıyla olayın gerçekleştiği alana giriş izni verilmediği için detaylı incelemeleri ve teknik raporu daha sonra paylaşacağımızı ve konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiririz.”

"İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILDI"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise, “Planlama, proje, ihale ve uygulama safhalarının her aşaması problemli olan,Mimarlar Odası Ankara Şubesinin davasının bulunduğu ve en son İller Bankası’nın taşınması sonrası işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından çalışmaya uygun olmayan koşulları belgelediği için İller Bankası çalışanı Yönetim Kurulu üyemizin işten çıkarıldığı Merkez Ankara projesi şimdi de başkentin göbeğinde bir iş cinayetine neden olmuştur Valiliğin, AFAD ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin defalarca olağanüstü hava olaylarına ve yağışa karşı uyarılar yapmasına rağmen, rüzgâr nedeniyle kule vinç dahi çalışmıyorken stajyer öğrencilerin şantiyede sahaya çıkarılmış olması ve kolon kalıplarının alanda sabitlenmeden serbest halde bırakılması işçi sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığının göstergesidir. Nitekim şiddetli rüzgâra dayanamayan kalıpların devrilmesi, iki stajyerin yaralanmasına, birinin ise ölümüne neden olmuştur” denildi.

"SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM YAPILSIN"

Şube tarafından, Merkez Ankara şantiyesinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na aykırı uygulamalar olduğuna dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na daha önce yapılan resmi başvurulara risk olmadığı yönünde geri dönüş yapıldığı belirtilen açıklamada, “Dün yaşanan iş cinayeti ve yaralanmalara ilişkin tüm sorumlular hakkında işlem yapılması ve detaylı incelemeler hususunda konunun takipçisi olacağımızı duyuruyor, tedavi gören öğrencilerin bir an önce sağlığına kavuşmalarını diliyoruz.” denildi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.