Bizim Ankara

Fazlı Yalçındağ: Zincir Marketler Kurbanlık Satmamalı!

Ankara

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Hayvan pazarları kurbanlık almak isteyenlerin uğrak noktası oldu. Peki kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? Zincir marketlerden kurbanlık almak doğru mu? Bu yıl kıyma çekim ücreti ne kadar olacak? Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, Bizim Ankara’nın sorularını yanıtladı.

Tüketicilerin, kurban satış yerlerinden alınacak hayvanlar konusunda endişe duymaması gerektiğini söyleyen Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, bu noktalarda denetimin her aşamada çok sıkı yapıldığını vurguladı. “Kurbanlık hayvanların yetiştirildiği yerden çıkarılıp, satış yerine getirilmesi için mutlak suretle bir veteriner hekim raporuna ihtiyaç duyuluyor. Bu belgeye sahip olmayan hayvan, kurban satış yerlerine alınamaz. Bu belge olduğu halde yine de oradaki veteriner hekim tarafından bir muayeneye tabi tutulurlar.” dedi.

Zincir marketlerdeki kurban kesim uygulamasını ise eleştiren Yalçındağ, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurban vasfını taşıyan hayvanlarla ilgili duyurusunu hatırlattı. Her hayvanın kurbanlık olamayacağın vurguladı. Yalçındağ şu uyarıları yaptı:

“12 KİLOGRAMLIK HAYVAN KURBANLIK OLMAZ”

“Bazı zincir marketlerin ilanlarında hiç olmayacak şekilde garip garip şeyler görüyorum ‘12 veya 16 kilogramlık koç’ diye ilanlara rastlıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı diyor ki; küçükbaş hayvan altı ayı doldurmuş, annesinin boyuna erişmiş olacak ya da bir yaşını doldurmuş olacak. Vücudunda kurban olmayı engelleyecek herhangi bir aksaklık, bir apse, organ kaybı olmayacak. Büyükbaş hayvan iki yaşını doldurmuş olacak. Keçi ise mutlaka bir yaşını doldurmuş olacak. Anasının boyuna erişmiş hayvanın 12 kilogram, 16 kilogram olması mümkün değil. 40 ile 50 kilogram arasında bir canlı ağırlığa sahip olması gerek. Market reklamlarında ilan edilen 12 kilogramlık karkas ağırlık; 24-25 kilogram canlı ağırlığın karşılığıdır ki bu da kurban vasfını taşımaz.

“ZİNCİR MARKETLER HER ÖZEL GÜNDE MİLLETİN PARASINA SALDIRIYOR ”

Bu marketler halkın dini duygularını istismar ederek para kazanma hevesiyle hareket ediyor. Her özel günde milletin parasına saldırıyorlar. Bunlara yetkili kurumların ‘dur’ demesi gerek. Artık bu ne zaman çıkacağı belli olmayan perakende satış yasasının bunları da içerecek şekilde mutlaka bir an önce çıkması gerek.”

“MARKETLERİN O KADAR KURBANI ZAMANINDA KESMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Ankara Kasaplar Odası Başkanı, kurban siparişi alan marketlerin hayvanları bayram süresince kesmesine yetecek kapasitesinin olmadığını da vurguladı.

“Şu şartlarda 2 buçuk milyona yakın küçükbaş hayvan kurban edilecek 700-800 bin büyükbaş hayvan kurban edilecek. Türkiye’deki bütün mezbahaları toplasanız, Avrupa’dakileri de getirip yan yana koysanız bu hayvanların bu zamanda kesilmesi mümkün değil. Nerede, ne zaman kesilecek? Bayramdan önce mi, bayramdan sonra mı? Et mi satıyorsun? Kurban hizmeti mi veriyorsun? Bunun belirlenmesi gerek. “ diye konuştu.

“KURBANLIK FİYATLARI İKİ KAT ARTTI”

Hayat pahalılığı nedeniyle kurban fiyatlarının yaklaşık 2 kat arttığını hatırlatan Yalçındağ, bu yıl kurban satışı ve kesiminde yüzde 20’lik düşüş beklediklerini ifade etti.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?

Yalçındağ’ın kurban etinin saklanma ve hazırlanma koşullarına ilişkin de uyarıları oldu:

“Kurban etlerimizin bozulmadan muhafazası için yapılması gerekenler var. Öncelikle soğuduktan sonra parçalanmalı. Önce gölge bir yere etleri birbirine değmeyecek şekilde yaymamız gerek ve soğumalarını beklemek gerek. Sıcak sıcak, naylon torbada, kovada derin dondurucuya, eksi 18 dereceye koysanız kendi sıcaklığı ile kendisini bozar ertesi gün dolaptan çıkardığınızda yemyeşil, kullanılamaz hale gelir. Eti soğutup, buzdolabına kaldırın.

“ETİ KASAPTA ÇEKTİRMEK EN GÜVENLİ VE HİJYENİK YÖNTEM”

Ertesi gün de götürüp mahallenizdeki kasapta çektirin. Başkasına yaptırırsanız ne olur? Yoğun kesimin yapıldığı yerde kesim hatalarının olmaması mümkün değil. Et yıkanarak temizlenmez. Kesim kirliliği söz konusu olursa o bölgenin kesilerek bütünün üzerinden çıkarılması lazım. Mahallede evinin önüne ya da dükkanının önüne bir masa koyup üzerine de kıyma makinesi kurmak yasak. Tarım, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü bu uygulamanın yasak olduğuna dair bir genelge yayınlamıştır. Bütün il ve ilçe tarım müdürlükleri ve belediyelere göndermiştir. Biz de halk sağlığı için bunu asla uygun görmüyoruz.

Seneden seneye kömürlükten çıkardığı kıyma makinesiyle bu işe talip olanlara engel olmalılar.”

“SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA ET ÇEKMENİN CEZASI EN AZ 30 BİN TL”

Ankara Kasaplar Odası Başkanı sağlıksız koşullarda, ehil olmayan kişilerce et çekme işlemi yapılması halinde cezai işlem uygulandığını da belirtti. “Bu şekilde işlem yapanlara tutanak tutulursa 30 bin liranın üzerinde cezası var.” diye konuştu.

KIYMA ÇEKİMİ VE PARÇALAMA FİYATLARI KAÇ LİRA OLDU?

Yalçındağ artan elektrik fiyatları nedeniyle bu yıl 1 kilogram kıyma çekme bedelinin 5 TL, 1 kilogram eti parçalama ve hazırlama bedelinin de 10 TL olarak tavsiye edildiğini açıkladı.

Yorumlar (1)

Ramazan 2 Yıl Önce

Çok doğru söylüyor. Güya başka şeyler satamacaklardi. Bir ara haberi çıktı ondan sonra tın yok.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.